Кои норми и държавни стандарти, трябва да съответства на естествен мед?

Днес натурален пчелен мед от Гост се продават в много магазини, супермаркети и специализирани обекти. Какви стандарти за качество трябва да издържат на производителите, за да отговарят на подобни стандарти? Повече за това ще ви разкажа по-нататък.

Обикновено купувачите не могат самостоятелно да проверяват стоки, за спазването на определени характеристики. Но тази маркировка върху опаковката се възприема като доказателство, че продавачът ви предлага наистина качествени и естествени продукти.

Какво е И?

Ако разчитам на тази съкращение, ние се занимаваме с държавния стандарт за качество на определен продукт. Той предполага, че производителят може да издържа на всички норми по време на производство:

 1. Технически условия.
 2. Състав.
 3. Киселинността.
 4. Количество вода.
 5. Метод и начин на съхранение и т.н.

Подобни критерии достъпна за всеки отделен вид продукт. Така от 2013 г., за мед има ГОСТ Р 54644-2011. Но доскоро са използвали друга – ГОСТ 19792-2001. Стандарти малко се промениха, но има и съществени различия. Затова е важно да предложен продукт отговаря на най-новите изисквания, приети на равнище на държавата.

По данни на характеристики, подробно уточнени всички подробности, които са проверени лабораторни методи – фракцията на масата на водата, наличието на редуцирующих захари, диастазное брой, киселинност и др.

И макар че днес съответствие на Гост не е задължително изискване, все пак при продажба чрез търговската мрежа, трябва да заявят себе си като честен производителя и да се постави маркировка, след проведената експертиза. Само така хората могат да разберат, че пред тях наистина качествен продукт, благоприятно въздействащ върху здравето, а не вреден съмнителен продукт.

Това е интересно:  Отличителни признаци и полезни свойства померанцевого мед

Характеристики

Според Гост, натурален пчелен мед трябва да има приятен аромат, без никакви примеси. Изключение е само кестен и медена роса. При тях е налице естествен горчив вкус. На външен вид пчелен продукт трябва да бъде течно, понякога се допуска лека кристализация. На Вкус е сладък, приятен.

Важно е да се разбере, че самият оттенък зависи от вида, сорта, времето на съхранение, период на събиране и на други параметри. Така, липов или майски продукт ще бъде светъл, както елда – много тъмно. По същия начин се променя и консистенция.

Ако в детството може да бъде течен и прозрачна, а след това по степен на кристализация, тя се осветява и густеет, като че ли се покрива крупинками. В този вид, депозиран естествени захари. Важно е, че в никакъв случай продуктът не поддавался процеса на ферментация, защото в противен случай „грешен мед“.

В състава не се допускат никакви примеси. Според Гост там може да се открие само една малка част от естествената цветен прашец, а масовата норма на водата трябва да бъде в рамките на 19-21%. Всяко отклонение говори за ниското качество на продукта, неправилна начина му на събиране или съхранение.

Класификация

Характеристики на естествен мед също са определени и основните му разновидности:

 • цвете – нектар, събрани от цветовете на медоносни растения;
 • медена роса – когато пчелите правят мед от секрети на иглолистни и широколистни дървета, както и от сладки течности, оставляемых на тях паразитни насекоми;
 • разход – състои се от две горепосочените продукти.
 • Също така има нежен и в зависимост от начина, по който го направиха:
 • центрифугированный – се готов продукт с помощта на специални приспособления;
 • пресов – когато пчеларите спрессовывают пълни с пити и отоплението им за подчертаване на крайния продукт.
Това е интересно:  Уникални характеристики и полезни свойства на меда от бръшлян

Също така са допустими за продажба на самите клетки, да се радва на много малко количество пчелен екстри.

С добавки

Често може да срещнете по магазините такива предложения, като „натурален пчелен Мед с пчелно млечице молочком“, „Мед с ядки“ и др. от страна на Безскрупулни производители дори се добавят в състава на захарен сироп, тебешир, вода, нишесте, метра и др. Всичко това е погрешно и не отговаря на изискванията за качество на продукта. Има дори метод за определяне на захари, при който в лабораторни условия се изясни, не е ли допълнителни подсладители.

Според т. 4.1.7 на Гост Р 54644-2011 натурален пчелен мед не трябва да има никакви примеси. Всички добавки под формата на ядки, плодове, семена, пчелно млечице, плодови сокове се считат за вече нарушение на стандарта и се отнасят до медовому продукт.

Отделно има технически характеристики, разработени за:

 1. Трици с мед – ТУ 9882-001-168603-99.
 2. Тоник, екстри с биодобавками – ТУ 9882-002-40457821-99.
 3. Мед с прополис – ТУ 9882-002-44492719-97.
 4. С жен-шен – ЕДНА и 9882-003-44492719-96 и др.

Ако имате желание да закупите качествен продукт, който отговаря на държавните стандарти, внимавайте за специална маркировка върху опаковката или самостоятелно разглеждане на техническа документация.

Видео: как да се направи разграничение натурален пчелен мед от фалшификати?

Правилно съхранение на

В такива норми постановява не само как правилно да се събират мед, но и за това, в какви условия се допуска съдържанието му. В края на краищата, ако се наруши някои от нюансите, той ще изгуби своите лечебни качества и вкусови характеристики, ще се развали или дори ще стане опасен за здравето.

Това е интересно:  Зелен мед: характеристики

В параграф 7.2) Гост регистрирани такива важни показатели:

 • Трябва да се съхранява само в тъмни помещения, където не попадат преки слънчеви лъчи.
 • В непосредствена близост е забранено да имате всички миришещи вещества или такива, които отделят прах, се считат за отровни, токсични.
 • Срок на годност при спазване на пълна напрежение достига 2 години, а ако делото е просто, плътно покрити, след това 1 година.
 • Важно е да се спазва и правила при избора на най-опаковки за мед, тя може да бъде само стъклени, дървени или направени от хранително-пластмаса с високо качество.
 • Температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от -5° с и не превишава +20°, при нагряването на продукта, особено по-голям от 40°, той започва да се отделят канцерогенни вещества.
 • Също са нежелателни и промени в тези показатели, дори когато те са извършени в рамките на нормалното.

Ако ви интересуват други стандарти и изисквания към продукти на пчеларството, тогава можете да ги намерите в Гостит Р 52001-2002.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *