Кърлеж Варроа: начини за справяне, снимка

Кърлеж Варроа — вредна враг на пчелите, за начините за борба с която е написан не един труд, в края на краищата, този вредител може да стане причина за смъртта на цяла пчелина и, за съжаление, е доста разпространен в медоносни региони.

Кърлеж Варроа

Изследване на цикъла на живот на кърлеж, начините му да попадне в кошера, а също черта на заболяването е посветена на достатъчно много статии, придружени от снимки, видео и други материали, така че на тях не може да се спре. Но борбата с акарите Варроа все същата актуална задача, която изисква все нови и нови подходи.

Начини за борба с акарите Варроа

Благодарение на задълбочено изучаване на жизнената дейност на кърлеж Варроа, е разработен от няколко подхода за неговото унищожаване: биологични, физически и химически. Физически методи са както в създаването на специални термични условия, при които пчела оцелява, а кърлеж Варроа не. Процедурата се извършва, както следва: пчелите се поставя в специална термокамеру с вкара кассетой и се държат там за около 20 минути. Кърлеж умира и се разпада, след което пчелите се връщат към нормален ритъм на живот.

За тази процедура е ефективна срещу кърлежи Варроа, трябва да изпълнява препоръки:

  • извършва преработка на пчелите, без да матката;
  • време на топлинна обработка, могат да издържат само пчелите с пълни червата, така че в нея не може да се провежда в безоблетный период;
  • преди процедурата пчелите леко се лекуват с дим, за да не са гладни, а са въвели мед.

Най-добре е термично третиране на пчелите проведе в началото на есента, когато излиза печатни потомство (кърлеж все още не успява да внедриться в тялото, а се намира само на повърхността). Но за пълно унищожаване на кърлежи Варроа трябва да комбинирате този метод с други, в частност, химикали.

От физически методи се използват и прахове с ароматни вещества. Пчелите опрашват от тях направо в кошера или в касетата. Поради прах, акари не са в състояние да задържат в тялото, така че пада. Всички открити паразити, веднага се унищожават. За този начин на борба ще отговарят на талк на прах, нишесте, креда, борова брашно и т.н.

Химични подходи за унищожаване на кърлежи

Химични методи за борба с акарите са най-ефективни. Единственият им недостатък — невъзможност за използване в медоносный период, тъй като някои вещества могат да попаднат в мед и да бъдат токсични за човека. Днес се прилагат следните подходи химическа обработка:

  • Използването на топлинна ленти от хартия с предварително нанесен химикатом. Хартията се изгаря в затворен летке, и отровата се разпространява дават кошера, като убива паразита.
  • Дървени плочи, съдържащи лекарство. Пчела, дълго време в контакт с отрова, което повишава ефективността на контрола;
  • Напояване на пчелите химикали от спринцовок или спринцовки.

Химични методи за борба с акарите са най-ефективни

Днес има много лекарства, които могат да се обработват пчелите varroatosis, сред които се отделят амитразу и флювалинат. Ефективни са също и други инструменти, които имат минимален ефект върху пчелите.

По ефективност и удобство на приложение има три групи лекарства:

  • първите се прилагат за обработка на пчелите в топъл период и редовно се използват в продължение на определен период от живота на пчелите;
  • вторите могат да работят при по-ниски температури и имат много висока ефективност;
  • третата група е предназначена за продължително действие на пчелите през цялата година, при всякакви температури.

Лечение на кошера с пчели всякакви лекарства, трябва внимателно да се изпълняват инструкции, да работят в средствата за индивидуална защита (престилка, ръкавици, дихателна маска), да спазват хигиенни изисквания. В случай на влошаване на здравето след обработка с химикали, трябва веднага да се обърнете към лекар.

Първата група от лекарства, включваща фенотиазин, тимол, формацид, млечна и мравчена киселина и други средства, прилагани през пролетта и есента след изпомпване на мед, в крайни случаи — по време на медоносного период.

Втората и третата група се прилагат за почти през цялата година. Те включват „Бипин“, флувалинат, „Перицин“, „Байварол“, „Apistan“ и т.н.

На практика успехът на борбата с варроатозом пчелите се постига при прилагането на няколко средства веднага, а именно при обработката на пчелите препарати от първа група и използване на есента лекарства втори, а през лятото — на третата група. Също така се препоръчва да не забравяме за физичните методи за борба. Но трябва да се помни, че и обработка на лекарства, и изпичане на пчелите не се провежда по време на разгара на събиране на мед или при хранене на пчели със захарен сироп.

Не по-малко ефикасно е и прилагането на билкови препарати. Пчела към тях са по-малко възприемчиви, защото те са естествени и не оказват вредно влияние, а акарите умират с не по-малко проценти. Най-често срещаните растения-убийци Варроа са мащерка, укропное масло, аварсуд (суровини от Узбекистан), тръстика (лекарство „Варроабраулин“), artemisia absinthium, различни етерични масла (тимоловое, ментоловое, ментовото, лавандуловото, пихтовое и други), както и сок домат, листа от орех, които са доста достъпни за населението.

Но имайте предвид, че сами по себе си, билкови лекарства не са самостоятелни в борбата с акарите. Смъртта на няколко лица изобщо не означава пълното унищожаване на Варроа. Следователно, тези средства трябва да се комбинира с други методи, химични и физиологични. Кърлежи никак не е безобиден паразит, който лесно да се убие. Той е много устойчив и бързо се адаптира към различни химически вещества. Само цялостен, систематичен и масов подход към неговото унищожение ще позволи да се постигне резултат. И трябва да се помни: чрез унищожаване на кърлежи веднъж, не си струва да се отпуснете, защото той във всеки момент може отново да се появи в кошера, носейки слаби резултати шефа си.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *