Химичният състав на меда

Химичният състав на меда брои до 300 биологично активни компоненти.

Въглехидрати

Основната маса от мед представляват въглехидратите. За човека те са основен енергиен материал, който осигурява енергия на всичките му системи. Около 60% от приеманите калории се възстановява на въглехидрати. Те регулират биохимичните процеси в човешкото същество. При липса на намалена ефективност.

Въглехидрати — това е захар. Учените ги брои повече от 25 вида. Най-важни са монозахариди, съставляващи 61-79% в масата на лечебен продукт, дизахариди (до 5% в меда от нектара и до 10% от манов) и декстрин (не повече от 2%).

Глюкоза

Глюкозата е най — важният и захарта в животинския свят. Той се усвоява бързо. В кръвоносната система влиза през стените на червата. Така че при тежки заболявания на глюкоза чрез вливане се инжектира директно във вената. Съдържание в меда — 27-36%.

Част от глюкозата постъпва в мед от нектара, а част се формира, когато му узрее, когато се случва за разграждането на ензим захароза инвертаза.

Фруктоза

Фруктоза — най-сладкият природен продукт. Ако един обикновен захарта се приема за 1,0, тогава фруктоза този показател 1,78, а на глюкоза — само 0,81. Не е податлива на кристализация, а така сортове мед с високо ниво на съдържание на този плода на захар дълго да остане в течно състояние.

Просто не се усвоява, а се синтезира в гликоген и се сгъва в резерв в клетъчната цитоплазму на миокарда и на мускулната тъкан. И гликоген се складира в черния дроб (до 300 г). При интензивно разхода на енергия се освобождава във вид на глюкоза.

Лекарите го използват за пречистване на черния дроб по време на алкохолната интоксикация. При диабет в него заменят с други видове захари — той не се изисква при усвояването на присъствие на инсулин.

Идва в мед, както и глюкоза — чрез нектар и с помощта на инвертаза при разделяне на захароза. Съдържание в сладко кисел продукт — с до 42%.

Дизахариди

Също състав на меда включва по-сложни съединения, захари — дизахариди. Тялото не може да ги научат в оригиналния си вид. Така че в хранопровода, те се преработват до глюкоза и фруктоза. Представени сахарозой (обикновен тростниковым или цвекло захар) и мальтозой.

Захароза. Един от най-важните дисахаридов. Влиза в състава на всички представители на растителния свят. В чист вид тя е представена от безцветни кристали. В растенията и меда е в формата на аморфна маса, наречена карамел. Има една и съща химическа формула с грозде и плодове със захар, но се различава по структура молекулярна решетка. Под въздействието на ензими се превръща в монозахариди.

Пренесени в мед от нектара. В незапечатанных пита неговото съдържание достига до 15%. Зреенето на продукта тя, под въздействието на ензими, се превръща в лесно усвояемую глюкоза и фруктоза. В созревшем продукта делът на захароза се намалява до 5% (в меда от манов – до 10%).

Малтоза. Отличен източник на калории. Процесът на усвояване започва още в устата под действието на амилаза (ензим на слюнката). Окончателното разделяне на молекулите на глюкозата се извършва в червата, под въздействието на ензима мальтазы. Мед вписани частично с нектар, частично се формира в състава му в процеса на узряване на продукта.

Малцова захар (малтоза) съдържа редица жизнено необходими вещества. Това са витамини, аминокиселини, микро – и макроелементи (K, Mg, Fe, Zn, P). Поради наличието на тези вещества не могат да се съхраняват дълго време.

Броят на малтоза в меда зависи от медоноса. В липовом меда я съдържат 5-8%, акациевом – 2,5-7,5%, подсолнечниковом – 0,8-2,9%.

Декстрин

Декстрин – без добавка на захар и въглехидрати. Възникнат по време на разграждането на нишесте от група ензими. Добре се усвояват. Намирайки се в меда, забавят процеса на кристализация, но същевременно се засилват неговия вискозитет.

Водата

Много купувачи сладък продукт сигурни, че водата в него се появява само в резултат на машинации отвратителен продавачи, разбавляющих го със захарен сироп. И всички те са наясно с дузина начини за откриване на течността в меда.

Това е интересно:  Уникални характеристики и полезни свойства на меда от бръшлян

В действителност истинско ароматно лакомство съдържа от 15 до 21% вода. Неговото количество се определя от много фактори:

 • период, в който пчелите събират нектар;
 • изглед медоноса (сорт мед) – всяко растение си има, само му присъщи на съотношението на вода и други химични съединения в състава на нектар;
 • климатична зона, където работят пчелари;
 • зрелостта на продукта;
 • условия за съхранение (тара и срокове).

Нивото на съдържание на вода в меда се регулира в много страни от закона. Често този показател е основен за класиране по класове.

В Русия ГОСТом предвижда максимално съдържание на вода в размер на 20%. Изключение правят сортовете от памук – за тях този процент е равен на 19%. В редица страни максималният процент на влажност — 21%.

На границата на 20-21% влага в състава на меда се дължи на факта, че при влажност на 21% и по-висока започва спонтанен процес на ферментация. Диви раса мая започват да се разлагат въглехидратите, в резултат на което стават неприятна миризма и кисел вкус. Продукт губи търговски вид.

Протеини

Белтъчни съединения попадат в мед чрез нектар и цветен прашец, както и с слюнными секрети от пчелните жлези. Въпреки по-малка концентрация (0,8% в цветарски меда и 1,9% в падевом) те са основни биологични съединения на този продукт на пчеларството, тъй като 15 от тях е ензими. В организма на човека, ензими действат катализатори на биохимичните реакции.

Прочетете също така: Лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника мед

Най-важният от тях е инвертаза. Именно тя е отговорна за образуването на мед. В процеса на своето съзряване инвертаза разгражда сложни захари в обърнат захар. Идва основно от слюнчените жлези.

Трябва да се отбележи също така тези ензими като:

Лиастаза. Идва в мед 2 начина:

 • чрез нектар и цветен прашец;
 • със слюнката на пчелите.

Ускорява процеса на разграждането на нишестето, малтоза и декстринов. По-добре всички ензими се запазва при съхранение. Методи за нейното определяне са достъпни и добре проучени, което позволява на нейна основа да се разработи методика за определяне на квалификацията на мед.

За това са въвели фигура – диастазное брой. Тя показва броя на разлагаемого за един час в 1%-ти крахмального разтвор. По големина диастазного брой се определя срокът за съхранение на мед. От това по-високо, толкова по-дълъг период, в който мед ще запази своите полезни свойства.

Глюкозооксидаза се произвежда от растенията. Приближава заедно с кислород реагират с глюкоза, създава на изхода на биологично активно съединение, което може извежда токсините от клетките.

Каталаза. Показва от клетките токсини (водороден пероксид) чрез разделянето им на вода и кислород.

Фосфотаза играе най-важна роля във формирането на костите на човек. Разлага фосфорную киселина, тя позволява на костната тъкан се получават в необходимата степен този минерал, като фосфор.

Аминокиселини

Медът съдържа над 20 аминокиселини. Тяхното конкретно количество зависи от медоноса, изменението на климата, в региона на събиране и редица други причини. В 100 г лекарствен продукт тях средно 98 мг. В основата на представени аланином, лизин, аргином, серином, валином и лейцином. Някои видове мед съдържат: цистин, триптофан, гистидин, оксипролин и т.н. Много рядко, но се срещат аспарагин, орнитин и этаноламин.

Аминокиселините са необходими за синтеза на различни протеини. Има заменимые и незаменими. Първите произвеждани в човешкото тяло, а вторите идват само по време на хранене.

Недостигът на незаменими аминокиселини влияние върху обменните процеси. Резултат от тази работа, ясно се вижда — възрастен отслабване, а детето спира в растежа. Тяхната липса или недостиг може да доведе и до летален изход.

Микро – и макроелементи

Химичният състав на меда показва, че той е природна килер минерални вещества. В него са открити 37 микро – и макроелементи. Въпреки това, само Fe, Sn, K, Ca, Mg, Mn, Cu, Na и P са във всички видове мед. В 95 случаи може да се открие Al и Б. 10% мед не са в неговия състав, Ni, Pb, Ag, Sr, Ti, Cr и S. Половината от сорта на мед не съдържа Zr, Ga и V. Само в 10% от сладък продукт съдържа важен за организма минерал Au.

По брой на минерални вещества натурален пчелен мед не е на висота, наред с други храни, но по-малък по тяхната концентрация. В месото, млякото, хляба им в пъти повече.

Състав на микро – и макроравнище се определя изглед на почвата, върху която расте растителен мед, и произхода на медообразующего състав (pad или нектар).

Киселина

На вкусовите качества на мед значително влияние киселина. Влизат те в него чрез нектар и прашец. Има киселина и манов. Редица от тях се формира по време на ферментация на захари. Някои от тях са въведени в мед от пчелите от техните жлези. При това се срещат киселина, както органични, така и неорганичен произход.

Органични киселини

Органични киселини присъстват в клетките на представителите на животинския и растителен свят. Те – страничен резултат на превръщането на въглехидратите в други биологични съединения. По време на синтеза на протеини, органични киселини, отговорни за образуването на аминокиселини.

В меда са представени много често – повече от 20 вида. Основни:

 • вино;
 • оцетна;
 • ябълкова.

Съдържа от 0,1% до 0,3%. В меда от манов им е много повече, отколкото в цветни класове. Въпреки това, в тъмните видове на продукта, значително по-слаба киселинност, което се проявява във вкуса.

В състава на меда роля киселини се свежда основно до защитни функции: да предпазват от въздействието на различни бактерии и микроорганизми, които умират в кисела среда. Също така те поддържат активността на една малка група от ензими, които продължават да съществуват и действат само при определена стойност на pH (показател за нивото на киселинност).

В организма на човека, органични киселини регулират киселинно-алкален баланс в СЧ, пречат на развитието на инфлуенца микрофлора, физиологичен разтвор се разтварят мазнини, благодарение на които утоляват жаждата.

Неорганични киселини

В насипно състояние меда може да се открие солна и фосфорную киселина. Тяхното съдържание не надвишава 0,03%. Намирайки се във формата на соли, те не оказват съществено влияние върху киселинност, вкус и аромат на главния продукт на пчеларството.

Витамини

В организма на витамини (името си са получили от лата. vita – живот) изпълняват ролята на катализатори и регулатори на биологичните процеси. В процеса на жизнената дейност на организма им необходими много малко от 1,5 мг (витамин В1) до 6.0 микрограма (витамин В12) на ден. Тъй като клетките им не се синтезира (или по-скоро синтезират, но много малко), нещо витамини трябва да се погълне по време на хранене с храната.

Им е известно малко повече от 30 вида. В състава на сладък продукт е само 8 витамини, които са гарантирани има във всички видове мед:

 • Тиамин (В1, съдържа 0,01 мг в 100 г мед), регулира скоростта на всички важни обменни процеси. Водорастворим. Унищожени при подем на температурата на тялото, а също така бързо се извежда, че изисква постоянно попълване;
 • В2 (0,03 мг), помага на организма да абсорбира желязо. Бързо се екскретира;
 • В3 или PP (0,20 мг) – участва в окислително-възстановителните процеси: углеводном метаболизма, синтеза на мастни киселини и холестерина, метаболизирането на белтъчини;
 • В5 (0,13 мг) подпомага клетките при изработване на енергия;
 • В6 (0,10 мг) изключително важен витамин от група В. основната Му функция е да организира процеса на обмен на аминокиселини по време на синтеза на протеини;
 • В9 (15,0 микрограма) участва в изработването на невротрансмитери и доставка на въглерод при синтеза на хемоглобина;
 • Аскорбинова киселина (витамин С, 2,9 мг) – мощен антиоксидант. Катализатор за синтеза на редица хормони и протеини, колаген, детоксикира, регулира обмяната на веществата;
 • Биотин (витамин Н, 0,04 микрограма). Именно това вещество, като започват връзка с инсулин, стартира процес на рафиниране и глюкоза.

Прочетете също така: Колко мед може да се яде на ден?

Останалите витамини, почти целия си състав, се срещат в различни комбинации в различни видове мед. Така че твърдението „Мед — истински склад на витамини“ не е съвсем правилно. Освен това, за да компенсира дневната нужда от витамини, трябва да се яде на 2-3 кг на този продукт, което е нереално.

Цветен прашец

Състав на меда винаги разреден цветен прашец. Влиза тя е там по два начина:

 • Чрез нектар, когато при движение на пчела в цвете, тя се разпада в хоботче на растителна бълха;
 • Чрез лапи малки тружениц при полагането на мед в пчелна пита. На тях пчелите понасят микроскопични топки този дар на цветя за кърменето потомство.

Самата прашец притежава огромно количество полезни вещества и химически елементи. Има около 50 вида активни съединения, които стимулират обменните процеси, почти всички аминокиселини, около 30 вида, микро – и макроелементи и други вещества. Така че, в тандем с мед, те представляват най-ефективен екип, воздействующую върху здравето на човека.

Летливи

Летливи – това са антибиотици, създадени от природата за защита на растителен свят, от бактерии, микроскопични гъбички и най-простите организми. Дори тяхното име се превежда от гръцки и латински езици, като способността на растенията да убие (в европа. „fitton“ – растение и нс. „цедере“ – убивам).

В растенията те се намират както в нектара, така и прашец. По време на приема подкупи, пчелата пренася в мед и летливи. В него и прополис химици са открили авенацин, бензойную киселина, танини и др летливи. Намирайки се в тях, в микроскопично цялост, те, заедно с други биологично активни съединения, превръщат тези продукти в мощно антибактериално средство, способно да устои на сибирската язва, тифу, бруцеллезу и други инфекции.

Ароматни вещества,

Аромат на мед влияе повече от 200 ароматни вещества:

 • захар;
 • алкохоли;
 • карбонил връзка;
 • киселина;
 • естери.

Не нектара. Но при движение на пчела в цвете, от неговите клетки, чрез жлеза, ароматни вещества попадат в нектарники. Естествено, че заедно с нектар пчелите ги пренася в мед. Говорейки в различни комбинации, те придават готовому продукт специфичен аромат. Силата на миризмата се урежда вещества, които имат ярко изразена летучесть, — естери.

Всеки вид мед свой специфичен аромат и силата на миризмата. Така, например, кипрейный мед почти не мирише, но има шеметен аромат, както и на тютюневи изделия, а напротив, има силна и неприятна миризма. Ароматни вещества нестойкие и летучи. С течение на времето, особено при съхранение на мед в лошо затворен съд, те изчезват напълно.

Бои

Багрилни вещества мед почти не са проучени. Известно е, че в тъмни цветове, обагрени в мед тонины и антоцианини. Светлите нюанси образува хлорофил, каротин и ксантофилл. От всички оцветители само флавоноиди проучени доста добре.

Флавоноиди – растителни пигменти жълт цвят. Живите организми не са в състояние да ги синтезира. В същото време, за да функционира без тях те не са в състояние да. Поради наличието в храната на флавоноиди е изключително необходимо.

Ролята на фенолни съединения в растителния свят проучен малко. Предполага се, че те предпазват растенията от прегряване и радиация. В същото време техните функции в животинския свят проучени доста широко. Учените смятат, че основната задача на флавоноиди – поддържа имунната система в изправност.

По-дълбоко изучаване на въздействието на тази група биологично активни вещества, на човек, редица изследователски центрове се съобщава за способността на фенолни съединения активно потиска растежа на раковите клетки.

Хормони

Главният хормон в меда – ацетилхолин. Той изпълнява функцията на невротрансмитер (диригент) в ЦНС. Яжте мед за попълване на този хормон не е необходимо. Тялото без проблеми се произвежда дори в по-слаба състояние.

Обаче с ацетилхолином, когато се удари във вътрешността на живи същества, заедно с мед, се случва метаморфоза. Той става страхотно средство, сравнимо по ефективност с най-добрите синтетични лекарства, възстановителен работата на сърцето. Той забавя изход калий от сърдечни клетки и активира притока на глюкоза в то миокарда.

Освен това, той спомага за нормалното храносмилане, влияе положително върху работата на пикочния мехур и бъбреците, регулира обмяната на веществата.

През 1931 г. бил открит още един хормон. Това е меден месец „хормон на растежа“. Многобройни проучвания показват неговото ефективно въздействие върху разсад на много растения.

При хранене незначителни дози мед на бебета до 4 месеца при тях се наблюдава по-бърз растеж.

Микрофлора

Като едновременно продукт и растителни, и животински произход, мед има специфична микрофлору. При това тя е първична, попадающей в клетка при полагането на мед, и вторична, привнесенной в крайния продукт при неговата обработка или съхранение.

В основната микрофлоре открити около 40 вида бактерии, спори и мая. Високо съдържание на захар потиска растежа им (с изключение на мая). Те започват да растат с увеличаване на влага сладък продукт над 21%. Като цяло, микрофлора мед е абсолютно безопасно за човека.

 

 

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *