Эспарцетовый мед: полезни свойства, приложение и снимка

Мед эспарцетовый – това е лакомство, което по нищо не отстъпва на другите сортове мед. И вкусна, и полезна, но достатъчно рядко. За лечебните свойства, места за събиране на данни и начини за прилагане на този уникален сорт ние днес ще говорим.

Эспарцетовый мед

Където се събират эспарцетовый мед, и как изглежда?

Эспарцетовый мед труженицы-пчелите събират от червени и розови эспарцетов, които принадлежат към семейството на бобови растения по време на цъфтежа. Роден е красиво диво растение на територията на Украйна и Русия, в малки количества в Беларус. Известни са над 80 вида, разпространени в Африка, Азия и южна ивица на Европа.

При еспарзета много дълги и силни корени, които той под земята се е вкопчил в камъни, прониква в дълбоките слоеве на почвата. Той е толерантен към засушаване, най-често расте в степите и горите. А ето и блата и в кисела почва еспарзета и никога да не закачат. Растението се страхува от студа, при минимални измръзване веднага замръзва.

Мед ги еспарзета оказва се, много светъл – бели или прозрачни-златист. Му аромат напомня аромата на цъфнал рози, а във вкуса преобладават един тревист оттенък. В меда високо съдържание на фруктоза, и той много бавно кристализира, става гъста, а сянка, подобна на разтопено мляко.

Растителен мед еспарзета: основни предимства

Растителен мед започва да цъфти в средата или края на май, в зависимост от температурата на въздуха и слънчевите лъчи. Времето на цъфтежа е много добре, защото вече избледня пролетта и все още не са расцвести летни медоносы. Така че над полета с эспарцетом винаги се върти много пчели, и поради тази причина растението е високо ценена.

Това е интересно:  От това, което правят мед бял цвят и при какви заболявания е най-полезен

Период на цъфтеж продължава до 5 седмици, но не по-малко 2,5

На 1 ха разцъфнал еспарзета распускается до 500 милиона малки цветя. Имайте предвид, че най-продуктивно време на добива на мед – от 12 до 2 часа следобед, в друго време, цветовете избледняват.

По време на цъфтежа на растенията много переездные пчелина се опитват да се настанят около поле с червено-розови съцветия. Въпреки че еспарзета не винаги дава много нектар за эспарцетового мед: при сух лятото мед реколта е минимален. Затова се препоръчва да се вземат 1-2 теста на кошера, а при добро подкуп се движат останалите пчели.

Но дори ако подкуп эспарцетового мед ще бъде минимален, след това събиране на нектар ще бъде полезна и за пчелите. Факт е, че в нектара на растенията висок процент захароза, а тя, както е известно, оказва отлично влияние върху работата на восъчните жлези на насекоми. По време на работата си над эспарцетовым мед пчелите се възстановяват или изграждат добра пчелна пита.

От 1 хектар, разцъфнал еспарзета насекоми се събират много нектар, който се просмуква в 100-600 кг най-чистите ценно эспарцетового мед.

Эспарцетовый мед е много ценена в Европа, особено в Италия и Франция. За чужбина эспарцетовый мед е получила популярност заради техния приятен вкус и полезни свойства.

Състав эспарцетового мед

Този сорт е много калориен, в 100 грама екстри съдържа между 300 и 340 ккал, което е 15% от rda на възрастен човек. В състава на меда и се състои от следните полезни съставки (за 100 грама продукт):

 • протеини (1% за дневна доза);
 • въглехидрати (32% норма);
 • минерални вещества;
 • малтоза;
 • 44% фруктоза;
 • около 55% захароза.
Това е интересно:  Памук мед: полезни свойства, снимка

Така че бъдете много внимателни, кръщеването эспарцетовый мед, защото в една чаена лъжичка на продукта само 20 ккал, а тук в половин чаша вече 300 ккал.

Полезни свойства эспарцетового мед

Растенията се засаждат като фуражно култура, в него се съдържа голямо количество протеини и аминокиселини. Но е доказано, че в състава на еспарзета се намират вещества, които са полезни за възстановяване на сексуалната активност, те повишават нивото на тестостерон в кръвта.

Специални свойства на този деликатес са признати от съвременната медицина,

В эспарцетовом меда също много полезни вещества, които той е получил от майчиното растение и пчелите.

Свойства:

 1. Анти-туморни и ранозаживляющие.
 2. Най-важното качество – това е общото укрепване на организма. При редовната употреба на эспарцетового мед намалява риска от развитие на ракови заболявания.
 3. Той е Полезен и за мъжете, като превантивна мярка срещу импотентност.
 4. Полезен е за СЧ, регулира секрецията на стомаха и червата, възпрепятства образуването на запек, помага за по-добро усвояване на храната и повишаване на апетита.
 5. Жените могат също да добавите в своята аптечка эспарцетовый мед, защото той ефективно се справя с болести на женските органи. Неговите свойства и приложение като душове срещу ерозия, млечница, различни възпаления дават добър резултат.
 6. При редовна употреба премахва от тялото токсините.

Эспарцетовый мед: свойства и начини на прилагане

Разбира се, эспарцетовый мед се прилага, както и всички други сортове мед, за лечение на настинки. От него се правят питки за затопляне на гръдния кош, лечебни тинктури от кашлица, отвари и течност за изплакване на възпаление на гърлото.

Эспарцетовый мед, оказва положително въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, използва се при аритмия и неэластичных съдове. Той е Полезен за възрастни хора и малки деца заради своите полезни свойства, укрепва паметта, намаляват стреса, тонизира организма. Норма за възрастен човек – 2 супени лъжици на ден, за дете – 1 супена лъжица. супена лъжица на ден.

Това е интересно:  Мед билки: полезни свойства

А ако човек страда от стоматит или гъбички в устата, нещо, което си струва просто да се разтварят 2 супени лъжици эспарцетового мед в чаша вода, а след това добре да изплакнете устата. Курс на лечение – по 2 пъти на ден в продължение на 5-7 дни. Неприятни усещания като не се е случило!

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *