В какъв случай медът може да не засахариться в процеса на съхранение?

Много купувачи се интересуват въпрос, защо медът не бонбони? Какво означава това? Защото всеки знае, че е натурален пчелен продукт трябва с течение на времето закристаллизоваться и да стане по-светъл и твърд на консистенция. Такава е природата на този екстри. Така че при избора на качествени стоки и някои от нас се ориентират именно на този процент и купуват само този мед, който вече е налице остатък.

Ако закупят в магазин или с ръце неизвестни търговци, може да се сблъскате с измама, ниско стока и дори да навреди на здравето от консумирането на съмнителен продукт, вместо целебно. Как да не сгреши, и струва ли си да купуват прозрачен кехлибар лечение на тезгяха? Ще Опишем съвети за съхранение и избор на мед, а също и да обясня причините, защо дори е добър пчелен продукт може да остане течен дълго време.

Механизмите на кристализация

В какъв случай медът може да не засахариться в процеса на съхранение?

За да разбере целия процес на преображение на мед и неговите различни състояния, е необходимо малко да се рови в, физика и химия. Пресен пчелен продукт обикновено е с кехлибарен цвят, по-светъл или тъмен оттенък, в зависимост от сорта, времето на събиране и на други характеристики. Най-често се продава в течно състояние, когато външните характеристики на по-привлекателни и приятни. Но понякога това говори за некачественном продукта или фалшифициране.

Тъй като медът е наситен разтвор, в който има огромно количество микроелементи, взаимодействие помежду си, е сложна структура, а след това и да остане за дълго време в едно и също състояние той не може по принцип.

Всички излишъци са длъжни да падат в утайката, а балансът на вода нормализоваться. Неговата консистенция се променя по малко за съхранение. И за зимата, както обикновено, вече този продукт се превръща в засахаренным, гъсти или дори твърдо. Какво означава това?

От всички съставки трябва да се отдели глюкоза и фруктоза. И двамата придават сладост и дори приторность, като естествени подсластителями. И в зависимост от концентрацията на всеки един от тях се случва засахаривание. Както е известно, глюкоза и има свойството да образува светли жълтеникави люспи, не се разтваря и създава кристали захар около всяка твърда основа, като цветен прашец. Ако си в състава на повече, тогава този процес се случва по-бързо.

Когато преобладава фруктоза, този механизъм се забавя, защото този елемент на покрива си кристалите на глюкозата, палта ги и по този начин предпазва от бързо загусания. Но в процеса на засахаривания влияние и много други фактори:

 1. Време за изпомпване на мед, на етап, в който го събрали.
 2. Сорт, разновидност, а след това от какви растения са били нектар.
 3. Химичен състав на продукта.
 4. Влажност на въздуха и температура на съхранение.
 5. Колко време стои там в стаята.
 6. Минавал ли допълнителна обработка.
 7. Степента на зрялост и др.

Смята се, че оптимални условия за съхранение на този продукт ще е температурата в границите от +10°…+15°. А ако сложи буркан с мед в стаята, където са по-високи или много по-ниски, в процес на кристализация се спира по силата на естествени причини. Но натурален пчелен продукт, рано или късно непременно трябва да засахариться. За някои сортове доста няколко седмици, за други – няколко месеца.

Това е интересно:  Детелина мед: полезни свойства

Температурни показатели в процеса на съхранение на някои пчелари се приспособяват в своя полза, за да колкото се може по-дълго задръжте търговски вид екстри. Например, за няколко месеца се поставят в мазе, където показатели не надвишават -4 градуса, тогава има възможност да се запази продукт до момента на продажбата в течна консистенция без риск да се влоши качеството му. Но такъв начин остава все още нежелателно.

Най-дълго време, докато може да се съхранява истински мед и не променят своята последователност се счита за година-година и половина. И ако сте си купили красиво, ароматно и вкусно лакомство, а той вече доста дълго, за да е в същото състояние, значи, вие сте придобили фалшив. Миналата година мед в повечето случаи трябва да засахариться.

Важно е да се разбере и още един нюанс. Макар най-полезни и богата по състав се смята за чист пчелен продукт, промяна в консистенцията на по малко за съхранение да не се отрази на качеството. В засахаренном лакомстве присъства толкова ценни и лечебни компоненти, както и в течна. Всички витамини, микроелементи остават в изначальном формата.

Но самият процес на кристализация е задължително да се проведе равномерно, по цялата дебелина на банките. Ако продуктът експандиран и бонбони не е еднакво, което означава, че качеството трябва да поддать под въпрос.

В какъв случай медът може да не засахариться в процеса на съхранение?

Понякога пчелари дори се съхраняват така наречените каменна мед, който по консистенция много, много твърд. Можете да го отламывать и яде като грильяж или бонбони. Неговите ползи, е същият, както и течни, но магазин за удобство на този продукт не е в банката, а в хранително-вкусовата фолио.

Когато на хубав мед не кристализира?

Опитни пчелари знаят, че не винаги е течно и прозрачно състояние на продукта говори за неговото лошо качество. Има отделни изключения, когато този продукт може да придаде красив външен вид, без загуба на лечебните съставки. Както и някои сортове се държат по друг начин, тъй като притежават различни химични показатели. Изброени са основните причини, поради мед не засахарился в рамките на една година, но при това качеството му е останало непроменено:

 • Ако в състава на глюкозата се оказва по-малко от 30%, то е продукт на много време не се поддава на кристализация.
 • Температура на съхранение надвишават показателите на 15 градуса, например, ако го държи в стаята си, където винаги е +23°, в процес на засахаривания много силно ще се забави по силата на естествени причини.
 • Отделните видове се различават по-течно състояние, към него се отнасят кестен, акация, градински чай, кипрейный, детелина, медена роса, хедър, те могат да поддържат течна консистенция до 24 месеца, за което и спечелили популярност сред хората.
 • В състава на много малко твърди елементи, например, цветен прашец или нещо друго, които допринасят за по-ускорено втвърдяване.

Но ако говорим за гречишном меда, рапсовом, слънчогледово, липовом, а след това в процеса засахаривания започва буквално след 2-3 седмици. И тук дори на условията за съхранение на роли почти не играят.

Това е интересно:  Особености и ценни полезни свойства на мед от растения натъртване

Този продукт, въпреки че е много полезен, но за да го консумират дълго време трябва периодично да се поддавать на топлинна обработка. Само така може да се постигне мек състав. Важното е, направи го внимателно, внимателно, за да не се превърне здравословен продукт в опасен и вреден.

Грешки

Но много по-често причина за това е, че медът дълго време запазва своята консистенция в непроменено формата, са неподходящи условия за събиране, съхранение или преработка на продукта, както и явни фалшификати, които са на пазара днес става все повече. Към най-често срещаните са следните:

 1. Пчеларят се оказа неопитен или пък твърде бързо желае да получи печалбата, така че не е дал мед, както следва дозреть. Ако се изпомпва от сот преждевременно, той не успява да мине през всички естествени процеси и в състава остава много вода. Този продукт не кристализира, експандиран, а след няколко седмици може да забродить. Се различава рязко и неприятна миризма, с киселинка. Събиране на мед трябва да бъде само тогава, когато той е преминал всички задължителни реакция на разделяне на захари, за да се отърве от излишната вода и пчелите затвори рамка восъчни шапка. Не всички начинаещи пчелари знаят това.
 2. При неправилно съхранение също е нарушен понякога за състава на продукта. Например, ако банка или бъчва, плътно покрити, а в стаята е твърде висока влажност на въздуха, мед много бързо абсорбира в себе си молекулите на водата. Тогава качеството му рязко се влошава, в състава започва да доминира влага, той престава да кристализира и може да забродить.
 3. Ненатуральный продукт или разреден – я предлагат на пазара на недобросъвестни продавачи. С цел обогатяване могат да се добавят в натурален пчелен мед и други компоненти и вещества, които повишават неговите естетически показатели, но значително влияещи върху състава и качеството на екстрите. Има случаи, когато се продават нещо като мед, но в действителност няма дори част на натурален продукт. Той се произвежда от прах и химически реагенти или разреден с брашно, нишесте, сироп от захар, и т.н. Така че по-добре се научат да определят качеството на стоките, за да не попаднат в откровена измама.
 4. Неправилна обработка на – често се срещат при продажба на миналата година продукт, застоявшегося или, в случай на търговия чрез големите вериги. Така че, за да се постигне течна консистенция трябва да се нагрява. Но ако при тази температура става по-висока от 40°, качеството на меда драстично се влоши. Смята се, че при високи показатели той започва да се отделят канцерогенни вещества. По същия начин се извършва и обработка при промишленото производство. В такъв случай се случва процесът на филтриране и пречистване. Това също включва нагряване до високи температури, в резултат на което са унищожени всички полезни компоненти.

Някои пчелари и топъл мед, за да придадат по-красив и добър търговски вид. Но ако е опитен и добре осведомен човек, тогава той ще направи всичко според правилата и качество на мед няма да пострада.

В какъв случай медът може да не засахариться в процеса на съхранение?

Неоспорими остава факт – истински пчелен продукт е длъжен рано или късно засахариться. Дори ако в него малко глюкоза, когато се съхранява в топли или студени зони. Процесът на кристализация може да се проточат и да отнеме година и половина или две години. Но ако е купена банка с нежен стои в непроменено като вече повече от три години, то това говори само за едно – вие сте закупили фалшив, не който има нищо общо с натурален продукт.

Това е интересно:  Мед цъфтят сали: полезни свойства, снимка

Как да направите течен мед?

Известно е, че в жегата това лечение има свойството отново да стане мек, да се възстановява. В такова състояние много по-приятно и по-удобно е да се ядат, като сладостта, да добавят в лечебни съединения и настойки. Но процесът на кристализация понякога води до това, че дори и метална лъжица извити и да се сдобият с мед от банките е невъзможно.

За да се запазят всички полезни свойства на продукта и при това да му е приятна течна консистенция трябва да се направи всичко внимателно:

 • Сложи буркан с мед на водна баня и постоянно следете за това, че температурата не се покачи над 40 градуса, постепенно ще се стопи и ще стане така, както преди.
 • Можете да поставите съд с засахаренным продукт в непосредствена близост до печка или топла батерия, но имайте предвид, че от горещо обект, толкова по-далеч от него трябва да се запази мед, за да не ограбиха, и макар че този процес е доста бавен, но максимално безопасен.
 • Ние пчеларите има специални уреди, декристаллизаторы, които и без особени рискове са в състояние медът се нагрява и да му върнат търговски вид, при това напълно се запазват нейните химически характеристики и лечебни свойства.

Видео: защо медът кристализира?

Съвети

Да се провери защо не кристализира този мед, който сте закупили по-рано, може да направите следното. Вземете от други банки, където вече е започнал процесът на засахаривания или от същия, където се пази със съмнителна мед, но има признаци на загусания, малко екстри. Смесете го с течен състав и се съхранява в тъмно място, където постоянно се запазва температурата в границите от +10°…+15°.

Ако след седмица-две процесът на засахаривания се ускори, значи този натурален пчелен мед. В противен случай ще се справят с подправен.

За да определите качеството на продукта при закупуването му достатъчно, за да вземе капка мед и търкайте я между пръстите си. Ако ще бучки, значи, ви предлагат фалшификация или разреден продукт. От естествен мед остава само студена влага на кожата и сладък вкус, той се абсорбира бързо.

А ето и самата консистенция, цвят, плътност, аромат и дори вкус обръща силно внимание, не си заслужава. Най-малко, така че вие няма да можете наистина да се установи качеството на продукта. В края на краищата, това лечение е доста разнообразна и го нюанс, прозрачност и аромат може да варира в зависимост от сорта, времето на годината и процеса на съхранение.

И макар че наличието на киселинност или горчив вкус накара да се замисля, трябва да се разбере, че външни показатели е много лесно да фалшифицират и приятна сладост да се постигне много по-лесно химически път.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *