Профилактика и лечение на опасни заболявания на пчелите браулеза


Браулез пчели е доста неприятно за насекоми заболяване, защото е важно своевременно да го признае признаци, започнете лечението и редовно да се извършва профилактика.

Домакинство винаги е трудна професия, която изисква от човека особено внимание. В повечето случаи това е на мода именно на пчеларството, тъй като този процес изисква не само финансови, но и времеви разходи, както и, в случай на несвоевременного за откриване на проблеми може да понесе сериозни загуби.

Пчелите, въпреки своята самостоятелност и упорит труд, често страдат от неприятни заболявания, които не само влияят върху качеството на меда, но и в състояние на здраве и към следващите расплодах насекоми.

Откриване на заболяване – това означава незабавно да се пристъпи към неговото лечение, а това означава – да се спаси от много проблеми в бъдеще. Но без познания за особеностите на всяка болестта, нейните симптоми и начини за предотвратяване на пълното пчеларството е невъзможно.

Браулез пчели – една от най-опасните заболявания, което може не само значително да подкопае обичайното живота на пчелните семейства, но и изобщо да го унищожи. Тази болест – инвазионная, което говори за това, че инфекцията се дължи на паразити, высасывающих от пчелите жизненост, осигурявайки по този начин себе си, комфортно съществуване.

Разбира се, насекомо, при това не оцелява, а при широк набор от проблеми болест обхваща цели кошери.

Начини на заразяване

Браулез пчелите – заболяване е изключително заразно. Факт е, че при разпространението му страдат не само директно пчелите, но и матката. Естествено, кошер при това не може да функционира нормално, популацията в рамките на една пчелна колония значително намалява, пчелар, не може да получи качество на реколтата, както и на възстановяването на нормалното количество насекоми изчезват и сила, и финанси.

Това е интересно:  Краинская порода пчели: препоръки

Инфекцията възниква в случай, че пчела по време на прелитане изправени пред така наречените браулами, които е по-популярно от въшки. Насекомо носи паразит в кошера, където и започва най-опасната фаза разпространение на заболяването. Дори въпреки факта, че браула в състояние да снася само по едно яйце на ден, рискът от заболяване е очевидно.

Отлагането на яйцата се извършва директно в пчелните пити в този момент, когато те още не са затворени естествена шапка, защото рискът от инфекция на целия кошер е изключително голям. За около седмица ще се нуждаят от ларва, за да се излюпят и да започне отрицателно въздействие върху пчелен къща.

Ларвата се храни с натурален пчелен восък, тук тя проедает най-истински движения, за да може още и да се движат по територията на кошера. В резултат на ларвата се превръща в какавида, а по-късно вылупляется самата браула. В началото на своето съществуване, насекомото е почти бесцветно, и при липса на необходимия опит да забележи доста трудно. Едва по-късно паразит кафяв цвят.

Под микроскоп и да се определи това насекомо на външен вид е доста просто – по повърхността му могат да се намерят структури, които смътно приличат на обикновена вълна. Лечението се препоръчва да се започне фазата на откриване, за това непременно трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Моля, обърнете внимание! Ако сте забелязали първични признаци на тази болест, в никакъв случай не отлагайте посещението при специалист. Само той може да установи точна диагноза и да назначи подходящо лечение.

Възрастната паразит се прикачва към пчелни, и цялата му по-нататъшна на жизнените функции се случва точно в тялото на усърдни насекомо. При тази своя дейност губи дори и кралицата пчела, което ще има сериозни последици за дадена на пчелното семейство и на целия пчелин.

Това е интересно:  Варроатоз пчелите: лечение и профилактика

Последици

Всяко заболяване на пчелите, без прилагане на адекватно лечение може да се превърне има тежки последствия, до които трябва да бъде готов за всеки пчелар. Дори и при редовна внимание към дават кошера може да не забележите сложно заболяване, особено ако в пчелина голям брой кошери.

Специалисти се разбра, че от браулеза страда не само една пчела, която заразилась паразит, но и всички останали членове на пчелното семейство. Матката, засегнатата данни заболяване, значително намаляване на броя на яйцата, които снася, съответно, и на потомството става значително по-малко, което се отразява на последващ добив на мед.

Самите насекоми при този усещат неприятно въздействие на паразита и се държат изключително неспокойно. Дори здрави индивиди могат да показват агресия, което значително ще се отрази и на качеството на меда и неговия размер. Болните пчели се опитват да се хвърлят от себе си вредител, но не успява, тъй като се засилва браула доста плътно.

Развитие на пчелните семейства става много слаб и в известна степен пасивна. Пчелите, които трябва да донесе в семейството на храна, не може да се справи със своята задача, което още повече утежнява ситуацията. Матката също отслабва и в определен момент изобщо престава да се справят със своите преки задължения.

При липса на навременно откриване на заболяването и неговото лечение цялото семейство умира, пчеларя губи ценно време за отделянето на нови пчели, съответно губи пари.

Видео: болести и неприятели на пчелите.

Лечение на

Гаранция за получаване на качествен добив на здравето на пчелите. Защото, при откриването на всеки симптома на болестта, е важно навреме да се започне лечението и спасяването на голям брой насекоми от последваща инфекция. За това е необходимо да се консултирате с ветеринарен лекар, който ще каже на подходящо лечение и бързо се отърве от проблеми.

Това е интересно:  Кърлеж Варроа: начини за справяне, снимка

Браулез може да се излекува от две ефективни начини:

  1. За лечение се прилага същия медикамент, който помага да се справят с клещи – „Амитраз“. Важно е да се разбере, че лекарството не се препоръчва, само след заразяване, но и като ефективна превенция на заболяването – така вие ще можете да защитите своя пчелин от евентуална намеса на паразити.
  2. Фенотиазин също ще помогне ефективно да се справят с пчелен заболяване и връщане на кошера в нормално състояние. Особеност на прилагането на този лекарства е необходимо выкладки активите на хартия и последващото му загряване. В резултат на такива действия се получава бял дим, който пуши пчелите. Плюс на тази методика е, че дори по-тежка степен на заболяването ще бъдат излекувани след повече от петдесет струи дим.

Пчеларят трябва да се разбере, че при липса на необходимите умения за обработка на насекоми трябва да се ангажират само от квалифициран специалист. Тази услуга поръчате днес е доста просто, както и неговата цена е много по-малко, отколкото загуби в случай на смърт на пчелните семейства.

Да се отдадете на пчеларството трябва на човек, готов до трудности. За преодоляване на подобни заболявания се пада на всеки пчелар, защото от опит ви позволява не само да спаси пчелите от гибел, но и да получите продукт с високо качество.


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy