Колко време може да се съхранява в сухо състояние натурален прополис?


Прополисът се счита за едва ли не челни позиции сред най-ефективните натурални лекарства. Преди да придобие стока, трябва да се знае, в какви условия си трябва да се съхранява.

Срок на годност прополис в суха форма – темата на настоящата статия. Нека това, колко дълго пчелен продукт може да бъде в къщата, без загуба на качество, начини за удължаване на неговото съхранение.

Описание

Прополисът се произвежда от пчелите на базата на събраната прашец. Малко лепкави топки с кафяв цвят служат в кошера естествено лепило, което е писано за заделывания дупки. Това позволява на уберегать потомство от проекти и патогенни микроорганизми от външната среда.

Състав пчелен лепило следния:

 1. Етерични масла.
 2. Витамини.
 3. Танини.
 4. Киселина.
 5. Минерали.
 6. Восък.
 7. Смоли и балсами.

Този комплект има благоприятен ефект върху човешкото здраве. Натурален продукт притежава следните свойства:

 • противовъзпалително;
 • иммуномодулирующее;
 • дезинфектант;
 • антибактериално;
 • анти-оксидант;
 • антитоксическое и други.

Затова се консумират прополис се препоръчва като минимум за превенция на редица заболявания. И са му полезни в по-голяма степен на децата и на възрастните хора.

Показания

Лекарите предписват терапия пчелен лепило при:

 1. Разширени язва.
 2. Кожни заболявания.
 3. Заболявания на урологического и sti характер.
 4. Проблемите с СЧ.
 5. Нагноениях.
 6. Контузии.
 7. Възпалителни процеси.
 8. Настинки.
 9. Психични разстройства.
 10. Безсъние.

Използват го и като отвари и настойки на алкохол, така и в изсушен вид, че в някои случаи много по-полезно.

Правила за съхранение

Лечебните ефекти на прополис запазени, средно, в продължение на 7 години. Ако вземем правилните условия за съхранение, след това този срок може да се удължи в продължение на 2-3 години.

Това е интересно:  Тайните на готвене медовухи без варене и най-добрите си рецепти

Пчеларите добива си през летните месеци. Той се натрупва в рамките на вътре в кошера. Го внимателно соскребают и опаковани, като се слагат в найлонови торбички. Именно тази форма най-често стоката се среща в повечето аптеки. Също така в магазините може да се види пчелен клей в по-малки буркани.

Ето няколко важни правила, които трябва да се следват при съхранение на прополис в домашни условия:

 • Раздавливайте пелети и представлява от тях питки.
 • Запаковывайте точното количество прополис в алуминиево фолио или в пергаментный лист и измести в няколко слоя. Обикновен вестник не се допускат, тъй като полезно средство може да кисне в продължение вредни вещества, които се използват при производството си. Алтернатива – приключи продукт от кошера в найлонови торбички, плътно връзвам ги и складировать в дървени кутии. Ако има възможност, използвайте капацитет от тъмно стъкло с надеждна капак.
 • Снабден с прополис доста чувствителен към светлина, така че да го съхранява за предпочитане на тъмни места при температура не по-висока от 25 градуса.
 • Уверете се, че в резервоара, където се съхранява лекарството, която пада прах и всяческий боклук. Здраво фиксируйте капака всеки път, след като възникне необходимостта да се използват за профилактика или терапия.
 • Дръжте всички лекарства далеч от битови химични средства, например, перални прахове, течности за миене на прозорци и посуда, отрови от хлебарки и дървеници.

Помещение

Помещението трябва да се избере такова, то е добре да вентилировалось, и в него не проникват слънчеви лъчи. Разпространени са следните варианти за съхранение:

 1. Шкаф – това е опасно място за съдържание. Често в близост се намират отоплителни батерии, готварска печка и различни уреди, от които лъха топлина. Високите температури отрицателно въздействат на лечебните свойства. Също така е определена заплаха представляват намиращите се в близост мивки и кофи кофи.
 2. Хладилник – много хора смятат, че няма по-добро място за съхранение на подобен продукт. Но това е голяма заблуда. Замразени прополис често се разпада, а от обилни влажност на въздуха спомага за бързото влошаване на лечебни качества. Наред с това в него се отразява отрицателно плодове, месо, риба и друга храна, выделяющая постоянна миризма.
 3. Складово помещение – може би най-приемливо място за съхранение, но при условие, че тя е почистена от стари неща, в които се натрупва много прах. Ако температурата е задоволително, тогава се спират на този вариант.
Това е интересно:  Като потопяване на восък без воскотопки в домашни условия

Признаци на повреда на прополис

Доказателство за това, че пчелният клей не трябва да се консумират, ще нейната крехкост, заедно с липсата на лепкавост. Ако няколко топки лекарства буквално се разпадат в ръцете си, тогава по този начин не може да се ползват.

Това може да бъде причинено от многократным переохлаждением, наднормено отопление, контакт с химикали от изкуствен произход. В този случай, восъкът трябва да се изхвърли, тъй като нищо полезно в състава му почти не остава.

Видео: как да съхранявате прополис, и кой от него натурален цвят?

Заключение

Внимателно следете за това, в какви условия се намира опаковка с наркотик. Всяко отклонение от допустимите норми за съхранение на изпълнени за вас неприятни последици.

Между другото, крем, на водна и алкохолни тинктури не е толкова прихотливы към температурата и други фактори. Да ги съхранява за лечение на евентуални заболявания в бъдеще по-лесно, но по отношение на продължителността на съхранение на традиционна форма, те са по-ниско.

Бъдете здрави!


You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy