Контейнери от какъв материал е най-добре да се използват за съхранение на мед?

Много купувачи възниква въпросът за опаковки за мед. Пластмасова или стъклена, кой да избера? Тук има няколко важни точки, на които трябва да се обърне внимание. Така че ще се разберем в темата по-подробно.

Днес съществува огромно количество различни опаковъчни материали. Те придават нужната форма, се отделят различни размери и обеми. При избора на по-подходящ капацитет за съхранение трябва да се вземат предвид като характеристики на продукта, така и на самата опаковка, от което е произведено и колко дълго да се задържат в нея храна.

Важни критерии

Всеки знае, че медът е много полезно и ценно за деликатес. И преди да се чудя, колко може да се съхранява, трябва да се обърне внимание на такива моменти:

 1. Колко време трябвало да го поддържа в това състояние – колкото по-кратък е термин, толкова по-малко важни характеристики капацитет.
 2. В какъв обем трябва да запази мед и ще се наложи ли го, при това къде-или транспортирани.
 3. Материалът, от който е създаден опаковка – някои вещества влизат в химична реакция при контакт, от което се променят на оригиналния свойства на храната.
 4. Трябва ли да предостави продукта в продуктовия формата и оценка на визуалните характеристики.
 5. Безопасността на продукта за здравето на човека.

Например, за разфасоване на мед категорично не може да се използва алуминиево контейнери и всякакви метални контейнери, тъй като това ще доведе до това, че това вещество влиза в химична реакция с пчелен продукт и значително ще намали неговия вкус и качествени характеристики. Както при контакт с цинк той изобщо ще стане отровен.

Помислете за най-популярните и сравнително безопасни модерни варианти.

Стъклена тара

Един от най-популярните материали за съхранение на храна днес, – стъкло. Той има няколко важни качества:

 • екологично чисто;
 • прозрачно, дава възможност да се разгледа в детайли визуални характеристики на мед;
 • лесен за почистване;
 • се поддава на естествени методи на стерилизация.

Вярно е, че при неаккуратном използване на стъклена банка може да бъдат разбити и поранить човек. От такива прибори мед и всеки друг продукт да се консумират вече не е възможно, тъй като там ще бъдат по-малки парчета. Също така трябва да се помни, че такава тара разполага с голямо тегло и малки обеми. Така че дълго време да се съхранява мед, да се пренасят или превозват го в стъклен контейнер неприятно.

Това е интересно:  Колко мед може да се яде на ден?

Моля, обърнете внимание, че при цялата сигурността на такива прибори за банките са приложени и капачки. И е необходимо да се избере също така и с качествени и трайни материали, тъй като от тях в еднаква степен зависи имоти и безопасността на продукта.

Опитни пчелари и любители на мед препоръчват у дома да, полезно е деликатес само в контейнер, по обем не повече от 1 литър. Тогава лесно ще се сдобият с една супена лъжица в никакъв случай. Срок на съхранение при него е не по-малко от 1 година. Въпреки, че ако се спазва температурният режим, след това се държи в стъклен буркан мед може и по-дълго.

Пластмасови прибори

Влезе в употреба на съвременния човек и днес почти всеки хранителен продукт са опаковани в един или друг вид подобен капацитет. Пластмаса се различава следните свойства:

 1. Производителите твърдят за пълната му безопасност и липсата на каквито и да било химични реакции.
 2. Такива ястия е лесна и евтина.
 3. Я правят най-различни форми и размери, което спомага при транспортирането и съхраняването на желаните количества мед.

Но трябва да се отбележи, че качеството на еднократна употреба пластмасови съдове и контейнери за хранителни продукти може да бъде различен. Всичко зависи от производителя и неговата почтеност. Лоша пластмаса е вредно и опасно, когато са в контакт с храни, отрицателно влияние върху здравето на човека.

Също така и лошото качество на материала има остър неприятен мирис, а мед му вберет в себе си за считаные минути. Опитните купувачи по този критерий и да изберат подходяща купа за данни цели.

Важно е да се отчита и силата на пластмасови опаковки при транспортиране на пчелен продукт. Така, обикновено лесно да го сложим в багажника при определени форми на капацитета и наличието на плътно прилепени капачки. Но при това, имайте предвид, че тези контейнери, поставени един върху друг и на долния ред трябва много голямо физическо натоварване. Ако пластмасата е мека и чуплив, след това той ще се спука, а мед растечется.

Това е интересно:  Уникални характеристики и свойства каштанового мед

Почти всички видове хранителна пластмаса безопасни до известна мярка. Така, при нагряване тя започва да отделя вредни токсични вещества. Сред хората все още вървят споровете за това дали си струва да съхранявате продукти и мед, включително, в пластмасови съдове. Някои отзиви за този материал е доста резки и негативни.

Ако трябва да се държи вкусен деликатес в този си вид е сравнително кратък живот, а самата пластмаса не дава никакви химически мирис, то е малко вероятно, това ще доведе до сериозни проблеми.

Дървени кегове

Да се съхранява мед в такива съдове – стара руска традиция. Още само няколко десетилетия преди това е бил единственият възможен вариант за всички пчелари. Именно дървото притежава много важни положителни характеристики в това отношение:

 • абсолютно безопасен материал при контакт с всякакви хранителни продукти;
 • не се дава мед никакви неприятни миризми;
 • такива ястия се случва най-различни обеми, размери и форми, съвременни майстори нарязани дори силуети на животни, птици и други;
 • днес все по-често се използва като магазин за стоки.

Вярно е, че този начин на съхранение има и някои минуси. Например, за сметка на голямото си тегло и неплотного прилепване на капаци дървени бъчви, трудно се транспортира от място на място. Освен това, този материал се отличава с относително висока стойност. Но, ако искате да дарите на натурален пчелен мед от пчелина на близък човек, тогава може да разберете, къде да си купя такива дървени капацитет най-интересни форми и дори с надписи и направи незабравим настояще.

Важно е да се обърне внимание на вътрешното покритие. Да, полезно е деликатес в тази бъчва имало е правилно и не е изменяло на техните свойства, вътрешната повърхност трябва да бъде покрита с тънък слой восък. Само така може да се предотврати усвояването на влага в дърво. Най-добрият материал за производство на резервоари за съхранение на мед се счита за липа. А ето и иглолистни дървета за тази цел не са подходящи, тъй като отделят смола и имат осезаем аромат.

Това е интересно:  Как да използвате мед в банята?

Брезова

Старинен руски метод за съхранение на продукти. Днес такива опаковки се срещат доста рядко и се използват предимно като подарък. В отделни региони на Русия са останали майстори, които са в състояние дори да преподават произвежда такава купа. При желание може да се направи берестяной туесок себе си. Още повече, че за това не се изисква сложни инструменти или умения.

Като контейнер за съхранение на мед брезова се счита за най-екологично чист и правилен материал. Но цената му често е по-скъпо от това на продукта, който се събира в нея да се държат. Подобни капацитет предимно купуват, само като екзотика или за подарък. Да, и удобство за превоз малко по-различна от дървени аналози, което означава, че те са неудобни.

Съвети за съхранение на мед

За да пчелен продукт остава наистина ценен и полезен, изпълнявала своите лечебни функции, за които го употребяват, трябва правилно да се подходи към въпроса за избор на опаковки и други нюанси:

 1. Най-добрата температура за съхранение е 5-20°.
 2. Не забравяйте, че медът не може да се загрява над 40 градуса. При това, той започва да се отделят канцерогенни вещества, опасни за човешкия организъм.
 3. Срока на годност е минимум една година. Но много зависи от това, какъв точно сорт сте си купили и в какви условия се държите.
 4. По-добре да го държите на тъмно и хладно място.
 5. Кой ще материал вие нито са предпочели, посуда и прибори трябва да бъде чиста и суха.
 6. Опитайте се да си нежен далеч от други миризма на подправки и продукти, защото медът е много бързо попива всичко аромати. За надеждност, по-добре я покрийте с херметически капак.
 7. Пчеларите убеждават, че този ценен продукт трябва да не се съхранява, както и да има!

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *