Структурата на пчелите: снимка

Пчела – насекомо, което принадлежи към реда на членестоноги. Я с най-близки роднини са мравки, и оси. Възрастни индивиди е трудно да се различи мембрана в тялото, докато те са на разположение. Като цяло, това насекомо состроит от корема, глави, крака и крила. Както виждате, строежът на пчелите изглежда лесно, но не всичко е толкова просто в действителност.

Структурата на пчелите

Цялото тяло отвън е покрита с косми, и те имат неодинаковую дължина и се различават по предназначение. Някои косъмчета са сетивни органи, и този космати покривка често спасява насекомо от хипотермия.

Структурата на главите на пчелите

Здрав череп защитава органите, които се намират вътре в главата. Тук се намира мозъчна и нервен център. На главата, в горната част се намира на 5 очи. Два от които са сложни и големи. Те са в състояние да улови всички нюанси и детайли на случващото се. В центъра на главата има още три прости очи. Те са развити слабо, но с помощта на насекомо може да улови контурите и очертанията на предметите. Именно благодарение на тези очи труженица се движи в тъмното и може да намери своя дом.

Структурата на пчелите им помага в работата и почистване на цялото тяло. Продължение на главата са антени, те са органи за допир и се състои от 11 частици. Благодарение на това насекомо може да мърдам пипала в различни посоки. Глава при обичайна работна пчела има триъгълна форма, а трутня и матката — кръгла. Въпреки че външно тези насекоми много си приличат. Структурата на пчелите работната различни размери и вътрешните органи.

При пчелите сложен устата. Горната част е представена на долната си устна и здрава челюст. Именно с помощта на труженица може да хапе нарушители, а да хапят клетки. Долната част на устната кухина прилича на хобот. С помощта на този орган насекомо събира нектар и го носи в дома си. Дължина на този орган е 5-8 мм. Най-длинноносыми се считат за кавказките пчели. Това може да се види на снимката.

Структура на гърдите пчелите

Структурата на пчелите предвижда наличието на хитин — защитен слой

Гърдата се състои от четири хитиновых пръстена. Именно тук се вписват в стила на крака и крила.

  • Крилца – най-непрочная част на тялото на насекомото. Именно от износване крылышек умират труженицы. В майчиното отдел се намират мускули, които допринасят за движение крылышек. На крилете на насекомите на две двойки, при това в отпуснато състояние, те са разположени по протежение на тялото. По време на полета крилете расправляются и се събират по две помежду си. Това се случва благодарение на крючку, който носи сцепление. Мускулите на крилете не, тяхното движение се извършва за сметка на движение на коремните мускули. С товар труженица е в състояние да се движат със скорост 25 км/час. Ако без носещи, на 65 км/час.
  • Крака. Освен крылышек до брюшку прикрепени крака. Те изпълняват опорна функция, ги насекомо 3 двойки, при това предната двойка най-кратката. С помощта на краката труженица извършва почистване на тялото, също така те участват в събиране на цветен прашец и формирането на обножки. В пищялите на задните крака има щеточки, с помощта на които насекомо може да извършва почистване на големи очите. На предната част на крака има ниша, в която насекомо поставя мустаци и произвежда им почистване. При това на антени има много рецептори, които помагат на пчелни да се ориентират в пространството. Редовното почистване на антени просто е необходимо пчелке.

Средните крачета за по-малко подвижни, отколкото предната. На техния край има отломък, за да помогне за изчистване на телец и капка обножку след прибиране на реколтата. Задните крака са най-дългите и имат специални щеточки, за да почистват прашец и образуват обножки. С помощта на задни крака насекомо, хвърля топка на цветен прашец в кошера. Заслужава да се отбележи, че щеточки и въси на крака са достъпни само при пчелите.

Структура на корема пчелите

Структурата на пчелите, и по-точно, на корема е такова. Тя се състои от седем пръстени хитин, които малко се обаждат един на друг. Благодарение на този структурата на насекомо, може леко да се увеличи или да намали размера на корема.

Хитин отгоре е покрит с еластична обвивка, която предпазва насекомо от повреди

Вътрешните органи на корема:

  • сърцето;
  • половите органи;
  • червата;
  • выделительные органи.

Завършва корема на стинг и аналния пръстен. Най-интересното е, че жилото има само при пчелите и матката, заяви министърът го няма. Медоносная пчела и матката се използват жилото за защита на гнезда, освен това, кралицата на този орган участва в процеса на снася яйца.

Почти всички процеси в организма на пчелите управляват мускулите. С помощта на мускулите насекомо срыгивает нектар от зобика. Гръдните и коремните мускули помагат изтласкват храната от червата. Силата на мускулите труженицы доста висока и позволява да се влача по равна повърхност товар, с тегло, което е 20 пъти повече от масата на тялото на насекомото.

Структурата на кръвоносната система на пчелите

За разлика от много насекоми и хора, на кръвоносната система на пчелите не е затворена. Тя минава по аортам и артериите, а след това се изпраща на вътрешните органи за омывания ги клетки. Кръвта не се разпространява кислород до органите. Въздух прониква в клетките с помощта на специални воздуховодных тръби. Сърцето представлява мускулна тръба, която се движи от отвора в корема. При това този орган се състои от пет клапани.

Структурата на храносмилателната система на пчелите

Тя започва с устата си. Именно с помощта на устата насекомо поглъща храна. След това отиват на хранопровода и червата. Най-интересното е, че размера на корема, голям, благодарение на което труженица могат да се натрупват в него каловые маса. В края на краищата, през зимата, пчелите всички продукти на жизнената дейност на натрупват в организма. Само по време на прелитане на пролетта червата на насекомите се изчиства.

Храносмилателната система на пчелите

Забележително е, че половината от храносмилателната система е предназначена за превръщане на цветен прашец и нектар в мед. При това в устата при насекомите са слюнчените жлези, които отделят тайна, която съдържа ензим инвертазу. Смесваше с този ензим, нектар попада в хранопровода, откъдето след известно време срыгивается и отново попада в устата и вече по-навътре в клетката. Мед, в действителност, е повръщане пчелите.

Вече от хранопровода храната попада в стомаха, където се рециклират. След това въглехидратите се усвояват в червата, а мазнините се усвояват само частично. Те се изхвърлят от организма почти непроменено от формата. След стомаха отиват дебели и тънки черва, които се усвояват полезни вещества. Дебело черво прилича на дълъг чанта, в която се натрупват каловые маса.

Разликите в структурата на работните пчели, матката и трутня

Търтеите са с размер два пъти повече от обичайната медоносная пчела. Те са много развити сетивни органи и зрението. Всичко това е необходимо за бързо търсене на матката. Тяхната цел е намирането на кралицата и я оплождането. За зимата търтеи, изритан от гнездото, тъй като те само ядат, спят и се забавляваха на открито, при това консумират три пъти повече храна, отколкото обикновените труженицы.

Матката външно незначително се различава от тружениц. Тя е малко по-голям и по-дълго, има продълговати корема с развити полови органи. Цвят на кралицата на практика не се различава от цветове тружениц, така че в големите семейства нея е трудно да се намери, защото от това, което си помечают маркер.

Най-интересното е, че свита на матката опознает си по миризмата. По тялото на кралицата има специални жлези, които отделят вещество със специфична миризма. Половите органи на матката развити в задната част има чанта със сперматозоидите на безпилотни летателни апарати. Благодарение на това се случва зидария личинките на работните пчели и дами.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *