Разновидности на мед и техните полезни свойства

Видове мед и нейните сортове са много, са разнообразни. Медът може да бъде плътен или течен, се различават по цвят от белезникав, почти бяло до кехлибар-тъмен, по вкусови качества и аромат. Многобройните разновидности на мед споделят по вид медоносов и собранному нектару. Също така медът е медена роса и цветя (това разделение по произход), при този чист или смесен.

Разновидности на мед

Видове и сортове мед, техните полезни свойства се използва активно в лечебни цели в народната медицина, в частност, апитерапия. В различни печатни и електронни издания има много информация за това, какви са разновидности на мед, тъй като те са класифицирани по видове, местността мед реколта и медоносам.

Разновидности на мед в зависимост от вида на

Степ или поляна вид мед

 • Алтайски мед – ливадна и областта. В мед реколта присъстват на такива растения, като подбел, глухарче, репей, детелина, елда, люцерна, слънчоглед, върба.
 • Башкирски поляна – това е огромно разнообразие от медоносов, дървета и храсти: орлови нокти, глог, бряст, черемуха, липа, елша, goutweed, краве пащърнак, градински чай, цъфтят сали, motherwort, иван-чай.
 • Мед средно ивица на Русия е разделена на сортове плодови и ливади. Овощни сортове мед се събират с овощни дървета и храсти: френско грозде, цариградско грозде, ябълка, круша и други, роден в средната лента.

Мед, който се събира с ябълки и круши, череши, персиковых дървета, жълт цвят с червеникав оттенък и деликатен аромат, захар, сладък аромат, в състава има фруктоза (42%) и глюкоза (31%). Мед е този ранен период на основната култура на мед настъпи в края на пролетта.

Мед, добит от поляна треви, амбър, много тръпчив и сладък, има отлични лечебни свойства. Градински чай, жълт кантарион, детелина, мащерка, риган – основни медоносы поляната сортове.

 • Среднеазиатские прерията сортове се отнасят до степному предвид и се събират с такива растения, които цъфтят сали и слънчоглед.

Планински изглед на мед

 • Кавказки мед. Основното му свойство – бавно кристализация, дълго време остава в течна форма, се събират основно с кестени и акации.
 • Горноалтайский мед. Характерни медоносни растения – това е репей, белковка (соссюрея).
 • Киргизские сортове – това е токтогульский, иссык-кульский, джонг-кеминский, сусамырский мед. Медоносы — растения, растящи високо в планините, на височина от около 1200 до 3000 м. Тук расте известния верблюжья трън, еделвайс, салвия, глог, риган, мента, касис, детелина. Това е скъп вид на мед, по-специално, много ценена мед от трън камила за неговите лечебни качества, той се прилага при болки в гърлото, задух, при лечение на кашлица при деца и възрастни.
Това е интересно:  Слънчогледов мед

Горски вид мед

Към този вид мед са такива разновидности:

 • Мед таежный. Основните му медоносы – дягиль, борови и кедрови порода иглолистни дървета. Този мед не кристализира, е оттенък на кафяво на цвят с зеленикав оттенък и малко кисел вкус.
 • Алтайски мед събират от растения като goutweed, краве пащърнак, горска малина, дягиль.
 • Мед предуральский белезникав цвят, нежен, става с ягоди, липа, малина.
 • Башкирски мед е с жълтеникав оттенък или кафяв, основните му медоносы — цъфтят сали, риган, краве пащърнак, малини, дудник и липа.
 • Мед от централната част на Русия. Основните растения за добива на мед — клен, върба, иван-чай, ясен, малини, къпини, ягоди, глог, дъб. Има плътен вкус, в зависимост от нюанса. Колкото по-деликатен вкус, толкова мед е по-светъл, например, уилоу мед със светъл и много нежна.
 • Източна мед събират с амурска и манджурски липа, люляк, череша. Бързо кристализира, кристали, големи и меки, быстрорастворимые при това. Много светъл.

Видове мед и сортове в зависимост от произхода

Особено ценена медена роса мед пихтовый и иглолистни, по-ниско качество има мед върба

 • Медена роса мед се получава от манов. Това е лепкав сок, привличащи вниманието върху листата на дървета, храсти, дървесна кора, младите филизи. Тези видове мед и нейните различни разновидности, произведени от манов, събрана в сухо топло време през летните месеци. Медена роса става с иглолистни, широколистни дървета и храсти.

Това е горски вид мед, включва в себе си следните сортове: липа, ясеневый, дъб, върба, акация, иглолистни, пихтовый, плодове и т.н. По съдържание на захари и аминокиселини медена роса мед са по-богати, отколкото цветя.

 • Цветните сортове мед са чисти и смесени, полифлорийными. Полифлорийные сортове пчелен мед е добит по време на цъфтежа поляна треви: метличина, риган, градински чай, детелина, мащерка и много други билки с ливади и ниви. Този мед, нюанс, чието светло, златисто до тъмно, зависи от набор от присъстващите в него билки, полезни за здравето, а също се използва и като лечебно средство в апитерапия.

Видове и свойства на меда, използвани за лечение на заболявания, в зависимост от сорта и медоноса

Мед в организма на човека, се усвоява 97% и, без да минава през храносмилателната система, попада веднага в кръвта. Може да се съхраняват за дълго време, но не бива да се загрява над 40 градуса. В състава си съдържа много витамини В, С и Р, важни органични киселини (фолиева, никотинова), минерали, микроелементи (калий, хлор, фосфор, флуор, мед, йод), така необходими в жизнената дейност на човека.

Това е интересно:  Как да използвате мед в банята?

Всички видове мед и различните му разновидности са изцяло натурални продукти

В оптималните за човека количества съдържа хормони, ароматни вещества. Благодарение на това активно се използва в апитерапия: използва се за лечение на рани като бактериостатическое средство, използва се при лечение на възпалителни заболявания.

Медът може да се използва като помощно средство за лечение на бронхити. Се използва като диетичен продукт. В козметологията влиза в състава на много кремове и маски за лице, поради свойството да хидратира кожата.

 • Елда мед има много тръпчив вкус и ярък аромат, когато се приема в храната причинява леко дразнене в гърлото. Това е мед ярка, почти червеникав оттенък. Много красиво изглеждат на снимката банки с елда с мед. В него има много желязо, така че елда с мед е много полезен при анемия и анемия.
 • Изнасилване мед – мед с невыраженным горчив вкус, много светъл, почти бял, лесно и бързо падат малки кристали, така че има някаква голяма прилика с бекон. Мед от рапица съдържа много глюкоза, тя се използва за подобряване на потентността.
 • Липов мед, много ароматен, съдържа голямо количество глюкоза и фруктоза в равни части, се прилага като средство за изпотяване средство за лечение на простуда, кашлица, за предотвратяване на сърдечни болести.
 • Уилоу мед. Основната мед реколта се случва в началото на пролетта. Мед златните нюанси, кристализира достатъчно бързо. Прилага се при простудни заболявания, за намаляване на температурата на тялото, има choleretic ефект, го използват при лечение на хепатит.
 • Сок от моркови, мед получават с насаждения от семенен и див морков. Основната мед реколта на такъв мед се случи през юли, когато стъблата моркови се появяват бели цветя. Сок от моркови, мед има нюанси от по-тъмно кафяв цвят, в него се съдържат каротеноиди, той се използва при анемия, при намаляване на имунитета, особено при деца, и при възпалителни заболявания на очите.
 • Краставица мед събира през периода на цъфтежа, краставици, производителността краставица мед реколта малка, само на 30 кг на дка. Този сорт мед рядко, въпреки че краставиците са много добри медоносы. Мед жълто-кехлибарен цвят, съвсем не е горчив, нежно ароматен, се прилага за лечение на инфекции на пикочните пътища, като жлъчегонно, прилага се при запек.
 • Пустырниковый мед се използва и като лечебно средство при заболявания на нервната система, както и лесно хапчета за сън, добър при лечение на неврозите, както и заздравяването на раните и противовъзпалително средство.
 • Ментов мед е с много високо качество, ароматно. Мента като растение за добива на мед са много смислени, продуктивни. Тя цъфти от началото на лятото до средата на есента. Ментов мед се отнася до сортове мед поляна, мед реколта се произвежда почти през цялото лято с ливади и ниви. Прилагат го при заболявания на храносмилателните органи (гастрит, колит и други подобни), за лечение на възпалителни процеси на венците и зъбите.
 • Осотовый от манука – висококачествен продукт, събрани по време на цъфтежа на такъв лош медоносного трева, като свиня, обикновено свързан с молочаем. Има показания за лечение и профилактика на язва заболявания на стомаха и червата благодарение на свойствата антисептично средство.
Това е интересно:  Какво е бор, мед и как правилно да го ям?

Например, за лечение на язва на стомаха трябва да се подготви смес осотового мед с прашец: на 20 г мед, за да вземат две супени лъжици цветен прашец и внимателно се смила в хаван. Приемайте по 1 чаена лъжичка. трехразово в продължение на три седмици преди и след операцията. Основно приемат осотовый мед при хирургични вмешательствах.

 • Акациев мед се добива от пчелите в акациевых трибуните. Той е нежна сиропообразную консистенция светли нюанси, почти не кристализира. Народните лечители препоръчват този сорт мед като средство за общо повдигане на тонуса на организма, при заболявания на органите на храносмилането. Той гипоаллергенен, и затова може да се дава на деца.
 • Един от най-добрите сортове мед малина. В свежесобранном състояние е светло златист цвят, лесно се поддава на кристализация. Периода на неговото добива на мед започва с началото на лятото.

Много разновидности на мед имат приятен сладък вкус с малко кисело и нежен аромат. Степента на сладост зависи от съотношението на въглехидрати и броя им. Характерни привкусы са сортове с различни ботанически произход.

Изнасилване мед е много тръпчив и захар, глухарче мед резковатого вкус, хедър и васильковый сортове имат горчив вкус. Приятен вкус, притежават сортове мед върба, пастернаковый, рябиновый, шалфейный.

Заключение

Категорията на мед определят по много органолептично черта. Но индикация сортове мед, не означава, че той е абсолютно чист и подобрен и да се изготви от нектара на именно на това растение, чието име той носи. Всеки сорт е винаги налице акции от друг клас. Всеки сорт мед има своите характеристики, които зависят от съотношението в състава на аминокиселини, минерали и полизахариди – глюкоза, фруктоза и захароза.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *