Надеждни средства за профилактика и лечение на nosema при пчелите


Когато се сблъсква за първи път с болести на пчелите, можете да се бърка. А защото трябва да се знае как точно навреме, за да се определи една или друга болест, като я излекува, а най-добре – да се предотврати. Ще ви разкажа за причинява nosema пчелите, за неговата профилактика и лечение, за да може навреме да се ориентира и да си пчелин от неприятни последици.

Опасно заболяване

Такова заболяване, като причинява nosema на пчелите е следствие на заразяване с най-простите едноклетъчни, наречена Nozematidae. По-голямата част от заразяване става с помощта на спори, които доста дълго време могат да останат в земята, меда, на различни повърхности и др. унищожи Напълно спор и предотвратяване на разпространението на болестта може само с помощта на оцет и високи температури.

При заболяване на червата засегнати от насекоми, спори се отделя по време на неговото изпразване. Заразяването става при замърсяването на кадъра и опит работни пчели да ги изчистите. По този начин една болна пчела може в рамките на един месец зарази целия кошер. Някои подвидове на nosema са способни и на по-кратък период, например, за десет дни, да доведе до смъртта на цялата пчелното семейство.

Но тъй като на всички признаци на заболяване трябва да се обърне внимание и да не пренебрегват, в края на краищата, ако навреме не се проведе лечение и дезинфекция, след това можете да загубите целия пчелин.

Нозематозу не е склонен само една порода пчели – среднерусская. Всички останали породи могат да се заразят почти по всяко време на годината. Причинява nosema е доста често срещана болест и от нея страдат пчелите в най-различни климатични зони.

Основните признаци на nosema

Изтича такова заболяване може да има два различни начина – скрит (латентен) и остър. При този латентная форма на заболяването почти не се проявява външно. Се разболяват само някои отделни индивиди, и симптомите да забележите изключително трудно.

Но при неблагоприятни условия на задържане на пчелите могат бързо да се заразят и други. Разбира се, още много неща зависи и от степента на заболяването и разпространението му. Във всеки случай трябва навреме да забележите първите признаци на опасна болест:

 1. Прекомерна тревожност обитательниц на кошера винаги говори за това, че при тях не всичко е в ред. Неспокоен поведението им може да показва различни проблеми в семейството, и заболяване nosema включително.
 2. Диария – най-ясен знак nosema, въпреки че и други заболявания могат да се придружава от този неприятен симптом. Освен това, пчелите опонашиваются дори и вътре в кошера, да се замърсява рамка и други части на вашия дом. Ако окаже натиск върху корема вече мъртви пчели, а след това от нея ще потече още известно количество течност.
 3. Следи от изпражненията не изглеждат така, както обикновено. Те са по-течни, с кисел мирис, а с течение на времето се втвърдяват и се появява кора. Цветът може да бъде по-светъл от обичайното.
 4. Неприятна миризма. Особено забележим, когато в кошера се намират в помещението, например, в zimovniki.
 5. Преждевременно загиване пчеломатка. При това я смени, минава тихо.
 6. Голяма част от пилото и умира, тъй като пчелите стават неспособни да се грижат за ларвите и достатъчно, за да ги нахранят.
 7. Неспособността на пчелите да летят. Те започват да пълзят в рамка, не могат да отлететь от кошер е далеч, а крилата им неестествено выгибаются.
 8. Широки, с жълтъка нагоре брюшки насекоми също свидетелстват за заболяване.
 9. Твърде много podmore след зимата. Обилно гибел на пчелите винаги говори за това, че едно семейство да се разболя и условията за нейното съдържание са заложени погрешно.
 10. Значително намаляване на запасите на мед в разгара на събирането на меда. Пчелите не правят активни запаси, слаби и неспособни да работят активно.
 11. Обща слабост на насекоми. При това, те почти не реагира на външни дразнители и изглеждат в застой.
Това е интересно:  Как да се справим с варроатозом при пчелите и с какви лекарства да ги обработва?

Диагностика

Точно да се определи вида на болестта и да установи начина, по който трябва да се третира пчелите в заразения пчелин, трябва да се провеждат лабораторни изследвания. За тази цел направете следното:

 • Такса за анализ на самите движения на червата на пчелите и в случай на заразяване намират в тях противоречия. От това, в какво количество са открити, се определя и нивото на сърдечно – слаб, среден, тежък.
 • Като за диагностика на няколко мъртви пчели, проверяват на червата. Ако е червено-кафяв цвят, това говори за естествената смърт на пчелите, а ето отпусната, бяла и гладка повърхност на червата ясно свидетелства за нозематозе.

Не трябва да правим прибързани изводи само въз основа на някои от външните признаци на болестта и да се отдадете на лечение на пчелите сами. Задължително трябва да се извърши лабораторную диагностика, за да сте сигурни в точността на диагнозата и да вземете правилното решение за прилагане на дадено лекарство.

Защо възниква?

Макар причината на болестта, и стават спорове простите на организма, да доведе до заболяване може и просто погрешно грижи за насекоми, както и множество други фактори. Към неблагоприятни фактори, които могат да доведат до ес, както и причини за разпространението на болестта в пчелина са следните:

 1. Неблагоприятната околна среда.
 2. Твърде малък е броя на наличните медоносов.
 3. Наличието на голям брой падне в кърмата, изоставен за пчелите за зимата. Преобладаването на белтъчни храни. Смята се, че падне в зимната кърмата не трябва да бъде повече от 5%.
 4. На заразения фураж, рамки, восъчни пити и дори инструмент за пчелар.
 5. Резки промени в температурата, продължително лошо време, спиращ дъжд, вятър.
 6. Влажност на въздуха вътре в кошера. Лоша го вентилация.
 7. Ниско съдържание на въглехидрати в храната на пчелите.
 8. Заразените пчели-крадци, които летят от кошера и дават кошера, могат бързо да заразят целия пчелин.
 9. Не навреме се проведе есенното подхранване на пчелите, които се подготвят за зимата.
 10. Недостигът на цветен прашец и цветен прашец за пълноценно хранене на пчелните семейства.
 11. Твърде близостта на съседното пчелина увеличава риска от всякакви заболявания на вашите любимци.
Това е интересно:  Указания за употреба на наркотици Ковитсан за изхранване на пчелите

Да може да се излекува?

В зависимост от степента на заболяването, неговото разпространение в пчелина подвида спор и други фактори, се отделят различни начини за лечение. Важно е да се вземе решение за предприемане на необходимите мерки са не вие, а опитен специалист, който е прекарал предварително диагностика в лаборатории. Само така може да се определи точно, какво точно се отнасяме към вашите домашни любимци. Във всеки случай трябва да се извърши някаква работа в заразения пчелин:

 • Знаейки, което пчелно семейство заразилась, я следва по възможност да се изолира от другите, както и се поставят в празен кошер. Първоначално му трябва добре да се дезинфекцират и да се уверите в неговата стерилитет.
 • Ако все още е възможно да спасим рамка и други части на замърсяване на кошера, то трябва да бъде внимателно се почиства и се проведе специална обработка.
 • Увеличете количеството на въглехидрати храна. Най-добре е да се хранят пчелите със захарен сироп.
 • През студения период на годината погрижете се за допълнително утеплении на кошера.
 • Осигурете добра вентилация на пчелните жилища.
 • Време прекарват почистване на кошера от podmore и следи от диария.
 • Дори и да е заразен само един кошер, трябва да бъдат санирани през целия пчелин и да предприемат други превантивни мерки.
 • Задължително трябва да се справят обеззараживающими лекарства целия инвентар и облекло пасечника.
 • Задължително замени болния пчеломатку силни и здрави.

При слаб заразяване на тези мерки може да се окаже достатъчно, за да пчелите сами са се излекували. В края на краищата, при поява на нови млади работници, ет цялото семейство става по-силна и те по-добре се изправи срещу заболяване. Но това се случва само в началните лека етап. Ако болестта е взела по-сериозна форма, без лекарства не може да се мине. Това могат да бъдат:

 1. Средства на базата на фумагиллиновой киселина;
 2. Лекарства ноземат, нозематол и др.;
 3. Формалдехид;
 4. Бромистый метил;
 5. Апистим;
 6. Энтеросептол;
 7. Сульфадимезин;
 8. Както и народни средства под формата на чесън, пелин и други билки.
Това е интересно:  Брой на очите от медоносной пчелите и характеристиките на техните устройства

Важно е, че лечението е проведено строго по инструкции, выдерживались посочени в нея доза от изчисляване на броя индивиди в семейството и степени на заболяването. Както и следва своевременно да прекрати лечебни дейности преди началото на добива на мед, да е мед, не е ужасно лекарство. Още един важен нюанс – след десет дни на лечение трябва да се направи повторен анализ на изпражненията насекоми, за да се определи ефективността на лечението.

Обикновено лекарство подмешивается в захарен сироп с превръзка или се добавя в сладка торта канди. Въпреки че има и някои видове лечебни препарати, които са във формата на спрей и с тяхна помощ лесно се справя самата повърхност на кошера и рамка.

Видео: превенция на nosema.

Превантивни мерки

За да не се налага да се лекува своите тружениц и да търпи загуби, по-добре да се предотврати възможно заболяване. А за това трябва навреме да извършва профилактика на пчелина:

 • Осигурете удобни условия на зимата – топли и сухи кошера, липсата на проекти. Също така е по-добре да ги постави на стойка.
 • Опитайте се да не притеснява своите любимци през зимата. Осигурете им най тишина и спокойствие.
 • Следи за нивото на влажността в кошера. Тя не трябва да бъде по-висока от 70 – 80%.
 • През пролетта на време губим пчелите за първото прелитане. След това е желателно да ги засади в чисти кошера.
 • Не забравяйте допълнително да се хранят пчелите със захарен сироп, осигуряване на необходимия обем на въглехидрати храна. Както и следете за достатъчно количество на цветен прашец и цветен прашец.
 • За профилактика понякога е достатъчно да обработват кошера с оцетна киселина, тъй като именно оцет е в състояние да унищожи причинителите на болестта.
 • Помагайте си през пролетта пчелите силно се развиват и да се увеличи силата на семейството.
 • Периодично почиствайте и дезинфицируйте пчеларството инвентар и облекло.
 • Превантивна работа с кошерите трябва да се извършва през пролетта, още преди да започне добива на мед. И тук есента е по-добре да не го правим – при ниски температури лекарство не возымеет действия на спорове, но ще им даде възможност да се адаптират към него.


You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy