Див мед: полезни свойства

Пчелите, които живеят в дивата природа, са включени в Червената книга и са на ръба на изчезването. Ето насекоми сега е много трудно да оцелее, тъй като те са свикнали да живеят на територията на девствени гори с много липите. Ето защо голяма рядкост в днешно време е истински див мед. За да се сдобият с него е възможно само в природни резервати.

Див мед

Пчели

В Русия през Септември може да се отговори на такива медоносни пчели. Те се различават от домашни следните качества:

 • издръжливост;
 • изпълнението;
 • устойчивост на болести;
 • злобностью.

А също така те лесно понасят тежки зими с температури до — 50 градуса. Дори и в лошото време те работят от зори до здрач. Див мед тези пчелите събират 2-3 седмици. В сезон едно семейство такива насекоми носи от 5 до 15 килограма на дивия мед.

Характеристики на дивия мед

Лечебни свойства и полезни качества, присъщи на всяко пчелиному продукт. Но са известни специални свойства, които притежава само див мед. На първо място този продукт на природата се различава от дома цвят (той е с тъмно кафяв цвят) и висока концентрация на цветен прашец и восък. Цветен прашец, от своя страна, се нуждаят от пчелите за храна на потомството.

Пиенето на хора прашеца спомага за укрепване на имунната система и отделянето на токсини и вредни вещества

Стойността на див мед в това, че той:

 • добре падежът;
 • значително по-дебели от на всеки друг;
 • екологично чист продукт;
 • има огромно количество микроелементи;
 • запазва витамините С, е, В;
 • съдържа фруктоза, глюкоза, захароза;
 • не съдържа вредни примеси;
 • е подхранващ продукт.
Това е интересно:  Липов мед: полезни свойства и противопоказанията, снимка

Прилагането на дивия мед при заболявания на

Като полезни свойства и с много необходими за човешкия организъм полезни вещества, пчелен продукт е различен и антибактериални и противовъзпалителни качества. При грип и други настинки той допринася за ефективното унищожаване на болестотворните микроорганизми и бактерии.

Препоръчително е прилагането на дивия мед при възпаление на стомашно-чревния тракт, ангина, бронхит, пневмония. Този продукт е присъщо допринесе за забавяне на процеса на стареене, за подобряване на еластичността на кръвоносните съдове и отстраняване на застой в жлъчката.

Редовното прилагане на див мед, при постоянна кашлица, възпаление на бронхите при заболявания на черния дроб и гастрит допринася за ускорено възстановяване и подобряване на цялостното здраве на пациента.

Предимство на дивия мед в това, че неговата употреба спомага за възстановяването на енергийните загуби, той не дразни храносмилателния тракт и действа успокоително върху целия организъм.

Компоненти на дивия мед и техните полезни свойства

Восък, цветен прашец, пчелно млечице, пчелна отрова и пчелен обножка – всички компоненти на дивия мед. При болки в гърлото и язви в устната кухина добре помага на восък. Прилагането на прашец се препоръчва при лечението на стомаха и червата, добре помага при отстраняване на стрес и анемия.

Употребата на пчелно млечице избавя от безсъние, повишава ефективността и намалява умората. Прилагането на този компонент допринася за подобряване на вниманието и паметта.

Пчелна отрова помага да се отървете от болката и частично лекува ревматизъм. С помощта на пчелния обножки може да укрепи капилярите и почистване на жлъчния мехур. Тази съставка притежава антиоксидантно действие и е в състояние да спре възпалителни процеси. В ендокринология и при лечение на простатит активно използват трутнево-пчелен потомство.

Това е интересно:  Северен мед: полезни свойства

You May Also Like

About the Author: pchela

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *