Карпатская порода пчели: характеристика и мнения


Карпатская порода пчели — специален вид, който е намерен в украинските Карпати в края на миналия век. Тогава този див вид се е намирал на ръба на изчезването, но благодарение на компетентен стъпки по отглеждането и развъждането на пчелите карпатка е запазен и се е разпространил далеч отвъд Карпатите, в РУСКАТА федерация и страните от Източна Европа. И сега купуват пчелопакеты карпатской порода не е трудно в много пчелопитомниках като Закарпатья, така и на други места, където активно се занимават с пчеларство.

Карпатская пчела

Карпатская пчела полюбилась пасечникам за своето спокойствие, малка агресивност. Тя носи достатъчно много мед и при това почти не е склонна към ройливости.

Характеристика на карпатской порода

Пчела карпатка живее на линия планини на Карпатите. Има достатъчно различен вид, с който могат да се видят на снимка. Тя има следните характеристики:

 • цвят телец — сив;
 • хобот — до 7 мм;
 • ширина на тергита — 4,8 мм;
 • тегло — 110 мг (работна пчела карпатка), 185 mg (неплодная пчеломатка) и 205 mg (плодная матката), съответно.
 • брой яйца, откладываемых матката в денонощието — около 1800 броя.

Характеристики на породи пчели карпатка

Карпатка в сравнение с други породи, има редица функции, които са все заедно и предопределят нейната популярност сред пасечников. Така, карпатите пчелите се различават, както следва:

 • събират нектар, който има най-високо съдържание на захари;
 • имат изключително ниско на агресивност;
 • мед в Карпатите, започват да се събират много рано, доста бързо се развива и вече е устроено пълноценно работят;
 • карпатская порода пчели е изключително ниска ройливость;
 • може да се използва за изкуствено опрашване на растения в оранжерии;
 • мед в Карпатите е характерна особеност — на пити с него сухи и бели (т.е. има място между мед и фолио);
 • пчела карпатка доста зима-издръжливи.
Това е интересно:  Пчела ухапан от куче, какво правиш?

Пчелите карпатки разпространени в Русия

Порода пчели карпатка — широко разпространено явление на територията на Украйна и Русия. Но тези насекоми толкова са се разпространили благодарение на охранному позиции, които сега се появяват и в Полша, Унгария, Беларус. Сега пчелите карпатку се опитват селекционировать дори китайците и корейците. В края на краищата, карпатите пчелите — това е един скромен спокойни насекоми, които перфектно оцелеят в суровата зима. Много пчелари смятат, че породата на пчелите карпатка нещо подобно на украински, но тя е много по-добре. Пчелите карпатской породи, устойчиви на силен студ, и са с висока устойчивост към нозематозу.

Карпатская пчела и мед

Мед от Карпатите достатъчно ценени, защото там растат много билки. Карпатская пчела в този голям помощник, защото тя събира до 50-80 кг мед за един сезон. Това се постига чрез дълъг хобот, който насекомо вади нектар дори и от трудно достъпните места. Пчелите карпатской порода не се страхуват да пътуват, така че те могат да бъдат транспортирани в по-медоносните райони.

Предимства на пчелите карпатской порода

Насекомо достатъчно спокойно, не е пречка за разглеждане на кошера. Дори и за това не трябва да се използват дим. Насекоми, не се отказват от своите клетки и работят. Това е перфектният избор за градини.

Ако няма нектар с познатите растения, те се обръщат към други. Не излизат на събиране на мед в лоши метеорологични условия. Достатъчно продуктивни в изработване на восък. Отстъпва на този, само италиански и руски пчелите. Достатъчно внимателно изграждат пити, като тези от началото на пролетта. Активно защитават гнездото си, без да показва при прекомерна агресивност.

Това е интересно:  Брой на очите от медоносной пчелите и характеристиките на техните устройства

Идеалната среда за тези насекоми не само Карпатите. Те лесно се приспособяват към всякакви климатични условия. Те неискащ към условията на местообитанията и съдържание. Дори може да се разреди в градовете.

Недостатъци на тази порода

Склонна към кражба. Тя почти не произвежда прополис, също на практика не е в състояние да устои на такъв вредител, като восъчен молец. Затова информацията трябва да се погрижим за този проблем себе си, навреме да я открие и да се реши.

Отзиви на пчелари

Пчеларите дават доста положителни отзиви за карпатской породата, което може многократно да прочетете и в печатни материали, и да видите на видеото. Ето само някои от тях:

 • добре понася зимата;
 • може дълго да се задържи в едно семейство, не се нуждае от подмяна на матката;
 • през пролетта произвежда достатъчно много мед;
 • след зимата се наблюдава минимално количество podmore;
 • младежът достатъчно бързо влезе в работа и набират сила;
 • насекомото е много чистоплотное, гнездо за чист;
 • неутомимая строительница, возводящая голям брой сот;
 • привързва към всякакви условия на местообитанията;
 • спокойни, миролюбива, лесно да се справя;
 • малко харчи храна и мед за собствено съдържание.

Пчелите карпатки са лесни за отглеждане

Нищо чудно, че пчеларите положително говорят много за тази порода, защото тя наистина е лесна за употреба и има много предимства. Това е идеалното решение за начинаещи, както и за тези, които се нуждаят от малко на пчелните семейства (за оранжерии, в градски условия и т.н.). Освен това тази порода е достатъчно популярен в разплод.


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy