При достигане на каква възраст на детето може да се дава пчелен мед?

Много важно и спорен остава въпросът от каква възраст може да се дава мед на детето. И ако някога нашите баби не затрудняли себе си подобни решения и дори намазана биберон-залъгалка на бебето, за това е по-здрави и по-спокойни, а след това и днес мнението на лекарите да се различават по този въпрос. Но те остават единни в това, че такова лечение е важна част от здравословната диета при спазване на определени правила и условия.

За да разберат кога и с на каква възраст, в какво количество и дали изобщо да се даде малко дете пчелен продукт, трябва да се разберат някои характеристики на този деликатес. От една страна, то е изключително полезно и има лечебни свойства. От друга страна, трябва внимателно да се подхожда като към избора на самия продукт, така и да се реши какви дозиране са валидни.

Предимства на мед за здравето на детето

При достигане на каква възраст на детето може да се дава пчелен мед?

Това лечение се окаже не само вкусни и сладки, но и много полезен. В него се съдържа много различни витамини, микроелементи, антиоксиданти, киселини, натурални захари и др. Освен това, медът се усвоява лесно от човешкия организъм и засилва действието на други продукти или подправки. Нищо чудно, че тя се добавя в почти всички лечебни средства от народната медицина.

С помощта на този екстри успяват да се лекува настинки, вируси, инфекции, дерматологични проблеми, облекчава възпалението и избиване на температурата, изграждат работата на вътрешните системи и органи. Често го в концентриран вид се добавя в различни лекарствени средства.

Ако говорим за ползите на меда за бебето, то трябва да изтъкне тези експозиция:

 • Предпочитан източник на целия комплекс от витамини и минерали, които благоприятно влияят върху имунната защита на организма, помага да се бори с вируси и настинки.
 • Подобрява състава на кръвта, повишава нивото на хемоглобина, възстановява силите отслабен организъм след отложени операции.
 • Има успокояващ ефект, отпуска преди лягане, намалява тревожност, хиперактивност.
 • Действа като противовъзпалително средство.
 • Започва работата на стомашно-чревния тракт, помага да се усвояват тежки храни, активира обмяната на веществата, предотвратява гнилостните процеси в червата.
 • Подобрява апетита.
 • Различава болеутоляющими свойства, се използва като упойка при заболявания на устната кухина.
 • Действа антибактериално и антисептично естествен начин.
 • Има изпотяване и жаропонижающими свойства, помага за намаляване на високите стойности на температурата на тялото.
 • Подобрява смилаемостта на калций и магнезий, поради което се комбинира с други продукти е в състояние да укрепи костите и зъбите.
 • Повишава показатели за развитие и растеж на бебето.
 • Допринася за доброто зрение.
 • Благоприятен ефект върху интелектуалните способности, помага да се концентрира и да усвоява учебния материал.
 • Ефективен при лечение на напикаване.
 • Има отхрачващо действие, подобрява състоянието при бронхит и възпаление, започва работа на дихателните пътища.
Това е интересно:  Алпийски мед: полезни свойства

Дори и ако го използвате, не за лечебни цели, но само като лакомство, а след това основното предимство е, че той е по-малко вреди на зъбите, отколкото захар. Този натурален сладък продукт се препоръчва да се използва дори при проблеми с наднорменото тегло и понякога е разрешено и за диабетици. Но при това си струва да се съобразят с мярката и да се придържат към препоръчваните лекар дозировок.

В какво се състои опасността?

Спорове между лекари и родители по повод на това, от колко години може да се дава мед на деца, се появиха не просто така. Факт е, че пчелният продукт е много богат и е биологически активен. Твърде голяма концентрация на различни минерали, когато се използва в ранна детска възраст може да доведе до непредсказуемую реакция на организма и да донесе вреда.

При достигане на каква възраст на детето може да се дава пчелен мед?

Дори Комаровский говори за това, че се претоварвайте детето такова изобилие от вещества, не си струва. Това е достатъчно това, че той получава с майчиното мляко или под формата на адаптирана смес.

Дори ако се сравни с опита на нашите близки, които ядат мед с пелени, трябва да се вземат предвид и съвременните реалности:

 1. Качеството на закупеното продукт на пазара или в магазина е трудно да се провери. Много често започнаха да се появяват фалшификати и фальсификаты, които не само не отговарят на стандарти и норми за пчеларството, но и са доста опасни за човешкия организъм.
 2. Трябва да се помни и за това, че медът се смята за силен алерген. Предвид неблагоприятната екологична среда случаи на алергични реакции са се увеличили значително през последните години. Така че не трябва преждевременно да се провокира детски организъм, първо той трябва да даде по-силни.
 3. Също така не гарантирам и за това, че цветовете, с които е събран нектар, израснали в открито поле, където няма токсични изпарения, газове, токсини, замърсен въздух и др. в края на Краищата всички вредни вещества, които се намират в почвата или водата по един или друг начин попадат в крайния продукт.

Отделно трябва да се отбележи и директно характеристики на самия мед. Така, лекари обръщат внимание на родителите за това, че:

 • При събирането на нектара пчелите често са в контакт с различни биологичен материал, и ако в мед попаднат спори, това ще се превърне в опасно за живота на бебето, тъй като може да предизвика ботулизъм.
 • Голямо количество естествени захари в състава с прекомерната употреба води до набор от наднормено тегло и затлъстяване.
 • При честа контакт с тъканите на устната кухина този продукт негативно влияние и върху състоянието на зъбите, тъй като сладки вещества се отлагат върху твърди повърхности и от това се развива кариес.
Това е интересно:  Каква полза или вреда в употреба преди лягане пчелен мед?

И все пак е по-тревожно от лекари и родители на мед предизвиква в случай с алергии. Затова, ако в семейството поне при някой се наблюдава отрицателна реакция на продукти на пчеларството или ухапване от насекоми, по-добре се опитайте да не бързаме със запознаване на детския организъм с мед.

Когато можете да опитате и колко?

Ако вие самите често лакомитесь данни пчелен продукт или да го използвате с цел лечение на настинки, може постепенно да го въведе и в диетата на бебето. Но това е само след консултация с педиатър и в препоръчителните количества:

 1. До достигане на 1 година е строго забранено да се хранят бебето с мед.
 2. В периода от 1 до 3 години може да се опита да даде до 5 грама на ден (около половин чаена лъжичка), но не по-често от три пъти в седмицата и само след индивидуална проверка на лекар. За предпочитане раздели на броя на няколко пъти.
 3. В предучилищна възраст възраст (3 – 5 години) е допустимо ежедневно се добавят към храната до 16-20 г пчелен продукт (една супена лъжица или малко повече).
 4. И само в 6 може да увеличи тази доза до 45-50 грама (3 супени лъжици).
 5. Децата под 10 години, на лекарите е позволено да се яде на около 75 г мед дневно (не повече от 5 супени лъжици).

Но обърнете внимание на това, че ако вашето бебе да се появи макар и най-малките признаци на алергия, трябва незабавно да се консултирате с лекар и повече не се дава пчелен продукт. Важно е да го постепенно и правилно. Така, бебето е достатъчно само kapnut малко мед в мляко или чай и да се пие подсладена напитка. Ако негативната реакция не се наблюдава, след това през няколко дни, може да увеличи дозата.

Но не забравяйте, че колкото по-късно започнете да се хранят бебето пчелен продукт, толкова по-висока вероятността, че тялото ще реагира по-нормално и да се справи с товара. Затова не трябва да се бърза, за да го въведете в диетата на детето от началото още.

Съвети

За да се запознаеш с новия продукт са минали максимално безопасно, трябва да се придържат към определени правила:

 • Първо проверете дали има алергии, за което смазване на китката малко мед и проверете 2-3 часа, не се промие дали кожата.
 • Първите капки на продукта по-добре да се разреди във вода, мляко, чай или друга течност, не предлагайте има нежен веднага с лъжичка.
 • При тази напитка не трябва да е гореща, тъй като се затопли да го категорично не.
 • Ако сте решили да се дава мед всеки ден, дори и в малко количество, а след това, след месец трябва да се направи почивка за няколко седмици и да се даде почивка на тялото ви.
 • Това се случва, че детето не харесва вкуса екстри, тогава не трябва да настоява и се хранят чрез сила.
Това е интересно:  Лечебни свойства на меда от сабленик и противопоказания за неговото използване

При достигане на каква възраст на детето може да се дава пчелен мед?

Противопоказания

Независимо от възрастта на детето, е строго забранено въвеждате в диетата на пчелен продукт в следните случаи:

 1. При наличие на захарен диабет.
 2. При экссудативном диатеза или рахит.
 3. Ако има алергична реакция.
 4. В случаи идиосинкразии.
 5. Когато се инсталира предразположение към затлъстяване.

Много е важно да се погрижи за това, не се появи ли алергия към даден продукт. До симптоми на индивидуална непоносимост включват:

 • всички малки или големи обриви където и да било по тялото;
 • появата на мехури по типа уртикария;
 • подуване на езика, устните, лицето, шията;
 • задух и кашлица, утрудненное дишане;
 • сълзене на очите, течащ нос;
 • главоболие, слабост, виене на свят;
 • повишаване на температурата на тялото;
 • гадене, диария.

При всеки возникшем симптоме трябва незабавно да се консултирате с педиатър или се обадете на „бърза“. Лекарят ще направи инжекция или ще ви предпише антихистамини, а от мед, трябва да се откаже.

Как да изберем правилното лечение?

За да не поддавать детето си на риск, трябва много отговорно да се подходи към въпроса за закупуване на природен пчелен продукт. И ако нямате познати, които държат на пчелина, по-добре да се научат да избират мед за детето компетентно:

 1. Качествено лечение се отличава с гъста консистенция, прозрачен кехлибар нотка, сладък вкус. Капните малко на продукта между пръстите на ръцете и разтрийте. Ако той се абсорбира бързо в кожата и след това да не става на бучки, значи медът е истински.
 2. Децата харесват повече от липа и sweet детелина сортове, тъй като те са много сладки и приятни на вкус. А ето елда, макар и да е полезен, но за сметка на естествена горчинки деца от нея се отказват.
 3. Ако изберете по-малко аллергенный опция, то по-добре да се предпочитат акациевому сорт.
 4. За лечение на простудни е желателно да се консумират от липа или от акация, тъй като те притежават отхаркивающими и антибактериални свойства.
 5. Истински мед задължително трябва с течение на времето засахариваться. Така че, ако сте го закупили в края на есента или зимата, той не трябва да бъде течен.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *