Как да брагу от мед на лунна светлина?


Един от най-старите на алкохолни напитки е брага от мед. Я ядат в различни чествания още преди изобретяването на такъв известен в Русия като напитка медовуха. Но и днес брага предизвиква голям интерес за много гастрономи. Готви се лесно, а ако се рециклират, може да се получи качествен домашен лунна светлина.

Какво е брага

История на появата на такъв продукт като брага (или бражка) се корени в дълбока древност. За първи път хората са я случайно и едва след известно време оценени уникални свойства на продукта, като започне да се готви умишлено.

Бражка е ниско-алкохолните напитки, получени чрез ферментация. Естествени или изкуствено отглеждани гъби, когато създавате за тях благоприятни условия, започват да се рециклират захар, бързо да се делят и в процеса на своята жизнена дейност отделят алкохол и въглероден диоксид. Именно този процес и се нарича брожением.

С помощта на този естествен процес хората са се научили да произвежда голямо разнообразие от алкохолни напитки: от самото начало водка и бира и до изискани вина. В Русия най-често празнична напитка е скъпа брага.

Въз основа На него, нелинейните питный мед и различни видове медовухи, които пият по празниците и се използва като плащане на услуги. Това е улеснено от добре развито на територията на страната бортничество – мед може да се намери във всяка къща.

Ползи и вреди на напитки

Полезна ли брага или е вредно? Да се даде еднозначен отговор трудно. Този продукт е човек използва като увеселительного на напитката в продължение на векове, то се харесва на много и до ден днешен. Освен вкусовите качества, брага има следните преимущества и полезни качества:

 • За производството на продуктите се прилагат естествени съставки, които, след процеса на ферментация, запазват по-голямата част от неговите полезни свойства. Брага, приготвена на основата на мед, поддържа цялата полза от този продукт на пчеларството — витамини и микроелементи.
 • Продуктът влияе положително върху храносмилателната система, спомага за разжижению на кръвта и за премахване на токсините.
 • Притежава противовъзпалително и антибактериално действие.
 • Мобилизира имунната система.
 • Активира метаболитни процеси – е лесно урината – и жлъчегонно средство.
 • Влияе положително върху сърдечно-съдовата система.

Но въпреки че са полезни за качество, брага, макар и ниско-алкохолните, но все пак спиртосодержащий продукт. По-рано се е смятало, че алкохолът в малки дози е полезен за здравето. Въпреки това, последните изследвания показват, че безопасната доза алкохол може да се счита само тази, която е равна на нула. По тази причина брага може да е противопоказан при:

 • лица със заболявания на черния дроб;
 • с патологиями-ЧРЕВНИ;
 • бременни и кърмещи жени;
 • хората с алкохолна зависимост;
 • с мочекаменную заболяване;
 • лица с високо кръвно налягане;
 • на децата.
Това е интересно:  Какво е медовуха и коя от него има полза?

Освен това, не се препоръчва използването на този нетрезво състояние напитка хората, които имат алергия към продукти на ферментация и на пчеларството. Според статистиката, подобни реакции възникват рядко – в 3% от случаи, обаче, те могат изключително вредно въздействие върху здравето на човека.

Какъв мед се използва

Какво суровини по-добре да се използват и за производство на брага? Първо трябва да решите с каква цел ще бъде това в нетрезво състояние напитка. Ако искате да използвате брагу на мед за приготвяне на лунна светлина, а след това можете да използвате мед:

 • цвете;
 • медена роса;
 • захаросани и прокисший мед.

Прочетете също така: Лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника мед

Малко бр мед не се отрази на вкусовите качества на крайния продукт – на лунна светлина. Някои пчелари само за такива цели прилагат т. нар. нередовни мед, съдържащ голямо количество восък и други примеси.

Въпреки това, за да се използва леко подпортившийся мед, тя трябва добре да се подготвят. Така, например, захаросани продукт трябва да доведе до lina образна консистенция. За това го изпратиха в тенджера, налива се малко вода и се загрява. За мед не подгорел, по-добре да се извърши тази процедура на водна баня.

Забродивший мед.

Леко забродивший мед, за да премахнете кисел вкус, трябва да се изложи на пастьоризация. За това също се загрява в тенджера на водна баня в продължение на 15 минути при температура около 60 градуса. По-дълга термична обработка, или нагряване на открит огън, може да допринесе за появата на опасни канцерогенни вещества.

Нередовни мед, преди да използвате също така е по-добре да изчистите от излишните примеси. Това лесно може да се постигне, ако се разтвори във вода на стайна температура. Всплывший на повърхността на восък и други излишни остатъци трябва да се събират лъжица или прецедете сместа през сито.

Внимание! В неочищенном меда могат да съдържат остатъци от хитиновых черупки кърлежи и други насекоми. Различни биологични замърсители може да предизвика отравяне или да предизвикат алергична реакция.

За направата на брага за пиене-добре е да използвате само натурални, качествено и мед. Категорично се забранява използването на отровни или така наречените „пиян“, мед. Пчелите събират с отровни растения: рододендрон, делфиниум и други. Опасни вещества могат да запазят своите свойства дори и след перегона на брага в лунна светлина.

Това е интересно:  Колкото полезен мед сутрин на гладен стомах?

Рецепти за готвене

За направата на брага на мед за запарване има много рецепти. За да се получи качествен продукт, трябва да изпълни няколко условия:

 • Трябва да се използва само пием или бутилирана вода;
 • Можете да използвате всякакви мая: пресовани сухи. Въпреки това най-добрият вариант ще бъде прилагането на специализирани алкохолни дрожди;
 • Най-оптимална температура за отлежаване и ферментация на продукта – от 18 до 25 градуса;
 • Капацитет за брага трябва да бъде устойчива на алкохол материал. Най-подходящи варианти са: алуминиеви кутии мляко, бъчви от хранително-пластмаса и дърво.

Тези общи препоръки ще ви помогнат да избегнете най-често срещаните грешки и не позволи да развалят продукт. Ами как да брагу от мед за пиене или на лунна светлина, помислете нататък.

Класически

За приготвяне на класическа рецепта трябва:

 • захар – 3 кг;
 • мед – 3 кг;
 • мая – 300 г;
 • вода – 20 л.

Процесът на производство на брага е прост. Водата трябва да се затопли до температура 25-30 градуса. Добавете захарта, медът и добре се разбърква. В отделен контейнер трябва да се разтвори маята и да ги кисна в жълт.

Прочетете също така: Лекуваме кашлица глицерин с лимон и мед

Плътно се затваря с капак и се поставя на тъмно място за една седмица на стайна температура. На капака трябва да инсталирате гидрозатвор за стравливания излишък на газ. При липса могат да се възползват от по старомодния начин – изработим гумена медицинска ръкавица, в която входа всяка камера прави е дупката на иглата.

Гидрозатвор за ферментация.

Внимание! Не трябва да се запълни резервоара или друга използвана капацитет до самата врата. В процес на ферментация може да се открои голямо количество пяна, която е в състояние да перелиться на ръба. В такива случаи казват „брага избяга“. По-добре пълнете контейнера за не повече от ¾ от целия обем.

Без мая

Рецепта за приготвяне на брага без мая се различава от другите по-дълъг срок на зреене – около 15 дни. Това се дължи на факта, че при този метод на ферментация се използват естествени мая гъбички, съдържащи се на повърхността на много растителни продукти, в този случай, пшеница. За готвене трябва:

 • 1,5 кг пшеница;
 • 10 л вода;
 • 2 кг мед.
Това е интересно:  Настойка на чесън за прочистване на кръвоносните съдове

За по-бързо тече процес на естествена ферментация, се препоръчва да се вземе за начало на малък брой съставки. Половин килограм мед се смесва с два литра вода и се изсипва този суслом пшеница. Течността трябва да покрива зърно напълно.

Тези продукти трябва да бъде поставен на тъмно място при температура 18-25 градуса. След няколко дни, трябва да започне процес на ферментация – се появи пяна. Ето тогава и се добавят останалите съставки. Период на зреене е от 10 до 15 дни.

Без захар

Рецепта без употреба на захар се различава от класическия вариант само количеството използвана вода и мая. За готвене трябва да:

 • 10 л вода;
 • 3 литра от мед;
 • 200 г мая сгъстен.

Процесът на производство е идентичен с класическа рецепта – всички съставки се смесват и выдерживаются около 7 дни.

За пиене

Рецепта за приготвяне на брага от мед за пиене — това е най-дълъг в производството. Процесът отнема около 2 месеца, но въпреки това крайният резултат няма да ви разочарова. За готвене трябва:

 • 2 кг мед;
 • 10 л вода;
 • 50 г мая сгъстен;
 • 4-5 супени лъжици. л. хмел.

Медът се разтваря във водата, добавят хмел и се вари около половин час. След охлаждане течността до 25-30 градуса добавете маята, разбъркайте добре и поставете да се влеят в продължение на стайна температура за 2 месеца. След което брагу се налива в бутилки.

Съотношение на брага за запарване

Колко може да получите лунна светлина от брага? Съотношение на брага от мед за запарване може да се изчисли само приблизително. Средно от брага, която се състои от 1 кг захар или мед, 5 литра вода, можете да получите около 1 литър силна, около 50°, на лунна светлина. Тоест, съотношението е 5 към 1.

Всеки рецепта за приготвяне на брага е интересен по свой собствен начин. Може да се пие просто така и изненадва приятелите на необичайно питие, или може да изложи на процеса на дестилация (дестилация) и да приготвяте домашна напитка с меден аромат. Само трябва да се придържаме към основното правило – добро с мярка.

Видео по темата


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy