Формула и таблицата с химичния състав на естествен пчелен мед


Химичният състав на мед, неговата формула и други данни, изброените в таблиците диетологических справочници, правят видими не само хранителната стойност на този уникален продукт, но и биологично-активните характеристики, които оказват значително влияние на протичащите процеси в човешкото тяло.

Химичният състав на меда в таблиците на медицински, диетологических и кулинарни справочници е посочена средната, тъй като на съдържанието на компонентите в него оказват влияние много фактори – от вида на растенията, от които пчелите събират прашец и нектар, до физиологично състояние на самите насекоми.

Какво влияе на състава?

На първо място в процентното съотношение на съставките в този продукт се отразява на суровини. Именно в зависимост от това, къде се събират прашец и нектар, се различават и сортови групи мед:

 1. Цветя.
 2. Падевые.
 3. Цветя-падевые.

Всеки от сортове съдържа повече от петстотин на различни химични съединения. В зависимост от такива фактори, като състояние на насекоми, атмосферни условия и минерализация на почвата, сред половин хиляди светлини на майтап се оказва от 300 до 400 биологично активни компоненти и съединения, които влияят върху здравето на човека.

В относително постоянни количества в меда присъства на около сто вещества, които за удобство са обединени в група. Това е, например, терминът „захароза“ ще се крие от 6 до 10 различни химични съединения, същото се отнася и до останалата част от съставките, упоминаемым на етикета в полето „състав“.

Падевые сортове имат по-малка хранителна стойност в сравнение с флорални и по-често за тях се използват като съставка в приготвянето на различни ястия и сладкарски изделия.

Независимо от сортова принадлежност, на комбинация от елементи в меда, т.е. на неговата химическа формула, влияят такива постоянни фактори:

 • Област, в която ще суровини за мед, има и климатичен пояс, самата местност – на полето, в гората и така нататък.
 • Месец за събиране на – май ще се различава от този, който пчелите събират през август, най-полезен общоприето е направен през юли.
 • Времето, стоящи в региона на събиране на продукт, събрани по време на суша и на обилни дъждове, ще се различават.
 • Състоянието на здравето на пчелите и тяхната разновидност.
Това е интересно:  От това, което правят мед бял цвят и при какви заболявания е най-полезен

В процентно съотношение се намират в този продукт компоненти влияе почти на всички. От климатични и метеорологични фактори, придружаващи такса, не зависи само от съотношението на компонентите на веществата, но и хранителна и биологична стойност.

Например, ако лятото се издава дъждовно и студено, в състава на меда ще бъде голям процент такъв компонент, като „влажност на въздуха“, просто – вода. Нейната наличност в големи количества намалява стойността на продукта, както в хранителната, така и медикаментозна.

В някои страни, включително и Руската Федерация, съществуват стандарти, ограничаване на наличието в състава на мед вода. В Русия индекс влажност на въздуха не трябва да бъде по-висока от 20%.

Какво е включено?

Хранителна и биологична ползата от този продукт, също както и останалите, зависи от неговия състав. От всички химични съединения и биологични компоненти, за здравето на човека са най-важни такива групи вещества:

 1. Въглехидрати.
 2. Азотни съединения.
 3. Киселина.
 4. Витамини.
 5. Макроелементи и микроелементи.

Въглехидрати – това е най-голямата специфична част от целия състав на продукта, тяхното ниво варира в рамките от 78% до 86%. В меда има от 40 до 56 различни въглехидратни съединения, от които по-важни за хората са захар.

Наименование на групата на въглехидрати Усредненное съдържание, указываемое на етикета и в придружаващите документи

(в %)

Минимално съдържание на

(в %)

Максимално съдържание на

(в %)

глюкоза 34,5 22 47
захароза 2,98 1 13
малтозата 11 2 15
фруктоза 40 26 56
олигоза 4 0,2 22
мелицитоза 55 26 84
дизахариди (подмладяващи захар) 74 55 88
други захар (в произволно съотношение) 0,8-1,2 0,2 3,2

Разбира се, наличието на един или друг вид въглехидрати се различава в зависимост от квалификацията, времето за бране и други, които засягат ценни за качеството на меда, фактори. Например, в магазини сортове се съдържат от 2% до 4% раффинозы, но липсва трегалоза. А в падевых, напротив, трегалозные въглехидратни съединения съставляват от 3% до 6%, а раффиноза липсва.

В съотношение на въглехидрати от съществено значение е броят на фруктоза. Именно този захаридът придава вкус на продуктите и представлява степента усеща се като човек сладост на мед. Освен това, за усвояване от организма фруктоза не се нуждаят от инсулин, и си позволява наличието на мед се съхранява дълго време, не засахариваясь.

Следните водеща след въглехидрати за човешкото тяло и на второ място в таблицата на хранителната стойност компоненти на мед действат макро – и микроелементи, а след това има и минерални вещества.

Наименование на елемент Усредненное количество в продукта

(микрограммах на грам)

 

калий 4500
бор 35,5
сера 126,5
хлор 180
фосфор 1250
желязо 32,6
магнезий 310
силиций 70
манган 42
натрий 380
алуминий 36
калцият 1750
цинк 270

В допълнение към тези основни минерални елементи на меда, в нея присъстват и такива компоненти:

 • олово;
 • йод;
 • сребро;
 • мед;
 • молибден;
 • калай;
 • литиево;
 • стронций;
 • кобалт;
 • титан и други.

В съотношение на минерални вещества към останалата част от компонентите, по-богати на чисти падевые разновидности, така че тяхната употреба се препоръчва при недостиг на минерали в организма, нарушаване на минералния баланс и заболявания на сърдечния мускул.

При закупуването на мед трябва да се съсредоточи върху цвета си, отколкото той е по-ярка и по-ярка, толкова повече в него въглехидрати. В тъмно продукта велико присъствие минерали. А не ярки бледи нюанси на цветовете се говори за силна тежест с вода.

Азотни съединения са представени на протеини, тяхната специфична част в продукта достига 1-2%. В магазини сортове количеството на този компонент е по-ниска, отколкото в падевых.

Процентът на дистазных и ензимни съединения – най-нестабилен компонент в състава на меда. От данни на елементи от данни, която може да бъде повече от 40, постоянни са, както следва:

 1. Полифенолоксидаз.
 2. Амилаз.
 3. Липаз.
 4. Инулаз.
 5. Глюкозооксидаз.
 6. Кисел фосфатаз.
 7. Инвертаз.
 8. Фосфолипаз.
 9. Каталаз.
 10. Аскорбинатоксидаз.
 11. Протеази.
 12. Редуктаз.
 13. Пероксидаз.
 14. Гликогеназ.

Всеки ензим е важен биологично активен елемент, помага за усвояването на ценни хранителни вещества от организма и директно влияе на консервацията и безопасността на самия мед.

Около 98 микрограма на всеки сто грама мед заемат киселини, сред тях много се открояват като:

 • изолейциновая;
 • лизиновая;
 • фенилаланиновая;
 • треониновая;
 • аргининовая;
 • аланиновая;
 • сериновая;
 • глутаминова;
 • валиновая;
 • тирозиновая;
 • аспарагиновая;
 • лейциновая.

В по-малки количества и не всеки сорт се намират такива киселина:

 1. Цистиновая.
 2. Гистидиновая.
 3. Триптофановая.
 4. Оксипролиновая.
 5. Пролиновая.

Най-редки на „мед“ на киселини, редки растителни видове в състава на изцяло произведени в северните условия на продукта, са аспарагиновая, аминомаслена, глутаминова и этаноламиновая.

Освен по-горе, в продукта има и органични киселини, като мравчена и левулиновая. Тяхната специфична компонент не излиза извън рамките на 0,2-0,3%.

Сред органични компоненти постоянно присъстват в меда и такива киселини като ябълкова, млечна, лимонена, пировиноградная и оцетна. В оценките, суровини, за които ще са в областите, по-голяма част от киселинни компоненти представляват оксалова киселина, олеинова и гликолова.

Общото процентно съотношение с другите съставки за протокола киселини варира от 10% до 14%.

Видео: натурален пчелен мед – състав.

Витаминен състав нестабилна и зависи от влияещи върху събиране и производство на мед фактори в много по-силна, отколкото останалата част от съставките му.

Име на витамин Усредненное присъствие на продукта

(микрограммах на грам)

Минимално присъствие на продукта

(микрограммах на грам)

Максимално присъствие на продукта

(микрограммах на грам)

А (ретинол) 0,46 1,2
„С“ (аскорбин) 31 0,13 2700
„РР“ 4,1 0,54 11
„В5“ 4 0,49 9,6
„E“ 5,2 0,1 9
„В1“ 0,2 0,02 0,41
„Н“ 4,1 3,2 6,6
„В2“ (рибофлавин) 1,3 1,1 1,9
„В3“ 4,9 0,65 12
„В6“ (пиридоксин) 3,4 0,24 6,2
„В12“ (кобаламин) 4,1 0,3 7
„За“ 2 0,4 5,6
„Слънце“ (фолиева киселина) 2 1 4

Този витамин, като „D“ – единственият, който е в състава не са представени. Наличието на останалата част на витамини зависи от влияещи върху събирането и производството на фактори.

Най-много витамин се съдържа в вересковом, гречишном, клеверном и ментовото меда, най-малко в оценките, облечени от нектара на бръшлян.

Важно е да запомните, че медът – натурален продукт и неговия състав се променя при различни условия на съхранение, зависи от температурата и влажността на въздуха, попадане на слънчева светлина и прах от редица други фактори. Ето защо, закупувайки резултат на труда на пчелите с необходимите в конкретния случай на компоненти, го непременно трябва да се съхранява на сухо и хладно място, защитени от попадане на светлина и прах.


You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Използваме "бисквитки", за да ви предоставим възможно най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Продължавайки да използвате този сайт, вие се съгласявате с използването на "бисквитки" от наша страна.
Приемете
Privacy Policy