Произход и отличителни характеристики на пчелите порода Карника

Породи пчели има много. Всяка от тях има своите отличителни характеристики. Най-приятната работа и миролюбивой се счита за порода пчели Карника. Техните характеристики, снимки и мнения на пчелари опишем по-подробно, за да има пълна представа за такъв сорт. Може би точно тази порода, може и да изберете, за да се размножават на своя пчелин.

За произхода на породата

Първоначално Карника като порода пчели се нарича малко по – Краинские. Това е името на породата идва от региона, в който я извади – Краина, че в Словения. Много популярен този вид пчели е в Западна Европа, особено в Австрия и Германия. В Русия и останалите страни разпространението на тези пчели въпрос само тогава, когато цените на пчелопакеты Карника са намалели значително.

А се е случило това се дължи на факта, че миролюбиви пчелите разкри недостатък – те бързо се поддават на болести, ако условията им на живот поне малко се наруши. Поради това много хора започнаха да се откаже да придобие елитна скъпа порода и да се премине на по-лесни за съдържанието на пчелите. И все пак, пчелите Карника спечелила възторжени отзиви от много пчелари и благодарение на няколко параметри са станали популярни в повечето страни в Европа.

Промяна на името на породата се е случило в резултат на това, че животновъдите са често преминал първоначалният вид с други и получават най-различни вариации на вида. В резултат на това се появи няколко щамове порода Карника, която са решили да се обединят под едно име, тъй като основните отличителни белези при тях са подобни.

Как изглежда Карника

Външен вид породата е доста оригинален и веднага я отличава от останалите. Първото впечатление, което ще остане от запознанства с тези труженицами може да се изрази накратко с три думи – спокойна, мирна, сиво. Ако говорим по-подробно, а след това трябва да се съсредоточи върху следните различия:

 1. Сребристо-сив цвят – светло разлика, тъй като се счита, че всяка примеси на жълто или всички точки и петна по телец – вече влиянието на някоя друга порода. Само чистокровная пчела порода Карника ще има напълно сероватое телец.
 2. Размерът му е по-малко, отколкото при другите пчели. Тегло пчеломатки достига 205 mg, а търтеи до 230 мг.
 3. При този хобот много по-дълъг от обичайното, поради което тези труженицы и добиват нектар в отдалечени места или в сух период. Хобот може да достигне дори 7 мм, въпреки че по-често тя достига 6,4 – 6,8 mm.
 4. Дори външно забележим миролюбив характер на пчелите, те почти не се нападат на пчеларя и да продължи своята работа, докато осматриваете рамка.

Отличителни характеристики на живот

В породата Карника има следните характеристики:

 • Най-приятна за пчеларите черта на характера на тези пчелок – спокоен и миролюбив характер. Дори при разглеждане на рамки или транспортиране на кошера, те не тревожатся, да продължи своята дейност, а температурата в кошера не се издига. Пчеларите дори не използват пушач и мрежа за защита при работа с тези труженицами.
 • Въпреки южното произхода на породата, пчелите Карника много се понасят добре на всякакви атмосферни условия, и дори от суровата зима. По здравина те отстъпват само на централната руска порода пчели, превъзхожда дори кавказскую. Благодарение на това, популярна Карника и в Сибир.
 • Важна тяхна черта е ранен мед реколта. Но тъй като порода е подходяща за отглеждане на пчели, само в тези региони, където вече в началото на пролетта, може да събира прашец и нектар. В противен случай пчелите могат да умрат.
 • Благодарение на структурата на хобот, те могат да събират нектар дори с тесни растения. Както в сухите периоди, когато другите пчели остават без мед, пчелите работнички Карника произвеждат значителни запаси от продукта.
 • Матката Карника много плодовит. Те са в състояние да се отложи до две хиляди ларви. За сметка на това семейство е в състояние в кратки срокове да се увеличи броят на работните пчели и направи семейството силна в началото на мед реколта, независимо от това колко трудна се оказа зимата.
 • Друга особеност на пчеломатки Карника – те, тихо и без излишно война следват един след друг. Замяна на старата царица на нова се извършва по естествен начин и така тихо, че това дори може да не забележите. Среща се и това, че известно време в един кошер може да бъде само две матката Карника, без никакви последствия за целия рой.
 • А ето и самите майки клетки, те снасят не повече от две, а защото трябва особено да ценим всяка матката. Изкуствено увеличаване на тяхната актуализация е доста трудно. Именно поради това цените на пчеломатки Карники увеличи.
 • Царицата снася много ларви само в един случай – изобилие от цветен прашец, приносимой работни пчели. След като го запишат в кошера се прекратява, работа на матката и спира.
 • В пчеларството този вид пчели ценени още и за специални производителността – те са способни да съберете до 70 кг мед.
 • Интересното е, че пчелите Карника са в състояние напълно да се направи без прополис. Този строителен материал се използва от тях изключително рядко, само в някои райони южно от Белград, и то в малки количества. По-голямата част от пчелите тази порода и не може да мине без него.
 • Печат на мед в такива кошери, обикновено светъл и е суха, но и от промяна на условията на този показател може да се промени. Някои пчелари смятат, че това е значителен недостатък.
 • Неприятна особеност на тези пчели е в тяхното прекомерно ройливости. Но тъй като те често лети, ако не и за проследяване на поведението им. Но и с това пчеларите са се научили да се справят. За да може през есента да не се случи подобно нещо, те просто добавят допълнителни празни рамки. За сметка на това, труженицы се движат в работно състояние и продължават производството на мед.
 • Пчелите Карника имат още една особеност на живот в кошера – те снасят пило и мед в рамките на всички в един ред, поради което много бързо запълване на всички рамки и дори в магазина. В някои случаи това възпрепятства работата на пчеларя.
 • Още един недостатък на отделят ниска устойчивост към болести, специално към нозематозу. Но това не е точно доказан факт. Опитни пчелари смятат, че това страдат само тези пчели, които се срещат смес от скали. Ако Карника „чиста“, без примеси, а след това и устойчивост на болести при нея е в пъти по-висок. Тези, които ги занимава с развъждане, са открили, напротив, доста силна устойчивост към редица опасни заболявания. Така, ако се държи чистопородную Карнику, и следи за чистотата на пчелина и кошера, а след това не само причинява nosema, но и парализи, акарапидозы и други болести да не се притесняват тези на семейството.
 • Зимуващите пчели показва още една приятна особеност – тези тружениц лесно да се хранят, тъй като до зимата те са драстично намаляване на размера на рой и много малко яде.
 • За развъждане на пчели порода Карника си струва да се увери, че те не се размножават с други видове. В противен случай ще се случи загуба на всичките им качества. Смята се, че повечето от техните добродетели – това не доминантные характеристики, и защото при кръстоски, те не се движат нов предвид. Такава генетична нестабилност се отразява на породата. Смята се, че ако пресичат на Карнику с други видове, потомци и не може да се окаже по-ниско качество. А защото се опитват да си нежен тружениц отделно.
 • Смята се, че този вид пчели не краде от други мед, но при това много добре защитава своите запаси.
 • Те отлично развита ориентация, като в самия кошер, така и върху околната територия. Те бързо намират в състояние да съберат нектар там, където другите пчели не го намери.
 • Карника не се страхува всяко време. Можете да забележите работата и в дъждовно и мъгливо ден.
Това е интересно:  Среднерусская порода пчели: снимка

Подвидове

Тъй като в различните региони на указът за своите вариации Карники, а след това и има няколко подвида, които се различават един от друг. Въпреки това в основата на породата остава същата – всички те са тихи, трудолюбиви, устойчиви на холодам и экономны. Сред най-популярните разновидности на породата могат да се разграничат следните:

 1. Пешец – особеност на този щам е, че целия си пило пчелите хвърлят и пчелар трябва допълнително да се грижи за своето потомство, докармливая и выхаживая лично.
 2. Тройзек – един от най-популярните в Германия подвидове. Децата при тях са малко повече, но също така и пчелите не могат да излизат ларви до края, че перекладывает отговорност върху раменете на пасечника. Въпреки това те са много экономны и най-прожорливы от всички разновидности. Най-често ги купуват за развъждане в тези региони, където мед реколта възпрепятствани по различни причини. Също така, този щам се отличава с ниско ниво на ройливости.
 3. А ето, за добро зимуване изведе така на официална нижнеавстрийский щам – тези труженицы макар изходът е късно потомство, но достатъчно добре, за него се грижат, че прави семейството силна дори в студения период на годината. През есента семейството се разраства и става силен, още преди настъпването на студеното време.
 4. Холлесберг – подвид на Карники с изключително трудолюбив пчели, производителността на които е трудно да се сравни с всички други видове.
 5. Скленар – друг популярен вид порода. Но те са по-агресивни от други представители на Карники. Тези труженицы работят като път в края на завод за мед и дори през септември могат да събират нектар и да произвеждат мед.
Това е интересно:  Алергия към ухапване от пчели: лечение

Някои препоръки

 • При избора на конкретен щам за разплод порода Карника се препоръчва да се вземат предвид техните особености и избират именно този вариант, който най-добре ще излезе точно за вашия регион на живеене.
 • Не се опитвайте да пресичат на нито един от щамове с други породи пчели, тъй като нищо добро от това няма да стане. Всички кръстосване се препоръчва да се извършва строго в рамките на тези подвида, който сте избрали за разплод.
 • Забелязано е, че особено продуктивни семейство Карники става в този случай, ако в същото време съдържа краинскую матката и италианска разновидност на търтеи. Такива семейства, ще са особено големи, силни и производство на мед ще се увеличи в пъти.
 • Отличен вариант за съдържанието на пчелите Карники се счита за до обилно цъфтяща детелина и рапица. А сега, ако във вашия регион основната мед реколта идва от елда и хедър, тогава по-добре да вземем друга пчелен порода. Също и в някои южни региони на страната тази порода не се препоръчва да се размножават, например, ако трябва да се осигури за целия период на мед реколта от слънчоглед, който има дълъг период на цъфтеж.
 • Ако трябва да се намали риска от ройливости, задължително извадете рамки с пило и се поставят празни вместо тях. Но не си струва да ги инсталирате по краищата на кошера. Това трябва да се направи вътре, между други рамки, в противен случай краищата на питите, така и не са пълни.

Видео: карника – характеристика на пчелите.

Коментари

„Прекрасна порода пчели. Имам такива. Между другото, благодарение на отличното възпроизвеждане, успя вече доста прилично за разширяване на пчелин, в продължение на три години. Да се работи с тях е удоволствие. Както през зимата, така и през лятото не дават никакви особени трудности. И дори с ройливостью като такъв не се намира. Дали ме е подвид на тях като път, от тези, които малко srednerussky, дали интуитивно създавам им должные условия. Мед, между другото, пчелки дават прилична сума и много вкусно! Промяна на никакви други, дори не съм“ – Максим.

„Пчелите порода отдавна. Но непрекъснато се сблъскват с агресивност. За първи път видях Карнику в Германия на пчелина при приятел и просто не повярва, че те могат да бъдат толкова спокойни. Всички чакаха, че ще атакува в мен, но те не реагира на човека, дори когато ги пренасят от място на място. Реших да взема и за себе си като за възпроизвеждане и на първата проба. Забелязах, че те лесно кръстосани с други видове, вярно, не всички потомство при него излиза толкова миролюбив, но все пак много по-спокойни, отколкото преди. Сега в пчелина е много по-лесно да се работи, дори въпреки факта, че предишните пчелки аз също останаха. Влияние Карники положително на целия пчелин“ – Павел.

„И ето, аз имам точно този вид пчелок целия и се разболя. При закупуване на пчелопакета и матката продавачът колко пъти и призова, че те са много багажник на заболявания, отколкото и подкупени. И тук се оказа, че не са толкова устойчиви. Това ли съм за тях лошо ухажване, това ли ми дали просто нечистокровную порода, но резултатът се оказа плачевно. В резултат на оставих на пчелина карпатку, с които също добре се работи и тя дава достатъчно мед“ – Андрей.

Това е интересно:  Какви последици е изправен пред изчезване на пчелите, на човечеството?

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *