Как правилно топене на мед в стъклен буркан, без да губи им свойства?

Много често се повдига въпросът за това, как да разтопите мед без загуба на полезните свойства в стъклен буркан. В края на краищата естественият нежен доста бързо бонбони и в такъв вид да го консумират неприятно. Някои сортове се втвърдяват толкова много, че дори лъжици выгибаются при опит да се отдели парче продукт от основната маса. Какво да правя?

Разбира се, може просто да постави буркана на огъня и изчакайте, когато медът се превърне в течно състояние. И все пак, опитни пчелари и учените постоянно предупреждават хора от подобни действия. Защото при нагряване на почти всички полезни свойства на този екстри изчезват. Някои говорят дори за това, че при нагряване над 60 градуса, може да се открояват и канцерогенни вещества.

Процесът на кристализация

Как правилно топене на мед в стъклен буркан, без да губи им свойства?

Медът сам по себе си е един уникален имот. Вече няколко месеца, а понякога и седмици, той става загустевшим, твърда, на повърхността се виждат зърната на захар. При това качеството на продукта и неговата полезни микроелементи не изчезват и не се намаляват.

На скоростта и характеристики на този процес оказват влияние такива фактори са:

 • сорт, време на събиране на нектар;
 • когато е ставала изпомпване продукт от сот (недозревший мед ще се скитат, и не засахариваться);
 • количеството на водата в състава;
 • съотношението на глюкоза и фруктоза;
 • температура на съхранение и др.

Много е важно да се разбере, че всеки натурален пчелен мед-рано или късно трябва да засахариться. Ако това не се случи след шест месеца или година след покупката, означава, че в него има примеси на други компоненти, или пък това изобщо не е пчелен продукт, а фалшификация.

Ето още няколко факти за кристализация:

 1. Когато в лакомстве по някаква причина присъства повече вода, отколкото е 20%, а след това този процес се спира. Това се случва, когато медът е разреден или се съхраняват в условия на повишена влажност.
 2. Понякога може да се види, че захарта се отлага на дъното, а отгоре продукт остава течен. Обикновено това показва незрялост на състава. Това се случва по причина на прекалено ранен изпомпване.
 3. Колкото повече фруктоза, толкова по-бавно се случва процесът на кристализация. Глюкоза, напротив, го ускорява. Това съотношение до голяма степен зависи от нектар и растения, от които той е съставен.
 4. При колебанията на температурата мед се сгъсти по-бързо.
 5. Натурален и висококачествен продукт съдържа минерални вещества в големи количества. Благодарение на този процес на кристализация се случи постепенно, но без връзки.
Това е интересно:  Особености и ценни полезни свойства на мед от растения натъртване

Да се съхранява такова лечение у дома е най-добре в стъклен буркан или керамична тенджера с плътно затварящ се капак при температура 21-27 градуса. Може сгодиться и пластмасови опаковки, но с този материал трябва да бъде доста качествено и предназначени за съхранение на хранителни продукти.

Какво трябва да направя?

За топене на мед в стъклен буркан в домашни условия трябва да се придържат към определени правила. Да започнем с това, че се счита, че в пчеларството груба грешка:

 • Загрява продукт или за добавяне на топли напитки (вода, мляко, чай). Също така се счита за невалиден да се измива го, дори от яденето на в твърдо състояние. Ако температурата на мед ще бъде по-висока от 40°, след което той ще изгуби своите полезни свойства.
 • Понякога се среща съвет е да се сложи пчелен продукт в микроволновку и го нагрява по такъв начин. В действителност с това се губи голяма част от важните микроелементи, дори и ако не надвишава определената температура. При въздействието на вълни, има промяна на структурата на клетъчно ниво.
 • Дори ако правилно се стопи лечение на водна баня, за това е необходимо само в стъклени или керамични съдове. Пластмасова бутилка или метална тенджера за данни, целта не е подходящ.

Не забравяйте, че е най-добре да се подготви мед в малки количества, което ядете за няколко дни. Няма смисъл да се провежда процедура с трилитров буркан, в края на краищата, вече след известно време на процеса на кристализация се възобнови. Докато разходите разогревающие процедури, дори при спазване на всички правила, на няколко пъти не се препоръчва.

Като се стопи засахарившийся мед?

Да течно продукт за обзавеждане на употребата му така, че той да не губи своите свойства. Това е много важно, ако искате да използвате нежен като лекарство. За данни, целта има няколко начина.

Това е интересно:  Алтайски планински мед: снимка

Водна баня

Най-разпространеният и достъпен вариант в домашни условия. За това трябва да се подготви термометър, две тенджери и решетка. В най-голям съд се налива вода и я слагат на огъня. Вътре се поставя по-малка купа, също пълна с течност, но трябва да се проследи, така че краищата да не се допират помежду си и нивото на водата не переливался.

Как правилно топене на мед в стъклен буркан, без да губи им свойства?

На върха на този дизайн е да се определят решетка, върху която се поставят в буркан с закристаллизовавшимся мед. С помощта на термометър трябва внимателно да се следи температурата на продукта не трябва да надвишава 40 градуса. Когато показатели достигат тази марка, газ изключи, мед, разбърква се и се чака, докато се охлади. Процедурата се повтаря толкова, колкото е необходимо за постигане на желания резултат.

На слънце

Достатъчно е да поставите пчелен продукт под преките лъчи на слънцето, за да го нагрелся и естествено е достигнала необходимата температура. Моля, обърнете внимание, че дори, ако деликатес се загрява над сигурните показатели, това не се отразява на полезността на състава.

Този метод има и своите недостатъци:

 1. Трябва много време, за да слънчеви лъчи подействовали правилно.
 2. През зимата е доста трудно да изчакате погожих горещите дни, за да се възползват от този вариант.

В кухнята

За да се постигне желания резултат и да запази полза на продукта може да се прилага друга хитрост:

 • Публикувате буркан с мед хотели близо топла батерии, но е важно да се проследи тя стоеше от тях на такова разстояние, когато продуктът не се нагрява над мерки.
 • Аналогично може да се постави деликатес в малък контейнер в близост до печка или котлон.

По този начин, медът постепенно ще се стопи, тъй като се намира в близост до горещи работещи уреди. Но тук трябва да бъдат внимателни и предпазливи, за да си навреме, за да се проследи прегряване и избутване на банката по-далеч от източник на топлина.

Това е интересно:  Мед от ангелика

Топла вода

Още един надежден начин, се счита за използване на топла вода. И макар че в този случай ще трябва малко да се работи, метод остава най-сигурен и надежден. За да направите това:

 1. Налива от чешмата или кана с топла вода, температурата на която не надвишава 50 градуса.
 2. В тенджера или мивката сложи буркан с мед, за да я краищата са над нивото на водата.
 3. След като това стане твърде студено, се заменя от нова порция топли течности.

За този процес малко се ускори, желателно е периодично да се разбърква продукт лъжица. По същия начин действа и струя топла вода от чешмата, ако под нея сложите плътно затворен буркан. Не забравяйте, че колкото по-малко порция екстри, толкова по-бързо можете да постигнете желания резултат. При тази топлина не се поддава на целия продукт, който ще се използва много по-късно.

Лимон

Данните полезни съставки често се срещат в различни лечебни смеси и напитки. Засилване на имоти помежду си, те се съчетават и благоприятен ефект върху човешкото тяло. Но цитрусов плод може да се използва и за да се постигне течно от мед.

За това го внимателно вымывают и се нарязва на малки филийки. Те се поставят на върха на засахарившийся пчелен продукт в размер на 1 парче лимон 1 супена лъжица. л. мед. В рамките на един ден ще забележим ефект. Под въздействието на киселини деликатес се топи и придобива по-удобна консистенция. В резултат на това се получава вкусен и полезен десерт, който може да се използва за профилактика и рехабилитация.

Декристаллизатор

Го използват пчелари, в обичайния стопанство такъв уред се среща рядко. Но устройството е много удобно и създаден специално за безопасно отопление на мед. Благодарение на равномерно разпределение на температурата той е в състояние да стопи лечение без загуба на вкус и полезни свойства.

Нейната особеност се състои в това, че при достигане на температура 40° декристаллизатор автоматично се изключва. Това е удобно и най-важното-безопасно за продукта. По този начин, пчеларите се опитват по-продаваем външен вид екстри без загуба на неговите основни характеристики.

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *