Правила за ползване лозеваля за лечение на пчелите от вирусни заболявания

Всички биологични организми в различна степен са изложени на всевъзможни заболявания. Не са изключение и пчелите, които могат да сполетят бактерии, вируси и други инфекции. В тази ситуация на помощ идва Лозеваль, инструкция за прилагането на която е изключително лесна, като при това той е спечелил най-положителни отзиви у пчелари.

Често заболяване при насекоми протича тежко и се нанася безценен щети за цялата пчелина, което води до масивна смъртта на семейства. За пчелите Лозеваль е ефективен, дори когато има място масова гибел на ларвите. Ако навреме да бъдат предотвратени или лечение на пчелите, може да се застрахова себе си и от финансови загуби, които се дължат на намаляването на броя на пчелните продукти в неблагоприятна година.

Общи характеристики

На външен вид препаратът е течност мазна и течаща консистенция жълт цвят, който е в близост до кафяво. Той има остър мирис, присъщ само на този наркотик. Ако лекарството наподобява желе, това е доказателство за нарушение на условията на съхранение. Най-вероятно не е устойчив на температура. Има голяма вероятност, че той е загубил своите лечебни свойства. По тази причина не се препоръчва да се прилага такова вещество.

В пчеларството този инструмент се прилага не само за да се избавите от редица опасни заболявания, които биха могли да доведат до смъртта на семействата, но и като профилактично лекарство, което допринася за увеличаване на ефективността на всеки кошер с 15%. Лозеваль притежава следните свойства:

 1. Иммуностимулирующим, насърчаване на повишаването на нивото на издръжливост и оцеляване на пчелите, противопоставяне на всевъзможни болести.
 2. Липсата на токсичност, поради което лекарството е напълно безвредно за живите същества, при спазване на дозировката и препоръките, посочени в инструкциите.
 3. Устойчиви на моите колебания.
 4. Бързо усвоением и разплодни, което изключва попадането на лекарството в крайните продукти на пчеларството.

Показания и противопоказания

Лозеваль добре помага за лечение на следните заболявания при пчелите:

 • потомство мешотчатого тип – вирусна инфекция, която причинява смъртта на ларвите;
 • гнойни инфекции, причинени от различни вируси;
 • филаментовироз – болест, която засяга ДНК на пчелите, насекомите стават летаргични и впоследствие умират;
 • паратиф, който се характеризира с развитието на диария при насекомите, особено през зимата и пролетта;
 • парализа – вирусна болест, за която е характерно изостаналост на крилата и присъствие на плешиви петна.
Това е интересно:  Основните етапи на извършване на необходимите работи в пчелина през пролетта

За ефективна терапия Лозеваль се прилага вътрешно или да се прилага върху засегнатата област. В живота на организма, той действа на клетъчно ниво, като блокира развитието на вируси. Като профилактично средство лекарство се използва, когато пчелите са извършили първия полет, когато се състоя първата изпомпване на мед и когато есента е в напълно завършен вид „добив“ на мед.

Лозеваль няма противопоказания, но не може да се използва за обработка на кошерите, ако на улицата е по-студено +18 градуса. За да се избегнат отрицателните последици от прилагането на Лозеваля ще помогне стриктното спазване на дозировката, която е посочена в приложеното ръководство към наркотици.

Прилагане

За да се подготви решение за външна обработка на кошера, трябва да се вземат по 5 милилитра лекарства и тя се разтваря в 300 миллилитрах преварена вода. Полученият състав се прилага за троен пръскане на семейства, след като на всеки два дни.

Указания за употреба Лозеваля за пчелите позволява използването му като добавка в допълващи храни. За това трябва да се officinalis състав в пропорции, които са описани по-горе. На всяка улица трябва да се хранят по 50 милилитра вещества чрез всяка седмица три пъти. Ако времето повторна обработка или прикорма са били нарушени, лечението трябва да се повтаря отново в същата дозировка.

Пчеларите също се добавя разтвор в захарен сироп за прикорма насекоми. Оптимални пропорции са 1 литър сироп и 5 милилитра Лозеваля.

По време на използването на лекарствени средства трябва да се спазват следните мерки за сигурност:

 1. Флакони от лекарства трябва да се изхвърлят, те не са подходящи за вторично използване.
 2. При наличието на всякакви алергични реакции трябва да се откаже от работа с наркотици.
 3. При поглъщане на лекарства върху кожата, лигавицата или в очите, трябва незабавно изплакване обилно с вода на този парцел. При необходимост да се обърнат в медицински институт.
 4. По време на обработка на кошери и хранене на пчелите, не се допуска прием на храна, пиене или пушене.
 5. Когато се работи с наркотици е завършен, трябва внимателно измийте ръцете и лицето с помощта на сапун.
Това е интересно:  Варроатоз пчелите: методи за борба

Лекарството добре се комбинира с други средства за лечение и профилактика. Трябва обаче да се помни, че продукти на пчеларството, готови за употреба и консумация на храна само след като мине не по-малко от 30 дни от датата на обработка на кошери или хранене Лозевалем.

Срок на годност и правила за превоз на

От деня, когато е бил произведен медикамент, той запазва своите свойства в продължение на две години и при спазване на необходимите условия за:

 • съхранение единствено в фабрична опаковка;
 • лекарството трябва да бъдат защитени от попадане на слънчеви лъчи и външна влага;
 • в близост до лекарства не трябва да се хранителни продукти;
 • оптималната температура за съхранение е от 10 градуса коледа до 40 градуса по целзий.

Транспортирани Лозеваль трябва да бъдат с повишено внимание, да не пренебрегва санитарни условия. Ако по време на работа с лекарство се е случило отравяне или се е развила алергична реакция и изисква спешно лечение в медицински институт, а след това лекар задължително трябва да се покаже опаковката от средства и приложената инструкция. Тези действия ще помогнат да се неутрализира негативното въздействие на лекарството върху организма.

Видео: книги с лозевалем.

Отзиви на пчелари за прилагането на Лозеваля

„Пчеларство не ми е основна дейност. Това е по-скоро хоби в периода от пролетта до есента. На моя пчелин по-малко от 10 пчелни кошери, но това не означава, че те не се нуждаят от внимателни грижи и притеснения. До края на сезона брой семейства се е увеличило и е добра „реколта“ мед за лично стопанство, през пролетта, аз използвам Лозеваль като профилактично средство, което укрепва имунната система на насекомите и ги предпазва от фатални заболявания. След като семейството се върна след първото прелитане, аз прекарвам пръскане на всеки кошер с разтвор на лекарства. Лекарството да се подготвя според инструкциите и се опитайте да се спазва съотношение 1:50. За да се постигне резултат, кошерите трябва да се пръска всеки 48 часа, а самата процедура се провежда три пъти. Такива превантивни мерки нито веднъж ме не се провалили, никога не съм имал за лечение на пчелите от никакви заболявания, а моите кошери винаги добре поддържани и здрави“ – Олег, на 45 години.

„След пенсиониране реших да развие своето старо хоби и какво да правите развъждането на пчели в големи мащаби. Всеки сезон на семейството добре изобилно, и през есента имах по няколко нови кошери на пчелина си. Как-при първа выкачке мед забелязах странно явление. Запечатани пити в рамките на редуват с празни. Започнах проверка на всяка рамка, и навсякъде е такъв модел. За да не се рискува, с.скобелево, ветеринарен лекар. След разглеждането на само един кошер и няколко кадъра в него, специалист заяви присъствие пъстър потомство. Като наркотик е назначен Лозеваль. Лекарят също така се препоръчва да се прилага за предупреждение на всички видове пчелни болести в различни периоди на сезонна работа насекоми.

Лечение Лозевалем аз прекарвах по два начина: опрыскивал кошери и добавлял лекарство в захарен сироп, който е бил използван в допълващи храни пчелите. При спазване на всички дозата, инструкции и предписания, вече три седмици открих ефект. Той е приятно ме изненада. Всички пити в рамките бяха пълни с мед, без кухини не е имало. Оттогава започнах да се прилагат Лозеваль редовно за профилактика на всеки сезон“ – Василий, 65 години.

Това е интересно:  Пчелите работнички: какво е това, колко живее

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *