Как да се съхранява на прополис в домашни условия: срок на годност


Как да се съхранява на прополис? Това е важно, въпросът е, неправилно съхранение на средства в каквато и да е форма ще доведе до това, че пчелният клей ще загубят всичките си полезни свойства. Срокът на съхранение зависи от състоянието, в което средство ще се съхраняват – суха смес, тинктура, събиране на прополис и мед.

Начини за съхранение на прополис

Как да се съхранява, за да не се развалят?

  1. Пазете средство в закрити помещения, в които температурата никога не надвишава превишава 25 °C.
  2. Място за съхранение трябва да бъде тъмно и сухо. А ето влага, миризми и ярка светлина да унищожи полезните свойства на средства, и срока на годност на пчелен прополис, ще бъде много кратък.
  3. Не съхранявайте прополис там, където се съхраняват ароматни подправки, битова химия и т.н.
  4. Помещението, в което се съхранява суха смес или тинктура, трябва редовно проветрено.

По време на използването на пчелен лепило се опитват да ограничат неговия контакт с външната среда. Высыпайте прополис върху хартия или фолио, запазете стерилитет. Вие издърпайте българия и на мястото, където той е държан, отмеряете необходимия брой, а остатъкът веднага сложиш на място.

Както може да се съхранява в хладилника или в кухнята?

Битува погрешното мнение, че сух пчелен клей съхранява в хладилник. Да, го сложете в студа, за да се използват за медицински цели. Но постоянно средство да се съхранява на студено не може да бъде.

Това е интересно:  Тинктура на прополис при лечение на гастрит

На първо място, в хладилника е твърде влажно. И вече след няколко седмици пчелен клей ще започне да се разпада. На второ място, в хладилника достатъчно студено, че също не е от полза на нито един лекарственному продукт. И на трето място, в непосредствена близост до средство ще се съхраняват риба, месо, маринати, миризми, които ще бъдат въедаться в сухата смес.

Така че никога не прополис съхранява в хладилник, освен ако не искат напълно да го лиши от полезните вещества и лечебни свойства.

В стенни или подови кухненски шкафчета прополис, също не се препоръчва да се съхранява. Факт е, че в кухнята се работи на газова или електрическа печка, аспиратор, и температурата постоянно се променя. В закрито витают аромати на храна, подправки, така че кухнята не е най-доброто място за съхранение на пчелен лепило.

Къде се съхранява тинктура и сухата смес?

Идеалното място за съхранение ще се превърне в складово помещение. Температурата в него постоянно един и същ, няма влага, няма климатици. Важното е да са в съседство с прополис не стоеше битова химия.

Съхранение на настойки, мазила и на сухо вещество е идентично, варира само в срока им на годност

Как да се съхранява на прополис в домашни условия?

При правилно спазване на правилата за съхранение на сухо прополисът може спокойно да пролежать в къщата до 10 години. При температура в стаята над 25 °C средство се съхраняват до 7 години, като през това време може малко да се промени състава му, а ето полезни и лечебни свойства са добре запазени.

Варира срок за съхранение на ликьори, в състава на които влиза пчелен клей. Така, например, тинктура на базата на вода без алкохол запазва своите полезни свойства е само на 10 дни. А ето срок за съхранение на прополис, настоянного на алкохол, — на 3-5 години, и той ще редовно помага при заболявания и тяхната профилактика.

Това е интересно:  Цветен прашец бор: полезни свойства и противопоказанията, мнения

Как и в какъв вид контейнер се съхранява?

Се съхранява alcoholate, обикновено в сухи помещения, в които няма дневна светлина. В краен случай буркан със смес от боя тъмна боя или е увит в дебела хартия, така че няма светлина да проникне вътре в тара.

Преди да изсъхне пчелен клей ще переложен в буркан, трябва да увити в хартия или найлонова торбичка. Сгънат средство или в буркан от стъкло, или в кутия от дърво. Имайте предвид, че всички контейнери и опаковки трябва да бъдат сухи и чисти, в противен случай българия ще бъде развалена.

Колко прополис съхранява, и как да се определи неговата свежест?

Средства на базата на сухо прополис се използват за лечение на различни заболявания. Как да се определи свежест пчелен лепило? Много просто: ако той стане крехко, направо се срутва в ръцете си, тогава, вероятно е време да се купи нов прополис. Най-добрият период за съхранение на пчелен лепило е 5-7 години.


You May Also Like

About the Author: pchela

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy