Трикове и полезни съвети за прилагането на лекарството Бисанар


Пчелите са изложени на различни заболявания, но най-вече сред тях е поражението на акарите. Информация за Бисанаре за пчелите, инструкциите за употреба и препоръки за едно лекарство ще намерите нататък. Бисанар – най-популярното днес средство за борба с акарите варроа.

Опасност от кърлежи за пчелите

Кърлеж – централен пчелен паразит. Да се намесва в живота на семейството, той крайно негативно въздействие върху нейното развитие. Ако своевременно не се вземат мерки, кърлеж обессилит пчелите и може да доведе дори до смърт на цялото семейство. Това не означава, че насекомите могат да засягат само кърлеж – има и други заболявания.

Тяхната симптоматика до голяма степен сходни, което затруднява диагностиката. Но при спазване на бдителност, особено в края и на зимата и началото на пролетта, ще защитете вашите пчелок от заболяване или дори смърт. Кърлежи могат да се видят с невъоръжено око – той има отличителен външен вид и размери повече от 1 на 1.5 mm.

Народни средства за защита

Работа с пчелите от кърлеж може да се произвежда от Бисанаром или на народни средства за защита. Бисанар – лекарството е сравнително нов и пристрастяване насекомо, не причинява. Също така, при спазване на условията за прилагането му, вие не нанесете на пчелното семейство вреда. Но, много пчелари се избират народни рецепти – те ги смятат за по-естествени и безопасни, което, без съмнение, има своя смисъл.

Ако не искате да се започне с тежка артилерия, а след това има химикали при обработката на кошера, сложете вътре пчелен къща:

 • клонки от хвойна, смърч или вратига;
 • трева клоповника или хвощ;
 • глог, мащерка, чесън или червен пипер.

Тези средства са на разположение, са за всички физически, оказват ефективно влияние върху кърлежа и са безопасни за пчелите. Имайте предвид, че тревата като изсъхване е необходимо да се промени за по-актуална. Основният минус на народни средства за защита – те помагат не винаги. Да, червен пипер, чесън, смърч или вратига ще помогне за предотвратяване на инфекция на есента (с голяма степен на вероятност – просто изплаши от кърлежи), но за лечение на варроатоза ви ще се нуждаят от по-силни лекарства.

Бисанар: функции и състав

За борба с пчелен кърлеж в последните години най-често се използват именно Бисанар е медикамент е ефективен, модерен и максимално безопасно. С негова помощ могат да се справят с кошери, както за предотвратяване на заразяване, така и за унищожаване на вече съществуващите лепило.

Това е интересно:  Как да улови пчелите-воровок, как да се борим с тях

Лекарството Бисанар съдържа:

 1. Оксалова киселина.
 2. Масло от кориандър и мура.
 3. Тимол.

Миризмата от средства за конкретни, ясно изразени. Тя има вид на течност, прозрачен, с леко жълтеникав оттенък. Купуват Бисанар трябва да бъде само в доказани места – в противен случай рискувате да изтреби не е кърлеж, а пчелите.

Прилагане

Начин на употреба Бисанара сте избрали. Най-популярни сред пчеларите са следните – стандартен и с помощта на дим оръдия.

Указания за употреба Бисанара класически начин:

 • разтварят се 2 мл средства в два литра вода (за предпочитане топла), разбърква се до хомогенна смес;
 • вземете спринцовка с обем от 10 мл, напишете я дополна и пръскане на улицата между дограма. За обработка на един улички на съдържанието на спринцовка, ще бъде достатъчно.

Най-добре е да извършват обработка на топла есен, тъй като лекарството има максимално ефективно действие при температура от плюс 10 градуса и повече. Пристрастяване Бисанар не се причинява, затова вие спокойно можете да извърши повторна обработка, ако възникне нужда.

В нея не може да се направи само непосредствено преди мед поток, иначе активната съставка на лекарството (а той е токсичен за човека) да попаднат в мед. Накиснете пауза поне 2-3 седмици от последното третиране преди събирането на нектар).

Също Бисанар може да се използва за возгонки или дим оръдия. Дим оръдия са удобни за прилагане и надеждни, който е гаранция за успех в борбата с вредителите. В този случай се извършва опушване кошери с помощта на пистолет.

Процедурата е много усложнения, това не е, тъй като лекарството се предлага във флакон. Важното е да не се прекалява – за силна голямо семейство ще бъде достатъчно, за два клуба дим, а за средно – един. Средно семейство отнема около 5 минути рамка, а силна – 10-12.

За да изпълните обработка на дим:

 1. Отворете бутилка с Бисанаром и прикрутите го на прах в очите на оръдието или устройство за возгонки (50 мл средства, достатъчно на 25 пчелни семейства или малко по-малко, в зависимост от големината на семейства).
 2. Лечение на копривна треска.

За определяне на резултата процедурата може да се повтори след една седмица. Както и в първия случай, на улицата трябва да бъде топло. След студове обработка и се провежда, но тя ще бъде по-ефективна.

Предпазни мерки

Бисанар е медикамент е ефективен за пчелите почти сигурен, но за човека е токсичен. Така че по време на обработка:

Това е интересно:  Как пчелите събират мед: кой ги е научил

 • носете гумени защитни ръкавици;
 • нищо не яжте и не пийте (двойки могат да се абсорбира в течност и храна);
 • не вдыхайте лекарство.

Вреди ще прилагането на респиратор или защитни маски. Ако пчелин голяма, между обработката на различни кошери правете почивки.

Видео: обработка на пчелите от кърлежите бисанаром.

Правила за съхранение

За да лекарството не е загубил ефективността си, спазвайте правилата за неговото съхранение:

 1. Място трябва да бъде тъмно.
 2. Влажността на въздуха – ниска.
 3. Оптималната температура на околната среда – 5-25 С.

Срок на годност Бисанара е 2 години от датата на издаване. Съхранявайте лекарството се пази от деца.

Коментари

Така че изберете – фолк или Бисанар? Ако народни рецепти са също толкова ефективни, като химикали, този въпрос пред пчелари просто не стои. Но черен пипер, чесън, вратига и смърч значително отстъпва на Бисанару по отношение на ефективността. Ето защо, много пчелари се движат по „химия“.

Как да разберете, подхожда на определен медикамент или не? Да го купя и да обработката на кошера или прочетете ревюта. Ние сме събрали отзиви за Бисанаре, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

„Нито веднъж сипей на пчелите не е, се радваме на три години. Така че, използвам себе си – препоръчвам и на вас“ – Иля.

„А ние Бисанаром разрушен половината дами! Начитались положителни отзиви е осмелил да, и това. Учете се от грешките на другите, поберегите своите пчелок!“ – Олег.

„Наистина, за Бисанаре мненията са различни. Ще ви кажа веднага – аз ги използвам и съм доволен. Всички отрицателни оценки поставят тези пчелари, които не са учили или не е чел учили инструкциите за употреба на наркотици. Не е температура на въздуха, излишната клуб дим от оръдия, не 2 мм и 3 мм – и всичко, наистина, последствията могат да бъдат всякакви. Ако сте решили да се лекува от кърлеж, правете го внимателно. И нека си пчелки ще бъдат здрави“ – Игнат.

„Подкрепям – лекарството е чудесен, но трябва да върши всичко правилно. Съсед по парцел тя натоварва повече (и акари при него, много е), обработени кошери оръдия, а после се оплаква, че потравил цялото семейство. Попита чел ли той инструкции, а той казва, а трябва да е? Ето и мислете за себе си“ – Марк.

„Бисанар – моят главен помощник в борбата с варроатозом. Има и други лекарства – опитах, но се спря на него. Цената е достъпна, резултатите са много добри. Важното е, да се помни, че средството е токсично и спазват мерките за безопасност“ – Олга.

„Обработваме наркотици пчелина и за превенция. Един флакон на няколко десетки кошери достатъчно стабилно. Распыляем дим пистолет – мое мнение, начин най-лесният и ефективен. Но най-добре обработка в топлото време на годината – опитвали ли сте при нула градуса, ефектът вече не е същото“ – Ирина.

„Не съм доволен изобщо – купи медикамент по съвет на ближния си. При това всичко е добре, а аз имам половината от жените изчезна. Не те съветвам!“ – Игор.

„Ми Бисанар харесва. Важното е, да спазваме срокове и правила за съхранение, а също и да не надвишава дозата. Ако семейството е малка, по-добре губим в кошера един клуб дим и повторете обработката след една седмица“ – Оксана.

„За себе си са дошли до това заключение – препаратът е много ефективен и за пчелите сигурно, НО само при проливке улички при температура 12-15 градуса. Въпреки това, ако се прави обработка на всяка есен (в началото) преди зимния сън, проблеми и няма да бъде. Отслабването на семействата при обработка на кошери при температура от 12 градуса не се е случило. Като нещо, което е сукал, обработват в 3-4 – ето там и са имали проблеми с пчелками“ – Виктор.

„Първо са направили обработка на Бипином Т с керосин, след това Бисанаром. Използвали пистолет (и някак по-удобно). По мониторинговия кошери са установили, че лекарствата са ефективни. Варротоз посыпался, пчелите, такова, всичко е в ред“ – Саша.

„Аз първоначално си мислех, че основната причина за сипеи пчелите при обработката на пчелните кошери Бисанаром се крие в тимоле, но после разбрах: това не е така – ами не е съвсем така. Ако семейството е силно засегнати от кърлеж (особено, когато хватился пчелар не веднага), те са отслабени. И да, слаби насекоми, а дори и в студено излагане на токсични вещества понасят зле. Така че трябва да действаме или своевременно, или по-деликатни начини за“ по – значими.

„А ние имаме пчели загиваха при кошера след обработка на пистолет, но при наливане в улички резултати са били отлични. Помислили и решили да използвате втория вариант – кърлеж не, пчелите са живи-здрави. Не знаем защо с оръдия, така че – на дозата спазват“ – Максим.

„Удобно е, че едно лекарство се продава готов за употреба. И да, продукти за пчеларството не замърсява, но обработка непосредствено преди събирането на меда е по-добре да не се провежда“ – Галина.


You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy