Какво е медовуха и коя от него има полза?

Най-известният слабоалкогольным питие, за приготвянето на която като основна суровина се използва мед, е медовуха. В различни варианти, мед напитки в древността са били известни на много народи – да ги подготвят славяни, скандинавци, гърци.

Напитки използвали не само за празници, като хмельного напитка, но и в лечебни цели. Вече е минало, както на продукта, така и не е загубил своята популярност. Помислете, какво е медовуха, като тя може да бъде приготвена и с колкото по-добре е да се консумират.

Че това е

Медовуха е ниско-алкохолните напитки, приготвени на основата на мед и вода. Първите сведения за нея датират от 7 хилядолетие пр. хр Някои учени смятат, че технологията медоварения значително над производството на вино. Популярността на продукта се дължи на факта, че пчеларството е разпространена почти навсякъде.

Дори и по стените на египетските гробници, учени открили изображения, за които се предполага, че е изобразен готвене рецепта медовухи. Египтяните в онези времена са били убедени, че този „слънчев“ напитка са имали божествен произход.

При древните славяни се е смятало, че медът напитки могат да се консумират само велики хора. В Русия до XI век „питный мед“ се подготвя чрез медостава – ставленый мед. В процеса на готвене проведе от 5 до 20 години. Се дължи това беше с факта, че при производството са използвани мая естествен произход – от кисело грозде, така че процесът на ферментация и се движеше много бавно.

През XI век е усвоил нова технология, благодарение на която крайния продукт започнаха да се получи само след няколко месеца от началото на готвенето. В процеса на стомана се използва мая, а мед — стерилизират.

През XVII век популярността на приготвяне на продукта е спаднала значително, медоварение става рядко явление. Това се случи, защото навсякъде започва развитие на винопроизводството. Но до края на XIX век традиция медоварения отново се възражда и точно в това време се появява повечето рецепти, които са достигнали до наши дни.

Състав

Основните съставки при приготвянето на медовухи е вода и мед. В зависимост от съставките, за регулиране на крепостта се използва хмел и мая. Също така в състава могат да са различни горски плодове и подправки:

  • хвойна;
  • джинджифил;
  • карамфил;
  • канела;
  • черен пипер;
  • шипка и т.н.

Напитка, обикновено, има жълто-златист цвят и ясно изразен, характерен меден аромат. Благодарение на голямото съдържание на захари и процеса на ферментация, продукт има сладко-кисел вкус.

Това е интересно:  Как да се готви алое с мед за имунитета?

Ферментацията медовухи.

Колко градуса алкохол в медовухе

В най-старите рецепти на този напитка, когато при производството не приема използването на мая, съдържанието на алкохол е малко — около 6%. След като хората започнаха да използват мая и други продукти, процент на алкохол се увеличава.

В зависимост от прилаганата смесване, използване на допълнителни съставки, температура и време на експозиция, медовуху се разделят на редовни, млада, ставленую и крепленную. Съдържанието на алкохол може да бъде от 5 до 16%.

Ползи и вреди

Ползи медовухи се дължи на наличието в състава му на мед, който съдържа голямо количество полезни за човека витамини и микроелементи (повече за състава на меда — тук). Популярно този продукт на пчеларството от древността се радва на популярност не само вкусно лакомство, но и като лечебно средство за много болести.

Прочетете също така: Лекуваме кашлица глицерин с лимон и мед

Според проучвания, проведени в САЩ, бе установено, че медът може да е ефикасно лечебно средство при лечение на настинки, а също така на рани и изгаряния (като съпътстваща терапия). Бяха потвърдени антибактериално, антивирусно и ранозаживляющие свойства на меда.

Също така е известно, че мед и продукти, базирани на нея, включително и медовуха, благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Притежава мек изпотяване и диуретичен ефект, което от своя страна помага за премахване на токсини и шлака от организма. Е болест-модифициращи антиревматични лекарства средство и често се използва в лечебната диета за укрепване на имунитета.

Благодарение на сосудорасширяющему собственост медовухи, способността му винаги разреждане на кръвта и укрепване на кръвоносните съдове, този напитка влияе положително върху мъжката потентност.

Много известно е и изразът „меден месец“. Според версията на някои специалисти, фраза има пряко отношение към медовухе, тъй като по-рано младоженците по време и след сватбата ядат слабоалкогольные меден напитки, скрепляя своя брачен съюз.

Но не трябва да се счита за този нетрезво състояние напитка панацея от всички болести. Медът е известен както със своите полезни свойства, така и противопоказания за неговата употреба. Преди всичко това се отнася към алергии към мед – медовуха не се препоръчва на лица с индивидуална непоносимост към пчелните продукти.

Внимание! Повечето случаи на проява на алергични реакции при човека, определена при използването на нередовни или разреден мед. Това се дължи на наличието в този продукт голямо съдържание на различни механични и биологични примеси — например, хитиновой черупки кърлежи.

Също така, не забравяйте, че медовуха — е нека и ниско-алкохолните, но все пак спиртосодержащий продукт, с диуретик. Той е противопоказан при деца, бременни или кърмещи жени и лица със заболявания на черния дроб или бъбреците. Поради голямото съдържание на въглехидрати (захароза, глюкоза и фруктоза) не се препоръчва на пациенти със захарен диабет.

Това е интересно:  Лечение на стомаха мед

Популярните рецепти за приготвяне на медовухи

Ставленая

Рецепта за приготвяне на „ставленой“ медовухи е подходящ само за истински ценители на древността и на хората с много търпение. Е един от първите варианти на приготвяне на „пиян мед“. От технологията на производство ставленой медовухи почти са се отказали още през 18-ти век, поради продължителен период на зреене на продукта.

При производството се използват диви дрожди, обикновено от кисело грозде, и не се прилага стайлинг. Това от своя страна значително увеличава срока на ферментация на напитката – в плътно закупоренный дъбови бъчви напитка може да узрее от 3 до 50 години.

По тази причина тази медовуха получила името „ставленая“, т.е. дълго стои.

Рецепта за готвене е достатъчно прост. Извади една дъбова бъчва-голям обем, заливали добре некипяченой вода. Добавен мед в съотношение приблизително 1/7, а също и всички плодове &madsh; малини, череши, боровинки и други подобни — в същите пропорции. Плодове предварително освобождали от семки и не е измиване преди употреба, тъй като именно в плодовете се съдържат естествени („свобода“), мая, които и дават ферментация.

Буре поставя на хладно и тъмно място за 2 седмици, след които напитка започва да ферментира. Очаквайте го на процеживали от плодове, заливали в същата тази бъчва, плътно закупоривали, замазывали катран и често зарывали в земята в продължение на 3-5 години, за съзряване. В резултат на това са получавали млада „ставленую“ медовуху.

Прочетете също така: Чесън, лимон и мед от налягане

В сегашно време да се чака толкова време не е подходящо. Затова почти никой не тренира, толкова дълги начин. Днес по-често рецепта млад медовухи.

Разлика се състои в това, че след напрежение и напитки от горски плодове, да го излее в дъбови бъчви, а пластмасови бутилки. Настояват тази напитка не е 5-20 години, а в продължение на 3-4 месеца. В резултат на това се получава лека освежаваща напитка с кехлибарен цвят, които с удоволствие ви забавлявам с приятели и роднини.

Повече рецепти ставленой медовухи — тук.

Обикновена

Поради по-дълъг срок за готвене „ставленой“ медовухи, от такъв рецепта в резултат на това, почти са се отказали. С цел по-бързото получаване на крайния напитка, медовары започна да се прилага мая и spay мед. Благодарение на това успя да намали срока на приготвяне на продукта преди няколко месеца.

Това е интересно:  Лечение на черния дроб мед

За обикновения рецепта трябва:

  • вода – 3 литра;
  • мед – 0,5 кг;
  • всички мая – 5 г;
  • подправки: кимион, черен пипер, канела, карамфил – по преценка.

В тенджера кипятится водата, се добавя мед, внимателно размешивается. На слаб огън меда трябва да се поддържа около 5 минути, при образуването на пяна трябва да се премахне – тогава медовуха ще се окаже по-прозрачни.

След 3-5 минути пеша от историческия център на тиган, отстранете от огъня и след охлаждане варен мед (до около 20°С) добавят се бакпулвера и подправките. Сложи медовуху на месец в тъмно и хладно място, след което я филтрира и се налива в бутилки.

Повече рецепта медовухи — тук.

Суздальская

Велики Новгород и Суздал отдавна са известни със своите медоварением, която е запазена и досега. Днес може да се намери не по-малко от дузина рецепти медовухи, произведени в Суздал. Рецепти се различават крепост (рецепта твърда медовухи — в тази статия) и използвани подправки. Отличителна черта е използването на подправки: джинджифил, плодове от хвойна, канела, роза и пикантен черен пипер.

Колко и как да се пазят

В по-стари времена медовуху може да се съхранява в продължение на десетилетия – колкото повече извадка, така продуктът се счита за по-качествени. Днес не се препоръчва да се съхранява медовуху за готвене собствения си по-6-12 месеца. Напитка, фабрично производство могат да се съхраняват до 5 години. Въпреки това, ако бутилката вече е пуснат, продукта трябва да се употребява в продължение на един месец.

Най-подходящата тарой за съхранение са дървени бъчви или стъклени бутилки – метални бетони за тези цели, не са подходящи. Оптималната температура — от 7 до 10°C. Около тази температура обикновено се съхранява в мазета и изби. Ако напитка се съхранява в стъклени бутилки, и ги покрийте с плътна кърпа, за да не проникне светлина.

С какво пият медовуху

За предпочитане е да се консумират даден продут също, както и нашите предци – да бъде ухапване от напитка кисели ябълки, квашенной зеле, мед и пряниками. Също много подходящи са ябълки, круши и цитрусови плодове (лимони, мандарини, портокали).

За развлекателни цели или утоляване на жаждата напитка, която се сервира охладено. Ако се пие медовуху като лечебно средство, е за предпочитане да се консумират нея под формата на топлина за отопление на продукта до 30-35 градуса. Опитайте се да готвя една от представените рецепти и изненадайте приятелите или членовете на домакинството вкусна, ароматна и полезна напитка.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *