Пчелите порода карника и тяхната характеристика


Пчелите карника отглеждани в планински райони в Словения в района Краина, затова не е чудно, че те се наричат краинскими.

Пчелите карника

Сега това е доста разпространен вид в Европа, особено в Германия, защото те са доста спокойни и спокоен, отколкото заслужават специално внимание пасечников. Породата е хибридна италиански и кипър пчелите, но днес има много я вариации, както в чист вид тя почти не се среща.

Порода пчели карника и нейната характеристика

Carnica имат редица отличителни знаци, които не позволяват да ги объркване с други породи:

 1. Тялото им не е просто сиво, а ивици сребрист цвят.
 2. Хобот доста голям — около 7 мм.
 3. Малък по размер насекоми — много по-малко, отколкото при среднерусских на пчелите.
 4. Тегло на овцете — до 205 mg, а търтеи — до 230 мг.
 5. Суха скъпа печат.
 6. Съществена черта — липсата на агресивност при пчелите, те могат да работят допълнително, когато пчеларя инспектира рамка.
 7. Пчелите на матката карника се променят тихо, без война. Известно време в семейството може да бъде дори две матката.
 8. Не крадат мед, добри пазачи.

Carnica и мед реколта

Карника — порода пчели, която се различава и според принципите на мед реколта. Така, насекоми едновременно се попълва и магазин, и рамки с пило. Това може да се превърне в пречка за снасяне, че способ се взема предвид. Решават проблема, поселяя семейство в кошер с вертикален клъстер разширение.

Това е интересно:  За всички – информационни информация за пчелите и собираемом от тях меда

Пчелите карника не произвеждат прополис

Порода пчели карника се различава също така и от факта, че почти не се отделя от прополис. Най-често мед реколта упражнява клевере. Ето защо тя е спечелила вниманието и положителните отзиви пчелари от Южна, Централна Русия и дори в Москва, защото тя е в състояние за кратко време да събере мед с най-недостъпните източници. Освен това, в пчелина Carnica е по-удобен за разплод, тъй като има висок процент на производителност.

Предимства на пчелите Carnica

Въпреки че в южната част на произхода на вида карника, тази порода пчели се характеризира с повишена издръжливост и здравина. По този показател тя отстъпва само на централната руска и карпатской. Също насекомо доста стабилно към токсикозу и гнильцу. Тя рано заминава на работа и събира нектар почти всички растения. Сред недостатъците отделят нежеланието на семействата да се отървете от излишната на питите.

Разлика прелетни Carnica

Важен знак за прелетни този вид е тяхната плодовитост, те са способни да произвеждат до 2 хиляди яйца на ден. Но имайте предвид, че този тип е склонен към рояка, така че в пчеларството се използват различни техники срещу този процес. Carnica — това е не просто една порода с набор от определени признаци. Има няколко линии на този вид, които се различават по характеристики.

Разбира се, всеки селекционерът ще каже: „Моята пчела най-доброто“. Но трябва да се избере онази вътрешна порода, признаци която най-ще подхожда под климатичните условия в определен регион.

Отзиви на пчелари

Краинская порода има много положителни характеристики от професионалисти. Но тя не е толкова голяма температура, самото насекомо добре се различава от другите: миролюбиво и спокойно, активно участва в медосборе с всякакви култури. Много пчелари завод краинскую матката и италиански търтеи, благодарение на което се получават много мед — на семейството получават големи и работещи.

Краинская пчела има няколко подвида

Това е интересно:  Пчела ухапан от куче, какво правиш?

От опит пчелари у Carnica има следните характеристики:

 • прилежность в труда;
 • голяма ройливость;
 • реагира на метеорологичните условия, количеството храна;
 • характерен ранен потомство;
 • през зимата остава малко семейства;
 • в случай на студено зимата е склонна към нозематозу.

Видове карники

Краинская пчела има няколко подвида, пенсиониран животновъдите. Подробно с техните предимства може да се запознаете по-специализирани материали, снимки и видео. По-долу представяме основните характеристики и признаци на отделни щамове:

 1. Пешец — типичен щам карники, за което се характеризира с началото на пило, което пчелите бързо се хвърлят. Това е липса на семейство, става слаба през зимата. За да излезе такова семейство, трябва дори и през лятото си да се хранят, следете за ройливостью.
 2. Тройзек щам, признаците на който са сходни с предходната. От положителните качества отделят экономность семейството и среден потомство. Подходящ за райони, където на практика липсва мед реколта.
 3. Нижнеавстрийский щам е коренно различно от това на други подвидове. За тази пчела е характерно създаването на по-големи семейства, по-късно отглеждането на потомство. Това позволява на зимата, за да запазят броя на пчелите е на същото ниво, че и през лятото.
 4. Холлесберг — още един щам, с участието на силни семейства, които имат по-висока производителност.

Недостатъци на породата

Краинская пчела има и известно количество недостатъци, така че не може да претендира да бъде универсална. Ето техният списък:

 • високата склонност към ройливости;
 • генетична нестабилност;
 • склонност към нозематозу;
 • лошо зимите (поради малкия пило през пролетта остава малко лица);
 • след като цветен прашец не постъпва към матката, тя престава да се отдадете на потомство, което отслабва семейство.
Това е интересно:  Как да улови пчелите-воровок, как да се борим с тях

Като цяло карника — много интересна порода, която има много положителни качества. Днес има доста много клипове, посветени на този тип, с които може да намерите онлайн. След като усвоите целия материал може да се приеме за себе си решение, подходяща ли е тази порода за конкретен регион или на стойност, за да търсят нещо по-различно.


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy