Уникалността на пчеларството в Алтае и характеристики на алтайски мед


На територията на Алтайския край съчетава няколко климатични зони, благодарение на което тя е подходяща за отглеждане на пчели. Този род дейност е един от елементите на места в живота на местните жители. Характеристики на Алтайски мед и пчелни в Алтае интересуват много пасечников, които се стремят да постигнат същите високи показатели.

Природни условия

Природата Алтайски край се отличава с разнообразието. Този регион се състои от две територии: обикновен част и планински. Плоска ивица, от своя страна, е разделена на две части от река Сподели: източна и западна половина на различни природни условия.

Подобно на разнообразието на природата се отразява на медоносную флора и условията за работа на пчеларите им различни части на ръба. Отделят четири областта на пчеларството: степную, подтаежно-лесостепную, предгорную лесостепную, горнолесную.

Медоносни растения

Пчеларството Алтайски край е известен с полезни мед растение, които могат да бъдат диворастящи или селскостопански.

Алтай се счита за аграрната терена, така че тук широко разпространение са получили селскостопански медоносни растения. Най-често се среща еспарзета, горчица, слънчоглед, елда, в по-късно време на подкуп – краставици, тикви и кольза. Към тези растения, пчелите летят на драго сърце, тъй като в този регион те са лесни за намиране.

Припасечный парцел – трева бораго, опрашени, румянка често заемат големи територии, понякога цели километри земя. Някои пчелари умишлено се засаждат около своите пчелохозяйств.

Диви медоносни билки и храсти – разновидности на тези растения в унищожили огромна сума. Особено често се произвеждат мед от:

 1. Акация жълта.
 2. Детелина.
 3. Поляна здравец.
 4. Ангелика сибирски.
 5. Иван-чая.
 6. Змееголовника.
 7. Разновидности на върба.
Това е интересно:  Мед срещу махмурлук

Някои области от региона не са с/х медоносов, тъй като там растат в големи количества диворастящи, които дават повече нектар, и, съответно, повече мед.

Ягодно-овощна тип медоносов – нектар за производство на мед се получава от цветовете на:

 • касис;
 • череши;
 • ягоди;
 • круши;
 • кайсия;
 • малина;
 • ябълки и други.

Често в някой участък в продължение на няколко вида медоносни растения. Опитен пчелар избира мобилна пчелина, да, движещ се по местата, получи голямо количество меден продукт в рамките на сезона.

Пчелни стопанства на Алтай

Пчеларството в Алтае изпратено от частни и широко известни пасеками, които работят дълго време. Много земи, разположени в най-красивите места, така че за него често идват туристи не само да видите красиви гледки, но и да си купите вкусни разновидности на мед или други продукти на пчеларството. Изброени някои от най-големите пчелини:

 1. Собствен пчелин А. Найденко, която се различава широк асортимент от мед. Според данни от миналата година, за пчелното стопанство е имало повече от 250 пчелни семейства.
 2. Краснощековский район е известен пасекой А. Беляева, която предоставя голям избор разносортного мед, могат да бъдат закупени на прополис, амброзия, подмор и трутневое млечице. Пчелин се счита за уникално място, тъй като тук се предоставят уелнес процедура „сънят на пчелите“. Сън в колиба, построена на кошерите, гарантира оздоравливающее ефект върху нервите на пациента, да се отървем от хроничен стрес и умора.
 3. В Чарышском района работи пчелиное стопанство, Lv Демина, свързано с пасекам подножие. Мед произвеждат от диви растения планинския район Алтай, благодарение на което сладък продукт е получил своето специално име – чарышский мед, който се отличава с особен вкус и мирис.
 4. Още една голяма пчеловодческая ферма в подножието на Алтай – кочевая пчелин „Алтпчела“. Това земеделие е с дългогодишна традиция, продава мед, различни видове, включително и в софия, както и други продукти на пчеларството.
 5. Богата история има пчелоферма Н. Фишър. Този пчеларят работи с пчелите на повече от 25 години. Местоположение на пчелина е много подходящо: на брега на рекичка в бирена гората, заобиколен от дива череша, глог, медоносной върба.
Това е интересно:  Функции събиране и прилагане на медицински цели сафлорового мед

Броят на пчелните стопанства, Алтайски край се увеличава от година на година, в края на краищата, неповторимата природа на местността допринася не само за развитието на този бизнес, но и за поддържане на здраве, дълголетие. Алтайски мед от пчелина – това е вкусна и полезнейший продукт от пчелар, смятан за отличен десерт, лечебно средство.

Видео: произведено в Алтае – алтайски мед.

Ползи пчели и мед

Алтай пчела работи с различни видове медоносов, благодарение на което осигурява голяма реколта от господаря си. Тези шарени насекоми играят огромна роля за природата на Алтай, която се изразява в:

 • добива лечебен мед и восък;
 • повишаването на нивото на реколтата полета, овощни градини, зеленчукови градини;
 • рейз до прибирането на реколтата повечето/х култури не по-малко от 50% при опрашване от пчелите.

Ползи мед от алтайских билки отдавна е инсталиран, този продукт не по-малко популярен от башкирски. Алтайски мед е богат на полезни микроелементи, се отличава с високи вкусови характеристики, подходяща за лечебни и козметични процедури. Особена стойност имат разновидности:

 1. Планински.
 2. Таежного.
 3. Мед от goutweed.
 4. Мед от ангелика.
 5. Планински билки.

През последните години пчеларството Алтай получи значително развитие. Всички пчелина, независимо дали са частни или големи, произвеждат продукт от лечебни растения тази природна област, благодарение на които медът се превърна в любим десерт на много хора по цялата страна.


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy