Аскосфероз на пчелите: лечение и симптоми

Аскосфероз пчели

Определение

Аскосфероз – често срещана болест пчелен потомство. Други заглавия от тази болест – calc потомство, бледа потомство. Причинява болестта на гъбичките Ascosphaera apis, който е плесневым (клас двуутробни животни). В крайна сметка засяга всички ларви: пчелите и трутневые, маточно. Също се отнася до това и какавиди. По-общо засяга най-слабите ларви, които е 1-4 работни дни. Самият гъба е изключително чувствителна към околната среда, защото рядко изчезва по естествен начин. Т.е. самите пчели с такава задача не може да се справи. Борбата с него трябва да се специализирани средства.

Появата и развитието на болестта

Аскосфероз, както и много други болести, започва с инфекция. Спорите на гъбата apis, попаднали с храната в ларви. Мицел (вид на тънки нишки, на кореновата система) прониква през всички тъкани, а след това излиза навън. В резултат на ларвата се покрива сякаш с вар – това е специфичен плака, оставляемый гъбички. Ако ларвата е болна, тя набъбва и става по-голям размер. Това е така, защото вътре в нея расте гъба. Тя заема цялата клетка, също може да се помисли бяло вещество, което винаги да е с процеса. Наглядней това изглежда на видео.

Аскосфероз, както и много други болести, започва с инфекция

Ако то все още не раскрылась, все още се вижда покълнали мицела. Плака присъства и на капака. В крайна сметка ларвите се превръщат в варовикови гранули, приемат твърда форма. Така че, определят основните характерни признаци на аскосфероза:

  • уголемени размери на ларви;
  • на плаката на крышечке;
  • наличието на бледа парчета.

Трябва да се отбележи, че тези вкаменелости лесно се изваждат от сот. Пчелите сами се извлича ги и могат да бъдат изхвърлени навън като безполезен боклук. Приличат те са обелени слънчогледови семки, само бяло (понякога сивкав) от цвят. Познаването на тези признаци, може лесно да се открие заболяване.

Причините за появата на болестта

Заболяването се появява там, където са създадени благоприятни условия за появата му. Ще се опитаме да ги доведе. На първо място, с повишена влажност на въздуха в кошера. Намалява потомство, пчелите лошо във влажна среда, възможността да се заразят от гъбички висока.

Също така може да се случи беда, ако предотвратяване на преохлаждането на кошера. Това се случва, например, когато на улицата рязко температурата, както и пчелар съвсем не е готов за това или изобщо не е на място. В резултат на това гнездо може переохладиться и да станат уязвими на спорове.

Учените забелязали, че засяга болест на първо място слаби семейства, затова препоръчват да се съхранява такива расплоды в нуклеусах. Това е специализиран мини-кошери, които служат като път за съхранение на малки люпила през зимата (препоръчително е да се запознаете със снимка), особено в случаите на големи студ или висока влажност на въздуха. Трябва да се обърне специално внимание на първите признаци на болестта.

Важно е да се спазват правилата за хигиена и хигиена при работа с пчелите. Използване на чист инвентар, както и да се поддържа чистота в кошера. Има оборудване за защита на пчелите. Следват техники в пчеларството. Ако се придържате към тези прости правила може да предпази от такава беда, както аскосфероз на пчелите.

Източниците на болестта

Първото нещо, което трябва да се разбере, откъде идва болестта. Първо, трябва да се обърне внимание на това, което купувате пчелите. Става въпрос за случаи, когато са закупени пакети със семействата. На второ място, е заразен може да се мед или цветен прашец. Но най-често причината е инвентаризация, където и да се намират спорите на гъбата.

Важно е да се спазват правилата за хигиена и хигиена при работа с пчелите.

Трябва да се вземат под внимание това, че лесно болестта може да се разпространи от семейство на семейство, причината за това може да стане скитащи екземпляри или търтеи. Понякога понасят инфекция вредители. В резултат на това пчелите работнички се разпространяват спорите по целия гнездото, заразяване на ларвите.

Лечение на аскосфероза по пчелите

Най-ефективното, което се прави, е да се отстраняват заразените потомство, се премахват от рамката. Обикновено болестта се лекува, но ако тя работи, а след това се отстраняват болни матката, на мястото на новата си. В момента са разработени лекарства, които се справят чудесно с гъбичките. Ето най-честите от тях:

  • „Нистатин“;
  • „Унисан“;
  • „Аскоцин“.

Производителите предупреждават, че е необходимо строго да се придържат към инструкциите. В противен случай може да се наруши дозировка и вредят на пчелите. Но все още се радва на популярност лечение на народни средства за защита от гъбички.

Народен метод

Има добър народен метод за лечение на гъбички, т.е. аскосфероза по пчелите. При откриване на първи признаци на заболяването трябва да бъде трансплантиран на пчелите в чист кошер. Гнездото се стеснява. Настърган чесън се увива в марля и се поставя на няколко места на кошера: в рамките на на центъра и по краищата.

Чесънът помага в повечето случаи. Най-важното правило е да се произвеждат дезинфекция на чесън, е само в празен кошер. Пчелите се присаждат. Когато семейството се връща на предишното си място, той спира да боли и вече не выкидывает „бели семена“. Във всеки случай, ако методът не работи, може да се прилагат химически лечение, още повече, че в съвременния свят е най-модерната и сигурна.

Можете да чуете мнение, че след лечение с чесън и мед ще има неприятна чесън на вкус. Ако направите всичко правилно, то никакъв вкус няма. Мед ще ароматен и сладък.

Пчелите не са заразени, трябва да се помни за превантивни мерки. На първо място, мед, която е била изпомпвана от болни семейства, в никакъв случай не могат да се хранят здрави пчели. Мъртвите пчели и прочие боклук, най-добре е да изгори или да се погребе, тъй като там могат да се съдържат опасни противоречия.

Също се препоръчва при откриване на аскосфероза едно семейство да произвежда дезинфекция на всички празни кошери. Тази мярка за сигурност не може да бъде напразно, тъй като пчелите предават един на друг спори много бързо.

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *