Какво е диастазное брой мед и което зависи този процент?

Всички знаят, че натуралният мед е полезен за здравето. А по какви показатели се определя от неговото качество, знаят далеч не е всичко. Един от тях е диастазное брой мед. Стойността на пчелен продукт е, в частност, нивото на съдържание на ензими, които го обогатяват пчелите. Един от тях се нарича диастазой или амилазой. Експерти-пчелари знаят, какво е диастазное брой. Нека и ние се опитаме да разбере това.

Какво е това?

Какво е това за показател – диастазное брой мед? Ензимът диастаза присъства при всички животни и растения и е предназначен за разграждане на нишесте. Пчелите не са изключение, те произвеждат ензим слюнными и глоточными жлези. Диастазное брой показва количеството и степента на активност на ензима амилаза (а пчелите произвеждат два – алфа-амилаза и бета-амилаза) в меда.

Френски учен Готе е разработил специален анализ за определяне на диастазного броя. Единица за измерване е наречена на неговото име – единица Готе. Ако не се подвизава научни подробности, същността на анализа е следната. Малки количества от продукта се разтварят в дестилирана вода и се добавя към него слаб разтвор на нишесте. Сместа постепенно се загрява до 40°C.

След това се охлажда и се контролират с разтвор на йод. След като разтвор от син ще стане прозрачна или леко жълтеникав, значи, ензими са завършили своята работа. Диастазное брой се извежда чрез математически изчисления, като се има предвид концентрацията на разтвора и скорост на разделяне. Колкото по-висок е този показател в меда, толкова по-полезно и качествено, той се счита.

Цифрови стойности

Още в съветско време е бил приет от ГОСТ, относно определяне на количествен показател диастазного числа в различни райони на СССР. Натурален, се счита за продукт с нивото от 3 до 50 единици Готе. От юг райони, толкова по-ниска е пуснат минимално значение. Например, за Украйна е 6,5 единици Готе, за Беларус – 8, за южните и планинските райони на страната – от 6,5 до 13 единици Готе.

Това е интересно:  Видове планински мед и неговите характеристики

Северни региони, Сибир и Урал трябва да произвеждат мед с диастазным броя от 10 до 23. Но това са минимални стойности. Сибирски и алтайски често дава процент, близък до максималния – до 48 единици Готе. ГОСТом пак направи изключение за мед акация – от 0 до 5 единици.

Смята се, че пчелният продукт, произведен по-топъл климат, е с ниско диастазное брой, а в северните райони – високо. Труженица пчела няма представа за това, че я експлоатира човек за собствените си нужди. Мед – това е храна за пчелното семейство за зимата и храна за пилото. И той трябва да бъде качествен. Повишена диастаза се дължи на факта, че пчелите, съхранение себе си храна за дълготрайна северна зима, правят я по-питателна, ферментируя много пъти.

Това помага да оцелеят им, дори и в тежки за студ. Пчела, принесшая в кошера нектар, вече пропуснал си чрез своя зобик два пъти – при отнемане на цветето и след като, в сот. Нататък до работата започват пчелите, обработката на нектара в мед. Те многократно преминава през гърлото вещество, като го от много ензими (диастаза – далеч не е единственият и не централен, съдържащи се в насипно състояние продукта).

Пчелите южните скали не са такава необходимост, защото в своята родина зима продължава по-малко от 1,5-2 месеца, така че и храната те се подготвят не е наситено с.

От какво зависи и върху какво влияе на количеството диастаза?

Да се определи норма диастаза трудно, защото нейното количество зависи от много фактори.

  • климатичен пояс;
  • вид на медоноса;
  • количеството на пчелите в кошера и здравословното им състояние;
  • степента на зрялост на мед;
  • метеорологичните условия по време на събирането на меда.

С климат вече разбра, ето как зависи диастазное брой от растения-медоноса? Може да се предположи, че този показател е пряко свързано с качеството на нектар. Ние вече говорихме, че за мед акация той е много ниска, и въпреки това, той се смята за най-доброто от всички произведени в южните райони на Русия (Ростовска област и Краснодарски край).

Това е интересно:  Рябиновый мед: полезни свойства

Елда с мед, който е особено почитан от нас като един от най-ценните сортове, има диастазное брой до 48 единици.

Таблицата показатели за медоносам говори за това, че ниско съдържание на амилаза е характерно за сортовете като вар, sweet детелина или подсолнечниковый. Но това ни най-малко не омаловажава техните ползи за човешкото тяло. Един и същи завод на мед може да дава продукт с различен диастазным брой в различните региони, като, например, эспарцетовый. Естонски вариант е диастазное броят им е почти два пъти по-малко, отколкото на подобен продукт от Киргизия.

Диастазное брой зависи и от условията на съхранение на мед. Колкото по-висока е температурата, толкова по-голям е разрушена в него амилаза.

Пчеларите твърдят, че колкото по-силно пчелно семейство, толкова по-висока ще бъде съдържанието на диастаза. Силата на семействата се определя от броя на пчелите в нея, работещи над създаването на крайния продукт. Освен това качеството на меда при слаби семейства може да бъде никак не е лошо, отколкото при силни или средни.

Порода пчели също има влияние върху този показател. По време на експерименти в пчеловодческих ферми времето на съветския съюз, в резултат от естественото кръстосване на южните, внесени ги топло пчелите, и на северните породи безвъзвратно много за качеството на меда. В момента в София редици пресъздадени популация среднерусских на пчелите, тяхната мед е традиционно има високо ниво на диастазного брой и се смята за един от най-добрите в света.

Количеството ензим, във всеки меда, нито на което не влияе. Дори ако той ще бъде сглобен от захарен сироп, пчелите все още го ферментируют. Друго нещо е, че в него не ще полезни свойства, които дават му растения.

Защо да се определи диастазное брой?

Пъти количеството, нито върху това, което не влияе, защо да го измери? Съвсем закономерен въпрос. За определениянекоторых неговите качества и състояния това е най-простият и достъпен лабораторен анализ.

Ниско диастазное номер не е подходящ сорт и заявка на Гост може да се говори за това, че медът е финал за придаване на търговски вид. Също такова ниво на ферментированности може да се говори и за това, че той е незрял.

Това е интересно:  Защо от мед болки в корема?

По увеличенному диастазному броя (когато то надвишава 50 единици), може да се съди за степента на свежест. Тъй като продуктът се разваля, процентът се увеличава. И това е показателно за наличието на дрожди гъбички, което води го напълно безполезен.

Видео: мед, диастазное брой мед.

Как да съхранявате и използвате мед?

Амилаза е един от най-устойчивите ензими. За да я разруши, а заедно с нея и други ценни ензими, трябва да се загрява медът до 40-50°C. Искате да запазите тези полезни компоненти – не се излага на мед термична обработка. След нея ще остане само вкусно лакомство, лишено от всякаква полза за здравето.

Не понася мед и висока стайна температура, ензими постепенно започват да се разграждат и в рамките на шест месеца от този съхранение на тях ще остане не повече от 50%. Студ, много лошо се отразява на качеството на меда. Ако сте направили големи запаси, съхранявайте в буркани с него в хладно подполе.

Ако диастазное брой е от 7 до 11 единици Готе, медът може да се съхранява година. Но през това време той ще загуби 30% от ензими. Продукт с показател над 12 единици се съхранява до 2 години, да се губи в първата година на същите тези 30%, а през втората година – до 50% амилаза.

Ако купувате мед, разлитый по промишлен начин, обръщайте внимание на ГОСТ. Сега действащият е номер 19792-2001.

Избора на мед, обърнете внимание на неговия оборот. Незрели се стича от лъжицата като сгущенному мляко. В него процента на амилаза, не е висока, в него се съдържа излишък от влага и може бързо да започне закисать. Зрял мед е отговорност в лъжица лента. Може да се счита за лечебен продукт, при условие че за съответствие и други параметри на качеството на меда.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *